Valikko Sulje

Ikkunatuuletus ja ilmanvaihto

Ikkunatuuletus voi tuntua luonnolliselta ja helpolta tavalta vaihtaa ilmaa huonetiloissa. Se onkin hyvä apu hetkelliseen tuulettamiseen, mutta valitettavan vain lyhytaikainen apu ja ratkaisu hyvän sisäilman saavuttamiseksi.

Tässä artikkelissa tarkastellaan syitä siihen, miksi ikkunatuuletus ei yksinään ole riittävä vaihtoehto toimivan ja terveellisen sisäilman saavuttamiseksi.

Tarvetta ei osata tunnistaa

Suomessa on tuhansia talouksia, missä kärsitään riittämättömästä ja huonosti toimivasta ilmanvaihdosta. Tarvetta ei osata vieläkään tunnistaa, vaikka oireita ja viitteitä toimimattomasta ilmanvaihdosta ja huonosta sisäilmasta on roppakaupalla. Hyvä ilmanlaatu on tärkeää sekä päivällä että yöllä. Vuodenajasta riippumatta.

Hyvä ilmanlaatu on tärkeää sekä päivällä että yöllä. Vuodenajasta riippumatta.

Ikkunatuuletuksella saadaan kyllä hetkellisesti raikas ilman sisään samaan tilaan, mutta se heikentää muun talon hallittua ilmanvaihtoa. Eikä sitä voi laskea ilmanvaihdoksi asumisterveysasetuksen mukaan.

Ikkunatuuletus voi vaikuttaa edulliselta ja houkuttelevalta vaihtoehdolta. Kuitenkin pitkällä aikavälillä se voi tulla kalliiksi. Ikkunatuuletus on riippuvainen ulkoisista sääolosuhteista ja tuulesta. Kuumalla kesäpäivällä ikkunoiden avaaminen voi aiheuttaa vain lämpimän ilman pääsyn sisätiloihin, mikä voi tehdä olon tukalaksi. Samoin kylmänä talvipäivänä ikkunoiden avaaminen voi laskea sisälämpötilaa lisäten lämmityksen tarvetta. Energiahukka voi kasvaa merkittävästi ilman liikkuessa ikkunasta hallitsemattomasti ja aiheuttaa lisäkuluja. Toimiva ilmanvaihto sen sijaan on energiatehokas ratkaisu, koska se vaihtaa ilmaa suunnitellusti ja tarkoituksen mukaisesti. Tämän johdosta talon lämmitys ja viilennysjärjestelmät voivat toimia energiatehokkaasti.

Yksi ikkunoiden halutuista ominaisuuksista on äänenvaimennus. Vanha ja etenkin avoin ikkuna voi päästää ulkoa sisään melua liikenteestä tai naapurustosta. Tämä voi häiritä työskentelyä, lepoa tai yleistä viihtyvyyttä sisätiloissa. Lisäksi ikkunoiden jättäminen avoimiksi voi altistaa turvallisuusriskeille, kuten varkauksille tai onnettomuuksille, jos ne jätetään auki ilman valvontaa.

Lukuvinkki: Opas – Toimiiko kotisi ilmanvaihto oikein?

Ikkunoiden avaaminen voi johtaa huonon sisäilman tuomiseen sisätiloihin

Toimiva ilmanvaihto on olennainen osa terveellistä sisäilmaa. Ilman vaihtuessa hallitusti raikas ulkoilma tuotetaan sisään suodatettuna ja voidaan myös esilämmittää. Suodattamattomassa ulkoilmassa voi olla epäpuhtauksia liikenteestä tai siitepölyä. 

Ikkunatuuletus ei yleensä riitä poistamaan elämisestä aiheutuvaa kosteutta. Tämä voi altistaa talon rakenteet liialliselle kosteusrasitukselle. Monessa tapauksessa ikkunatuuletuksen johdosta pesutilojen kosteudet leviävät kuiviin tiloihin. Sen seurauksena voi muodostua kosteusvaurioita, jotka puolestaan voivat tuottaa mikrobeita ja epäpuhtauksia hengitettäväksi. Ilmanvaihtojärjestelmät on suunniteltu erityisesti poistamaan ylimääräisen kosteuden ja elämisestä aiheutuvat epäpuhtaudet.

Hyvä sisäilma on lopulta hallitun ilmanvaihdon lopputuotos

Toimiva ilmanvaihto on siis prosessi, joka takaa jatkuvan ja hallitun ilmankierron. Hallittu ilmanvaihto tarkoittaa:

  • raikas korvausilma tulee sisätiloihin suodatettuna korvausilmaventtiileiden kautta ilman vedon tunnetta
  • poistoilmaventtiilit vievät sisäilmaa ulos vähintään talon tilavuuden verran kahdessa tunnissa
  • siirtoilmanvaihto varmistavat, että ilma kiertää talossa, vaikka ovet olisivat sisätiloissa kiinni

Hallitulla ilmanvaihdolla ilmanlaatu huonetiloissa pysyy jatkuvasti hyvänä ja mahdolliset haitalliset allergeenit ja yhdisteet poistuvat tehokkaasti.

Lukuvinkki: Mistä vedon tunne asunnossa johtuu?

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan on selvää, että ikkunatuuletus ei voi korvata toimivaa ilmanvaihtoa. Vaikka ikkunoiden avaaminen voi tuoda hetkellisen helpotuksen ja raikkauden tunteen, se ei pysty tarjoamaan jatkuvaa ja tehokasta ilmanvaihtoa, joka on välttämätöntä terveellisen sisäilman saavuttamiseksi. Investoiminen hyvin suunniteltuun ja asianmukaisesti asennettuun ilmanvaihtoon on ratkaisevan tärkeää sekä terveyden että viihtyvyyden kannalta. Joten seuraavan kerran, kun harkitset ikkunoiden avaamista, mieti myös toimivan ilmanvaihdon tärkeyttä pitkällä aikavälillä.

Jos sisäilman laatu on jatkuvasti huono, kannattaa harkita ammattilaisten konsultointia ilmanvaihdon toimivuuden tarkastamiseksi.

Maksuttomalla kartoituskäynnillä saat kaiken tarvittavan selville, etkä sitoudu mihinkään!

Yli 10 000 suomalaista kotitaloutta on tilannut meiltä maksuttoman ilmanvaihdon kuntokartoituksen, koska se on helpoin tapa selvittää ilmanvaihtosi todellinen kunto.

Meidän toimittamamme ja asentamat ilmanvaihtoratkaisut ovat ensisijaisesti olemassa olevan IV-järjestelmäsi parantamista, oli se sitten painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. IV-ratkaisumme on luvitettu rakennusvalvonnan toimesta, joten ne täyttävät olemassa olevat määräykset ja hyvän rakennustavan asettaman vaatimukset.

Lähtökohtanamme on tarjota jokaiseen kotiin yksilöllisesti suunnitellut ja parhaiten soveltuvat ratkaisut, joissa on huomioitu mm. kiinteistön erityispiirteet kuten ikä ja rakenteet. Mikä tahansa järjestelmä ei siis sovi jokaiseen kotiin, vaan ratkaisut tulee aina tarkastella tapauskohtaisesti. Tällöin lopputulos on toimiva ja paras mahdollinen. Tästä syystä emme myöskään edusta mitään tiettyä laitetta, merkkiä tai ilmanvaihtojärjestelmää.

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus niin tarkastetaan kotisi ilmanvaihdon tilanne, ja suunnitellaan yhdessä, miten saisimme siitä vielä paremman!