Valikko Sulje

Ilmanvaihdon ratkaisut yli 10 000 kuntokartotuksen kokemuksella

Ilmanvaihdon kunnostamisen jälkeen taloyhtiösi sisäilma raikastuu välittömästi

Moni taloyhtiön valituksista tukee kuntoon ilmanvaihdon remontilla

Taloyhtiöissä ilmanvaihtoon liittyvät valitukset ovat yleisiä varsinkin talvisaikaan. Tunkkainen sisäilma ja vedon tunne ovat yleisiä ongelmia vanhemmissa taloyhtiöissä. Monesti vian epäillään olevan ikkunoissa tai asunnossa epäillään olevan hometta, vaikka todellisuudessa vika on ilmanvaihdossa. Jos rakennuksesta puuttuvat korvausilmaventtiilit, virtaa ilmaa sisälle rakenteiden ilmavuotojen kautta. Tällainen ilma on likaista ja tuo mukanaan sisäilmaan rakenteiden hajut ja mikrobit.

Sama ongelma aiheutuu, kun vedontunnetta aiheuttavat perinteiset korvausilmaventtiilit tukitaan niiden aiheuttaman vedon tunteen takia. Ongelmaa pahentaa vanhoissa taloissa yleisesti käytetty koneellinen poistoilmanvaihto. Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, ovat tukittu tai poistoilmanvaihtoa ei ole säädetty oikein – joka on erittäin yleinen ongelma – aiheutuu tästä rakennukseen alipaine. Tämän seurauksena rakenteista imetään korvausilmaa, joka sairastuttaa paitsi talon asukkaat, pilaa ennen pitkää myös talon rakenteet.

Palvelumme taloyhtiösi ilmanvaihdon parantamiseksi

Previous
Next

Kuka vastaa ilmanvaihdosta taloyhtiössä?

Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä kirjallisesti hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi.

Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi soittaa kunnan terveystarkastajalle. Yleensä terveystarkastajan huomautus isännöitsijälle riittää, eikä edes käyntiä paikan päällä tarvita.

Terveydensuojelulaissa säädetään asunnon terveydellisistä vaatimuksista. Asumisterveysasetuksessa määritellään tarkemmin toimenpiderajoista, joiden ylittyessä tulee ryhtyä toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Haittaa tulee kuitenkin arvioida osana vallitsevaa kokonaistilannetta. Kysy meiltä lisää!

Vastuunjako taloyhtiön kunnossapidosta määritellään asunto-osakeyhtiölaissa

Lain mukaan taloyhtiö vastaa rakennuksen ja osakehuoneiston rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä, joihin ilmanvaihtojärjestelmät kuuluvat yhtenä tärkeänä osana.

Lain määritelmä vastuunjaosta on varsin suppea. Kiinteistöliitto on laatinut Vastuunjakotaulukon, jossa on yksityiskohtaisemmat tulkinnat lain sisällöstä. Vaikka vastuunjakotaulukko on lähtökohtaisesti suositus, on se vakiintunut taloyhtiöissä yleisesti noudatetuksi lakia vastaavaksi vastuunjaoksi.

Kiinteistöliiton päivittämässä vastuunjakotaulukossa taloyhtiön kunnossapitovastuuta on laajennettu ja suosituksen mukaan taloyhtiö vastaa jatkossa myös ilmanvaihdon suodattimien vaihdosta.

Kiinteistöliitto toteaa, että ilmanvaihtojärjestelmä on taloyhtiön vastuulla oleva perusjärjestelmä, joka ei täysin toimi, mikäli suodattimet ovat likaisia. Likaisten suodattimien kautta huonetilaan ei saada riittävästi korvausilmaa. Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveysolosuhteisiin ja suodattimet suositellaankin vaihdettavaksi pari kertaa vuodessa.

Suodattimien vaihtaminen taloyhtiön toimesta on järkevää, koska toimenpiteenä se voi suodatinmallista riippuen olla niin hankala, että se jää helposti asukkaalta tekemättä. Sisäilma tuntuu tunkkaiselta, mikä johtaa lisääntyneeseen energiaa kuluttavaan lisätuuletustarpeeseen.

Kunnossapitovastuun muutoksista huolimatta osakkaalla säilyy edelleen puhtaanapito siltä osin kuin se on mahdollista ilman työkaluja, eli jatkossakin asukkaan vastuulla ovat poistoilmaventtiilien puhtaanapito ja imurointi.

Ilmanvaihdon tehostaminen on ajankohtaista, jos:

  • Sisäilma on tunkkaista ja se tuntuu seisovalta
  • Makuuhuoneen ilma on yön jäljiltä paksua
  • Ikkunat huurtuvat
  • Ikkuna on koko ajan vähän raollaan
  • Vedon tunne lattianrajassa
  • Kosteus poistuu hitaasti: peilin huuru ei häviä saunan jälkeen, pyykit kuivuvat hitaasti
  • Takkatuli on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon

Kaikki listan oireet ovat merkkejä heikosti toimivasta ilmanvaihdosta!

Tyytyväiset asiakkaat ovat toimintamme kulmakivi

Ilmakas Oy:n NPS-luku

NPS 85 (10/2022)

Siksi mittaammekin jatkuvasti asiakaidemme tyytyväisyyttä.

Ilmakkaan saama NPS 85 kertoo, että asiakkaamme ovat aidosti tyytyväisiä laatuun ja palveluun. NPS on kansainvälisesti käytetyin asiakastyytyväisyyden mittari. Useimmilla yrityksillä ja toimialoilla vastaava NPS on välillä 30-50.

NPS 85 ei tarkoita sitä, että vain 85 % olisi tyytyväisiä palveluumme, vaan se luku on lähellä 100 %. NPS mittaa enemmänkin sitä, kuinka suuri joukko on supertyytyväisiä palveluumme. Korkea NPS kertoo myös siitä, että ”pettyneitä” asiakkaita ei ole käytännössä laisinkaan.

Pauliinan kokemuksia Ilmakkaasta
Kokemuksia

Pauliinan kokemuksia Ilmakkaasta

Katso video Pauliinan kokemuksista Ilmakkaasta! Videolla Pauliina kertoo, kuinka yhteistyö Ilmakkaan kanssa sujui ja millaiseen lopputulokseen remontilla päästiin. Kokonaisuudessaan remontti sujui erinomaisesti. Tilaa maksuton kartoitus
Lue tarina »

TILAA ILMANVAIHTOSUODATIN

Säilytä puhdas ja raikas sisäilma vaihtamanna tuloilmalaitteen suodatin 2 kertaa vuodessa (kevät/syksy).

Ilmakas™ - Toimiva ja varma ratkaisu parempaan ilmanvaihtoon

Kustannustehokas

Ilmakas™ ei vaadi suuria remontteja eikä kallista investointia. Hinta on noin kolmannes koneellisen ilmanvaihdon kustannuksista. Ilmakas™ on edullinen myös käyttää ja ylläpitää.

Turvallinen

Ilmakas™ on ammattitaidolla kehitetty ja testattu, turvallinen tapa tehostaa kotisi ilmanvaihtoa. Ilmakas™ toimii myös kesällä, vaikka sisä- ja ulkolämpötila eivät eroa toisistaan.

Luotettava

Olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäyntiä, joten tietopääomamme on valtava. Kartoitamme kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja sen erityispiirteet, olipa kotisi millainen hyvänsä.

Tilaa kartoitus

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät varmasti, toimiiko kotisi ilmanvaihto.

Lataa maksuton opas

Lue miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii ja kuinka ongelmat ratkaistaan helposti.

Maksa osissa

Rahoituksen avulla maksat remontin joustavasti osissa alkaen 50 €/kk.
Muista myös kotitalousvähennys!