Valikko Sulje

Ilmanvaihdon ratkaisut vanhoihin taloyhtiöihin

Yli 10 000 kuntokartoituksen kokemuksella

Vanhoissa taloyhtiössä ilmanvaihdon päivittäminen ja tehostaminen on ajankohtaista monestakin eri syystä. Ilmanvaihdon toimivuus on tärkeää niin ihmisten kuin rakenteidenkin terveydelle, mutta myös energiatehokkuuden kannalta.

Moni taloyhtiön ongelmista tulee kuntoon ilmanvaihtoa parantamalla

Taloyhtiöissä ilmanvaihtoon liittyvät valitukset ovat yleisiä, varsinkin talvisaikaan. Tunkkainen sisäilma ja vedon tunne ovat yleisiä ongelmia vanhemmissa taloyhtiöissä. Monesti vian epäillään olevan ikkunoissa tai asunnossa epäillään olevan hometta, vaikka todellisuudessa vika on ilmanvaihdossa. Jos rakennuksesta puuttuvat korvausilmaventtiilit, virtaa ilmaa sisälle rakenteiden ilmavuotojen kautta. Tällainen ilma on likaista ja tuo mukanaan sisäilmaan rakenteiden hajut ja mikrobit.

Sama ongelma aiheutuu, kun vedontunnetta aiheuttavat perinteiset korvausilmaventtiilit tukitaan niiden aiheuttaman vedon tunteen takia. Ongelmaa pahentaa vanhoissa taloissa yleisesti käytetty koneellinen poistoilmanvaihto. Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, ovat tukittu tai poistoilmanvaihtoa ei ole säädetty oikein (joka on erittäin yleinen ongelma) aiheutuu tästä rakennukseen alipaine. Tämän seurauksena rakenteista imetään korvausilmaa, joka sairastuttaa paitsi talon asukkaat, pilaa ennen pitkää myös talon rakenteet.

Palvelumme taloyhtiösi ilmanvaihdon parantamiseksi

Previous
Next

Kuka vastaa ilmanvaihdosta taloyhtiössä?

Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi. Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi soittaa kunnan terveystarkastajalle. Yleensä terveystarkastajan huomautus isännöitsijälle riittää, eikä edes käyntiä paikan päällä tarvita.

Terveydensuojelulaissa säädetään asunnon terveydellisistä vaatimuksista. Asumisterveysasetuksessa määritellään tarkemmin toimenpiderajoista, joiden ylittyessä tulee ryhtyä toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Haittaa tulee kuitenkin arvioida osana vallitsevaa kokonaistilannetta. Kysy meiltä lisää!

Vastuunjako taloyhtiön kunnossapidosta määritellään asunto-osakeyhtiölaissa

Lain mukaan taloyhtiö vastaa rakennuksen ja osakehuoneiston rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä, joihin ilmanvaihtojärjestelmät kuuluvat yhtenä tärkeänä osana. Lain määritelmä vastuunjaosta on varsin suppea. Kiinteistöliitto on laatinut vastuunjakotaulukon, jossa on yksityiskohtaisemmat tulkinnat lain sisällöstä. Vaikka vastuunjakotaulukko on lähtökohtaisesti suositus, on se vakiintunut taloyhtiöissä yleisesti noudatetuksi lakia vastaavaksi vastuunjaoksi.

Kiinteistöliiton päivittämässä vastuunjakotaulukossa taloyhtiön kunnossapitovastuuta on laajennettu ja suosituksen mukaan taloyhtiö vastaa jatkossa myös ilmanvaihdon suodattimien vaihdostaKiinteistöliitto toteaa, että ilmanvaihtojärjestelmä on taloyhtiön vastuulla oleva perusjärjestelmä, joka ei täysin toimi, mikäli suodattimet ovat likaisia. Likaisten suodattimien kautta huonetilaan ei saada riittävästi korvausilmaa. Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveysolosuhteisiin ja suodattimet suositellaankin vaihdettavaksi pari kertaa vuodessa.

Suodattimien vaihtaminen taloyhtiön toimesta on järkevää, koska toimenpiteenä se voi suodatinmallista riippuen olla niin hankala, että se jää helposti asukkaalta tekemättä. Sisäilma tuntuu tunkkaiselta, mikä johtaa lisääntyneeseen energiaa kuluttavaan lisätuuletustarpeeseen.

Kunnossapitovastuun muutoksista huolimatta osakkaalla säilyy edelleen puhtaanapito siltä osin kuin se on mahdollista ilman työkaluja, eli jatkossakin asukkaan vastuulla ovat poistoilmaventtiilien puhtaanapito ja imurointi.

Syitä, miksi taloyhtiön kannattaa kiinnittää huomiota ilmanvaihdon toimivuuteen:

  • Terveitä ja tyytyväisiä asukkaita: Toimimaton ja tehoton ilmanvaihto aiheuttaa huonoa sisäilmaa, johon voi liittyä esimerkiksi pölyä, homeita ja bakteereja. Toimimaton ilmanvaihto pilaa ennen pitkää myös talon rakenteet. Ilmanvaihtoremontti parantaa huomattavasti sisäilman laatua ja nostaa asumismukavuutta.
  • Kiinteistön arvo nousee:  Ilmanvaihtoremontti voi vaikuttaa kiinteistön arvoon erityisesti silloin, jos se parantaa kiinteistön sisäilmaa ja energiatehokkuutta. Nämä tekijät voivat olla merkittäviä houkuttelevuuden kannalta potentiaalisille ostajille tai vuokralaisille.
  • Parempi energiatehokkuus: Tehokkaampi ilmanvaihto voi auttaa säästämään lämmityskustannuksissa, sillä se voi vaihtaa ulkoilmaa sisätiloihin tehokkaammin ja siten pitää lämpötilan vakaampana. Tämä tarkoittaa, että lämmitysjärjestelmän ei tarvitse työskennellä yhtä paljon pitääkseen lämpötilaan sopivana. Tämä voi olla erityisen merkittävää taloyhtiöille, joilla on useita asuntoja ja joilla on suuret energialaskut. 

Toimi näin jos epäilet taloyhtiössänne huonoa sisäilmaa:

Ota meihin yhteyttä

Tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa. 
 

Sovimme kartoituskäynnille ajankohdan

Kartoituskäynti kestää 1-2h. Sen aikana selvitämme millaiset ratkaisut olisivat taloyhtiöllenne sekä tehokkaimpia että edullisimpia. Lähtökohtanamme on tarjota yksilöllisesti suunnitellut ja parhaiten soveltuvat ratkaisut.
 

Teemme tarjouksen ilmanvaihdon parantamisesta

Teemme kiinteähintaisen tarjouksen, minkä ansiosta taloyhtiön on helppo esitellä ja käsitellä asiaa eteenpäin.
 

Aloitamme työt sovittuna päivänä ja sovitulla hinnalla

Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja sovitulla hinnalla. Remonttimme kestää tyypillisesti 1-3 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät Ilmakas™-ilmanvaihtoremontin. 
 

Raikas ja puhdas sisäilma välittömästi

Taloyhtiönne sisäilma raikastuu välittömästi remontin valmistuttua.
 

Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi

Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme. Saat laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuun turvaksesi.

Tyytyväiset asiakkaat ovat toimintamme kulmakivi

Ilmakas Oy:n NPS-luku

NPS 85 (10/2022)

Siksi mittaammekin jatkuvasti asiakkaidemme tyytyväisyyttä!

Ilmakkaan saama NPS 85 kertoo, että asiakkaamme ovat aidosti tyytyväisiä laatuun ja palveluun. NPS on kansainvälisesti käytetyin asiakastyytyväisyyden mittari. Useimmilla yrityksillä ja toimialoilla vastaava NPS on välillä 30-50.

NPS 85 ei tarkoita sitä, että vain 85 % olisi tyytyväisiä palveluumme, vaan se luku on lähellä 100 %. NPS mittaa enemmänkin sitä, kuinka suuri joukko on supertyytyväisiä palveluumme. Korkea NPS kertoo myös siitä, että ”pettyneitä” asiakkaita ei ole käytännössä laisinkaan.

Pauliinan kokemuksia Ilmakkaasta
Kokemuksia

Pauliinan kokemuksia Ilmakkaasta

Katso video Pauliinan kokemuksista Ilmakkaasta! Videolla Pauliina kertoo, kuinka yhteistyö Ilmakkaan kanssa sujui ja millaiseen lopputulokseen remontilla päästiin. Kokonaisuudessaan remontti sujui erinomaisesti. Tilaa maksuton kartoitus
Lue tarina »

TILAA ILMANVAIHTOSUODATIN

Säilytä puhdas ja raikas sisäilma vaihtamanna tuloilmalaitteen suodatin 2 kertaa vuodessa (kevät/syksy).

Toimiva ja varma ratkaisu parempaan ilmanvaihtoon

Toimiva

Ilmakas™ ei vaadi suuria remontteja eikä kallista investointia. Hinta on noin kolmannes koneellisen ilmanvaihdon kustannuksista. Ilmakas™ on edullinen myös käyttää ja ylläpitää.

Turvallinen

Ilmakas™ on ammattitaidolla kehitetty ja testattu, turvallinen tapa tehostaa kotisi ilmanvaihtoa. Ilmakas™ toimii myös kesällä, vaikka sisä- ja ulkolämpötila eivät eroa toisistaan.

Luotettava

Olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäyntiä, joten tietopääomamme on valtava. Kartoitamme kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja sen erityispiirteet, olipa kotisi millainen hyvänsä.

Tilaa kartoitus

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät varmasti, toimiiko kotisi ilmanvaihto.

Lataa opas

Lataa maksuton ilmanvaihto-oppaamme ja lue miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii.

Maksa osissa

Rahoituksen avulla maksat remontin joustavasti osissa alkaen 50 €/kk. Muista myös kotitalousvähennys!