Valikko Sulje

Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen

Ilmanvaihtoremontti vain 1-3 päivässä

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on ammattitaidolla kehitetty ja testattu ratkaisu ilmanvaihto-ongelmiin, joka ei vaadi suuria remontteja eikä kalliita investointeja.

Tunnista puutteellinen ilmanvaihto ajoissa​

Oletko miettinyt, mistä kodissasi hengitettävä ilma on peräisin?

Jos kotoasi puuttuvat korvausilmaventtiilit osittain tai kokonaan, on syytä olla huolissaan. Hengitätkö sisäilmaa, jossa on rakenteiden pölyjä ja mikrobeja, koska ilma on virrannut talosi sisälle lattia-seinäliitoksista tai pistorasioiden kautta? Toimivatko talosi poistoventtiilit väärinpäin toimien tuloilmaventtiileinä ja estäen näin kosteuden poistumisen rakennuksesta hallitusti poistokanavistoa myöten?

Mahdollinen korvausilmareitti voi olla myös esimerkiksi viemärit. Monesti vian epäillään olevan ikkunoissa tai asunnossa epäillään olevan hometta, vaikka todellisuudessa vika on ilmanvaihdossa. Taustalla ovat usein myös vanhat huonosti toimivat korvausilmaventtiilit ja väärin toimiva poistoilmanvaihto. Puutteellinen ilmanvaihto on yksi yleisimmistä sisäilmaongelmien aiheuttajista, koska ilma ei vaihdu riittävän nopeasti.

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on turvallinen, nopea sekä edullinen tapa parantaa ilmanvaihtoa.

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman. Kun asunnon ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa, voidaan ilmanvaihdon tasoa pitää riittävänä. 

Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.

Asunnoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin.

Onhan se toiminut ennenkin - Miksei se ei toimi nykyään?

Rakennusten kosteusrasitus on kasvanut. Ihmisten vedenkäyttö ja rakennusten kosteusrasitus on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana. Nelihenkinen perhe tuottaa nykyisin noin 10 litran kosteusrasituksen vuorokaudessa. Jos ilmanvaihto on puutteellinen, päätyy kosteutta talon rakenteisiin ja aiheuttaa ennen pitkää kosteus- ja homevaurioita. 

Ikkuna- ja oviremontit, vaikuttavat huomattavan paljon ilmanvaihdon toimintaan. Korjaustoimenpiteet tekevät talosta tiiviimmän, mikä heikentää talon luonnollista ilmanvaihtoa. Esimerkiksi ikkunoihin asennetut karmiventtiilit eivät välttämättä ole riittävä ratkaisu ilmanvaihtoon, vaikka monesti niin kuvitellaan.

Myös energiaremontit heikentävät huomattavasti ilmanvaihtoa. Puu- tai öljylämmityksestä luopuminen ja lämmitysjärjestelmän muuttaminen maa- tai kaukolämpöön jättävät savuhormit kylmäksi. Ennen energiaremonttia lämpimät savuhormit toimivat poistoilmavaihdon moottorina, tehostaen painovoimaista ilmanvaihtoa. 

Puhtaan sisäilman edellytys on oikein toimiva ilmanvaihto. Se koostuu tulo-, poisto- ja siirtoilmanvaihdosta, jotka toimivat saumattomasti keskenään.

Tuloilmanvaihto tuo puhtaan korvausilman ulkoa sisään. Oleskelutiloista ja makuuhuoneista tulisi löytyä korvausilmaventtiili (tuloilmaventtiili). Jos tuloilmaventtiileitä ei löydy riittävästi tai niiden säädöt toimivat väärin, niin kodin sisälle syntyy alipaine.

Alipaine aiheuttaa vedon tunnetta, mutta myös paljon haitallisemman oireen: korvausilma tulee ikkunanraoista, rakenteiden läpi, viemäreistä tai mistä tahansa, mistä se vain pääsee. Tällöin rakenteisiin alkaa kertymään kosteutta. Rakenteiden läpi tullut korvausilma on myös täysin suodattamatonta, joten sisäilmaan kulkeutuu paljon haitallisia mikrobeja ja pölyä.

Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen onnistuu useilla erilaisilla tuloilmaratkaisuilla. Kartoituksen yhteydessä suunnittelemme kotiisi parhaiten soveltuvan ratkaisun. Muista, että kaikki markkinoilla olevat ratkaisut eivät sovellu sinun kotiisi, minkä takia sinun kannattaa aina kysyä palveluntarjoajalta tarkasti, miksi he ehdottavat juuri tietynlaista tuloilmaventtiiliä kotiisi.

Poistoilmanvaihdon tehtävä on kuljettaa ilmankosteus ja epäpuhtaudet ulos poistoventtiilien kautta. Kaikki likaiset tilat (WC, pesuhuone ja keittiö) tarvitsevat poistoilmanvaihdon.

Nykyiset asumistottumukset ja kotitalouksien lisääntynyt vedenkäyttö ovat kasvattaneet talojen kosteuskuormaa. Yleinen ongelma on, etteivät poistoilmaventtiilit kykene kuljettamaan vanhaa ilmaa ulos. Poistoventtiili voi jopa lakata toimimasta tai toimia väärään suuntaan, jolloin se kuljettaa kylmää ulkoilmaa ja putkistojen epäpuhtauksia sisälle.

Poistoilmanvaihtoa voidaan tehostaa tarvittaessa. Tällä varmistetaan kosteuden ja epäpuhtauksien poistuminen venttiilien kautta ulos säästä riippumatta. Poiston tehostaminen on aina ammattilaisen työtä. Tehostustoimenpiteiden jälkeen on aina varmistettava mittaamalla poiston oikeanlainen ja turvallinen toiminta. Siksi ilmanvaihtoremontti kannattaa jättää aina ammattilaisen hoidettavaksi. Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen hoituu kunnolla vain kokemuksen kautta, koska jokainen talo on erilainen.

Siirtoilmanvaihto varmistaa ilman vapaan liikkumisen vapaasti huoneesta toiseen niin, että se poistuu lopulta poistoventtiilien kautta. Tästä syystä väliovien ja lattian välissä tulisi olla 15–20 mm raot. Jos raot puuttuvat, asennamme huoneiden välille siirtoilmasäleet, jotka päästävät ilman liikkumaan vapaasti.