Valikko Sulje
Ilmakas

PAINOVOIMAINEN
ILMANVAIHTO

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on turvallinen, nopea sekä edullinen tapa parantaa painovoimaista ilmanvaihtoa vain 1-3 päivässä

Jos kodissasi tai taloyhtiössäsi on painovoimainen ilmanvaihto, tehostettu painovoimainen ilmanvaihto, koneellinen poistoilmanvaihto tai lämmöntalteenotolla varustetut huonekohtaiset ilmanvaihtolaitteet, niin ilmanvaihtoa ei useimmiten kannata uusia kokonaan, vaan sitä kannattaa tehostaa. Tehostamalla ilmanvaihtoa saadaan yhtä raikas sisäilma kuin uudella ilmanvaihtojärjestelmällä, mutta 60⎻80% edullisemmalla hinnalla verrattuna uuteen ilmanvaihtojärjestelmään.

Vaihdamme myös liesituulettimia ja huippuimureita uusiin. Vanhemmat liesituulettimet toimivat usein puutteellisesti tai liesituuletin voi olla vääränlainen kyseiseen ilmanvaihtojärjestelmään. Esim. koneelliseen poistoilmanvaihdon kanavistoon yhdistetyssä liesituulettimessa ei saa olla omaa moottoria, joka ylipaineistaa kanavistoa. Lisäksi liesituulettimen poistoilmamäärä tulee olla säädettävissä.

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman. Kun asunnon ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa, voidaan ilmanvaihdon tasoa pitää riittävänä. 

Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.

Asunnoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin. Erityisesti jos kotoasi puuttuvat korvausilmaventtiilit osittain tai kokonaan, on syytä olla huolissaan.

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti taloyhtiölle

Ilmanvaihtoremontti voidaan toteuttaa joko taloyhtiön tai asukkaiden tilaamana. Asukkaan tilaamana he ovat oikeutettuja 40 % kotitalousvähennykseen asennusosuudesta.

Miksi Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on toimiva, turvallinen ja edullinen tapa tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa?

TOIMIVA
Ei vedon tunnetta.
Toimii kaikkina vuodenaikoina, myös kesäaikaan, kun lämpötilaeroa ei ole.

TURVALLINEN
Ei aiheuta yli- eikä alipainetta. T
oimivuus varmistetaan tarvittavilla säädöillä ja mittauksilla.

EDULLINEN
1/3 koneellisen ilmanvaihdon kustannuksista. Edulliset käyttö- ja ylläpitokustannukset.

Katso video mistä hyvä ja toimiva ilmanvaihto koostuu.

Ilmanvaihto on ymmärrettävä kokonaisuutena

Oletko miettinyt, mistä kodissasi hengitettävä ilma on peräisin? Hengitätkö sisäilmaa, jossa on rakenteiden pölyjä ja mikrobeja, koska ilma on virrannut talosi sisälle lattia-seinäliitoksista tai pistorasioiden kautta? Toimivatko talosi poistoventtiilit väärinpäin toimien tuloilmaventtiileinä ja estäen näin kosteuden poistumisen rakennuksesta hallitusti poistokanavistoa myöten?

Mahdollinen korvausilmareitti voi olla myös esimerkiksi viemärit. Monesti vian epäillään olevan ikkunoissa tai asunnossa epäillään olevan hometta, vaikka todellisuudessa vika on ilmanvaihdossa. Taustalla ovat usein myös vanhat huonosti toimivat korvausilmaventtiilit ja väärin toimiva poistoilmanvaihto. Puutteellinen ilmanvaihto on yksi yleisimmistä sisäilmaongelmien aiheuttajista, koska ilma ei vaihdu riittävän nopeasti.

TULOILMANVAIHTO
Tuloilmanvaihto tuo puhtaan korvausilman ulkoa sisään. Oleskelutiloista ja makuuhuoneista tulisi löytyä korvausilmaventtiili (tuloilmaventtiili). Jos tuloilmaventtiileitä ei löydy riittävästi tai niiden säädöt toimivat väärin, niin kodin sisälle syntyy alipaine.

Alipaine aiheuttaa vedon tunnetta, mutta myös paljon haitallisemman oireen: korvausilma tulee ikkunanraoista, rakenteiden läpi, viemäreistä tai mistä tahansa, mistä se vain pääsee. Tällöin rakenteisiin alkaa kertymään kosteutta. Rakenteiden läpi tullut korvausilma on myös täysin suodattamatonta, joten sisäilmaan kulkeutuu paljon haitallisia mikrobeja ja pölyä.

Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen onnistuu useilla erilaisilla tuloilmaratkaisuilla. Kartoituksen yhteydessä suunnittelemme kotiisi parhaiten soveltuvan ratkaisun. Muista, että kaikki markkinoilla olevat ratkaisut eivät sovellu sinun kotiisi, minkä takia sinun kannattaa aina kysyä palveluntarjoajalta tarkasti, miksi he ehdottavat juuri tietynlaista tuloilmaventtiiliä kotiisi.

POISTOILMANVAIHTO
Poistoilmanvaihdon tehtävä on kuljettaa ilmankosteus ja epäpuhtaudet ulos poistoventtiilien kautta. Kaikki likaiset tilat (WC, pesuhuone ja keittiö) tarvitsevat poistoilmanvaihdon.

Nykyiset asumistottumukset ja kotitalouksien lisääntynyt vedenkäyttö ovat kasvattaneet talojen kosteuskuormaa. Yleinen ongelma on, etteivät poistoilmaventtiilit kykene kuljettamaan vanhaa ilmaa ulos. Poistoventtiili voi jopa lakata toimimasta tai toimia väärään suuntaan, jolloin se kuljettaa kylmää ulkoilmaa ja putkistojen epäpuhtauksia sisälle.

Poistoilmanvaihtoa voidaan tehostaa tarvittaessa. Tällä varmistetaan kosteuden ja epäpuhtauksien poistuminen venttiilien kautta ulos säästä riippumatta. Poiston tehostaminen on aina ammattilaisen työtä. Tehostustoimenpiteiden jälkeen on aina varmistettava mittaamalla poiston oikeanlainen ja turvallinen toiminta. Siksi ilmanvaihtoremontti kannattaa jättää aina ammattilaisen hoidettavaksi. Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen hoituu kunnolla vain kokemuksen kautta, koska jokainen talo on erilainen.

SIIRTOILMANVAIHTO
Siirtoilmanvaihto varmistaa ilman vapaan liikkumisen vapaasti huoneesta toiseen niin, että se poistuu lopulta poistoventtiilien kautta. Tästä syystä väliovien ja lattian välissä tulisi olla 15–20 mm raot. Jos raot puuttuvat, asennamme huoneiden välille siirtoilmasäleet, jotka päästävät ilman liikkumaan vapaasti.

Onhan se toiminut ennenkin, miksei se toimi nykyään?

KOSTEUSRASITUS ON KASVANUT
Ihmisten vedenkäyttö ja rakennusten kosteusrasitus on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana. Nelihenkinen perhe tuottaa nykyisin noin 10 litran kosteusrasituksen vuorokaudessa. Jos ilmanvaihto on puutteellinen, päätyy kosteutta talon rakenteisiin ja aiheuttaa ennen pitkää kosteus- ja homevaurioita. 

REMONTOINNIT JA MUUTOKSET
Kaikenlainen remontointi (pintaremontointi, huonejärjestyksen muuttaminen, erityisesti kkuna- ja oviremontit), vaikuttavat huomattavan paljon ilmanvaihdon toimintaan. Korjaustoimenpiteet tekevät talosta tiiviimmän, mikä heikentää talon luonnollista ilmanvaihtoa. Esimerkiksi ikkunoihin asennetut karmiventtiilit eivät välttämättä ole riittävä ratkaisu ilmanvaihtoon, vaikka monesti niin kuvitellaan.

ENERGIAREMONTIT
Myös energiaremontit heikentävät huomattavasti ilmanvaihtoa. Puu- tai öljylämmityksestä luopuminen ja lämmitysjärjestelmän muuttaminen maa- tai kaukolämpöön jättävät savuhormit kylmäksi. Ennen energiaremonttia lämpimät savuhormit toimivat poistoilmavaihdon moottorina, tehostaen painovoimaista ilmanvaihtoa. 

Tilaa maksuton kartoitus

Selvitämme maksuttomalla kartoituskäynnillä, miksi kotisi ilmanvaihto toimii huonosti ja millaisia toimenpiteitä tarvitaan, jotta ilmanvaihdon toiminta kodissasi paranee.

Se tarkoittaa kohteesta riippuen riittävän tuloilman varmistamista, painemittauksia, ilmanvaihdon tehostamista, tai tarkistamista ettei kotiisi asennetut laitteet ole vääränlaisia ja ettei niitä ole asennettu/säädetty väärin. 

Lähtökohtanamme on tarjota juuri sinun kotiisi parhaiten soveltuvat ratkaisut. Mikä tahansa järjestelmä ei siis välttämättä sovi, vaan se tulee katsoa aina tapauskohtaisesti. Tällöin saatu lopputulos on paras mahdollinen ja hinta edullinen. Tästä syystä emme myöskään edusta mitään tiettyä laitetta, merkkiä tai ilmanvaihtojärjestelmää.

Yli 10 000 suomalaista kotitaloutta ja taloyhtiötä on tilannut meiltä maksuttoman ilmanvaihdon kuntokartoituksen, koska se on helpoin tapa selvittää ilmanvaihdon todellinen kunto. Maksuton kuntokartoitus on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa. Kartoituskäynti on täysin riskitön, eikä se sido sinua mihinkään.

Tyytyväisten
asiakkaiden
suosittelema

Yli 10 000
kuntokartoituksen
kokemuksella

Kustannustehokas
ja helppo
kokonaisratkaisu