Asutko vanhassa talossa ja kärsit huonosta sisäilmasta?
Puhtaan ja raikkaan sisäilman edellytys on oikein toimiva ilmanvaihto. Tutkitusti suurin osa sisäilmaongelmista on seurausta puutteellisesti toimivasta ilmanvaihdosta.
Puhtaan sisäilman edellytys on oikein toimiva ilmanvaihto. Se koostuu tulo-, poisto- ja siirtoilmanvaihdosta, jotka toimivat saumattomasti keskenään. Oikein toimiva ilmanvaihtojärjestelmä toimii kaikkina vuodenaikoina ilman vedon tunnetta ja sitä voi säätää tarpeen mukaan.
Tiesitkö, että…
- Ilmanvaihdon tehtävä on tuoda puhdasta ilmaa hengitettäväksi ja poistaa likainen ilma sekä kosteus rakennuksesta
- Ilman tulisi vaihtua pientalossa vähintään kerran kahdessa tunnissa
- Ilmanvaihto ei toimi, mikäli joudut pitämään ikkunaa jatkuvasti raollaan tai tuulettamaan usein
- Ilmanvaihdon tulee olla aina päällä
- Väärin tai huonosti toimiva ilmanvaihto aiheuttaa huonon sisäilman lisäksi rakenteiden kostumista, vaurioita ja hajuhaittoja
- Puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin kosteus- ja homevauriot
- Ilmanvaihto on ensisijainen keino torjua terveydelle haitallista radonia ja muita epäpuhtauksia kodin sisäilmassa
Artikkeleita ilmanvaihdon vaikutuksesta sisäilmaan
Olemme julkaisseet useita artikkeleita vanhojen talojen sisäilmasta ja ilmanvaihdosta. Alla oleviin artikkeleihin olemme kirjoittaneet asiantuntijoidemme kokemuksia ja pääasiassa viranomaislähteiden suosituksia vanhojen talojen ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa.
Tutustu tarkemmin alla oleviin asiantuntija-artikkeleihin.
Onhan se toiminut ennenkin – miksi se ei toimi nykyään?
Remontit ja asumistottumukset vaikuttavat ilmanvaihdon toimintaan
Rakennusten kosteusrasitus on kasvanut
Ihmisten vedenkäyttö ja rakennusten kosteusrasitus on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana. Nelihenkinen perhe tuottaa nykyisin noin 10-litran kosteusrasituksen vuorokaudessa. Jos ilmanvaihto on puutteellinen, päätyy kosteutta talon rakenteisiin ja aiheuttaa ennen pitkää kosteus- ja homevaurioita.
Remontointi vaikuttaa ilmanvaihdon toimintaan
Remontit, kuten ikkuna- ja oviremontit vaikuttavat ilmanvaihdon toimintaan. Korjaustoimenpiteet tekevät talosta tiiviimmän, mikä heikentää talon luonnollista ilmanvaihtoa.
Lämmitysjärjestelmän remontointi heikentää painovoimaista ilmanvaihtoa
Puu- tai öljylämmityksestä luopuminen heikentää ilmanvaihtoa. Lämmin savuhormi toimii rakennuksen poistoilmavaihdon moottorina, joka tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa. Mikäli asunnon lämmitysjärjestelmä muutetaan maa- tai kaukolämpöön, jää savuhormi kylmäksi ja ilmanvaihto heikkenee merkittävästi.