Valikko Sulje

Ilmanvaihdon ratkaisut vanhoihin rivitaloyhtiöihin

Vanhoissa rivitaloyhtiössä ilmanvaihdon päivittäminen ja tehostaminen on ajankohtaista monestakin eri syystä. Ilmanvaihdon toimivuus on tärkeää niin ihmisten kuin rakenteidenkin terveydelle, mutta myös energiatehokkuuden kannalta. Ilmakas tarjoaa räätälöidyt ratkaisut kaikenkokoisten rivitaloyhtiöiden ilmanvaihto-ongelmiin.

Palvelumme

Rivitalokiinteistön ilmanvaihtoa ei useimmiten kannata uusia kokonaan, vaan sitä kannattaa tehostaa. Tehostamalla ilmanvaihtoa saadaan yhtä raikas sisäilma kuin uudella ilmanvaihtojärjestelmällä, mutta 60⎻80% edullisemmalla hinnalla verrattuna uuteen ilmanvaihtojärjestelmään.

Jos taloyhtiössänne on painovoimainen ilmanvaihto, tehostettu painovoimainen ilmanvaihto, painovoimainen tulo ja koneellinen poistoilmanvaihto tai lämmöntalteenotolla varustetut ilmanvaihtolaitteet niin selvitämme maksuttomalla kartoituskäynnillä, miksi ilmanvaihto asunnoissa toimii huonosti ja millaisia toimenpiteitä tarvitaan, jotta ilmanvaihdon toiminta asunnoissa paranee. Se tarkoittaa kohteesta riippuen riittävän tuloilman varmistamista, painemittauksia, painovoimaisen ilmanvaihdon tehostamista, tai esimerkiksi tarkistamista ettei huoneistoihin asennetut laitteet ole  vääränlaisia ja ettei niitä ole asennettu/säädetty väärin. Kartoituksen perusteella annamme taloyhtiöllenne kiinteähintaisen tarjouksen, jonka avulla ongelmat saadaan korjattua ja ilmanvaihto toimimaan jokaisessa asunnossa oikein.

Vaihdamme liesituulettimia ja huippuimureita uusiin. Vanhemmissa asunnoissa liesituulettimet toimivat usein puutteellisesti tai liesituuletin voi olla vääränlainen kyseiseen ilmanvaihtojärjestelmään. Esim. koneelliseen poistoilmanvaihdon kanavistoon yhdistetyssä liesituulettimessa ei saa olla omaa moottoria, joka ylipaineistaa kanavistoa. Lisäksi liesituulettimen poistoilmamäärä tulee olla säädettävissä.

Vaihdamme vanhoja IV-koneita uusiin, teemme niihin tarvittavat kanaviston muutos-, puhdistus- ja säätötyöt. Asentajillamme on käytössä IV-kanavien ja poistoilmahormien kuvaamiseen tarvittava kalusto. Kanavistot ja hormistot on mahdollista kuvata remontin yhteydessä esim. poistoilmakanavan puhtauden varmistamiseksi.

Teemme myös IV-kanavistojen puhdistuksia. Ilmanvaihtokanavisto suositellaan puhdistettavaksi 5-10 vuoden välein.

Kuka vastaa ilmanvaihdosta taloyhtiössä?

Lain mukaan taloyhtiö vastaa rakennuksen ja osakehuoneiston rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä, joihin ilmanvaihtojärjestelmät kuuluvat yhtenä tärkeänä osana. Terveydensuojelulaissa säädetään asunnon terveydellisistä vaatimuksista. Asumisterveysasetuksessa määritellään tarkemmin toimenpiderajoista, joiden ylittyessä tulee ryhtyä toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Haittaa tulee kuitenkin arvioida osana vallitsevaa kokonaistilannetta.

Taloyhtiön kunnossapitovastuuta on laajennettu ja suosituksen mukaan taloyhtiö vastaa jatkossa myös ilmanvaihtosuodattimien vaihdosta. Ilmanvaihtojärjestelmä ei täysin toimi, mikäli suodattimet ovat likaisia eikä huonetilaan ei saada riittävästi korvausilmaa. Sisäilma tuntuu tunkkaiselta, mikä johtaa lisääntyneeseen energiaa kuluttavaan lisätuuletustarpeeseen. Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveysolosuhteisiin ja suodattimet suositellaan vaihdettavaksi kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.

Kunnossapitovastuun muutoksista huolimatta osakkaalla säilyy edelleen puhtaanapito siltä osin kuin se on mahdollista ilman työkaluja, eli jatkossakin asukkaan vastuulla ovat poistoilmaventtiilien puhtaanapito ja imurointi.

Lähtökohtanamme on tarjota taloyhtiöllenne parhaiten soveltuvat ratkaisut. Mikä tahansa järjestelmä ei siis välttämättä sovi, vaan se tulee katsoa aina tapauskohtaisesti. Tällöin saatu lopputulos on paras mahdollinen ja hinta edullinen. Tästä syystä emme myöskään edusta mitään tiettyä laitetta, merkkiä tai ilmanvaihtojärjestelmää.

Yli 10 000 suomalaista kotitaloutta ja taloyhtiötä on tilannut meiltä maksuttoman ilmanvaihdon kuntokartoituksen, koska se on helpoin tapa selvittää ilmanvaihdon todellinen kunto. Maksuton kuntokartoitus on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa. Kartoituskäynti on täysin riskitön, eikä se sido taloyhtiötä mihinkään.

Milloin ilmanvaihdon tehostaminen on ajankohtaista?

Kun sisäilma asunnoissa on tunkkaista ja se tuntuu seisovalta.

Makuuhuoneissa ilma on yön jäljiltä paksua, ikkunat huurtuvat.

Tuulettamisen tarve asunnoissa on kasvanut.

Kun ilmenee vedon tunnetta lattianrajassa.

Kosteus poistuu hitaasti (esim. peilin huuru ei häviä saunan jälkeen, pyykit kuivuvat hitaasti).

Takkatulta on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon.

Kaikki listan oireet ovat merkkejä heikosti toimivasta ilmanvaihdosta. Lue lisää  vanhojen talojen sisäilmasta ja ilmanvaihdosta TÄÄLTÄ!

Asiakastarina Kemppainen Ilmakas

Epäiletkö huonoa sisäilmaa ja haluat saada asiaan varmistuksen?

Ota meihin yhteyttä ja tilaa taloyhtiöllenne maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa. 

Sovitaan kartoituskäynti sopivaan ajankohtaan. Kartoituskäynti kestää 1-2h. Sen aikana selvitämme millainen ilmanvaihtoratkaisu on teidän taloyhtiölle sekä tehokkain että edullisin. Lähtökohtanamme on tarjota parhaiten soveltuva ratkaisut, jossa on huomioitu taloyhtiönne erityispiirteet kuten taloyhtiön ikä ja rakenteet.

Taloyhtiönne saa meiltä aina kiinteähintaisen tarjouksen, minkä ansiosta teidän on helppo käsitellä asiaa yhtiökokouksessa, tehdä tarvittavat hankesuunnitelmat ja hankkia remontille rahoitus.

Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja sovitulla hinnalla. Asuntojen sisäilma raikastuu välittömästi remontin valmistuttua. 

Remonttimme kestää tyypillisesti 1-3 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä.  Opastamme sinulle myös laitteiden käytön ja huollon. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät ilmanvaihtoremontin. 

Taloyhtiö saa turvakseen laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuun. Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitsette apuamme.