Valikko Sulje

Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen

Yksinkertainen ilmanvaihtoremontti 1-3 päivässä

Jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto, tehostettu painovoimainen ilmanvaihto, koneellinen poistoilmanvaihto tai lämmöntalteenotolla varustettu illmanvaihtolaite, niin tehostaminen on nopein ja edullisin tapa parantaa kotisi ilmanvaihtoa. Siksi ilmanvaihdon tehostaminen on yksinkertaisin ilmanvaihtoremontti, mitä on olemassa.

Tunnista puutteellinen ilmanvaihto ajoissa

Oletko miettinyt, mistä sinun kodissasi hengitettävä ilma on peräisin?  Jos kotoasi puuttuvat korvausilmaventtiilit osittain tai kokonaan, on syytä olla huolissaan. Hengitätkö sisäilmaa, jossa on rakenteiden pölyjä ja mikrobeja, koska ilma on virrannut talosi sisälle lattia-seinäliitoksista tai pistorasioiden kautta? Toimivatko talosi poistoventtiilit väärinpäin toimien tuloilmaventtiileinä ja estäen näin kosteuden poistumisen rakennuksesta hallitusti poistokanavistoa myöten? Mahdollinen korvausilmareitti voi olla myös esimerkiksi viemärit. Millaista sinun kodissasi hengitettävä sisäilma on?

Monesti vian epäillään olevan ikkunoissa tai asunnossa epäillään olevan hometta, vaikka todellisuudessa vika on ilmanvaihdossa. Taustalla ovat usein myös vanhat huonosti toimivat korvausilmaventtiilit ja väärin toimiva poistoilmanvaihto. Puutteellinen ilmanvaihto on yksi yleisimmistä sisäilmaongelmien aiheuttajista, koska ilma ei vaihdu riittävän nopeasti. Tällöin sisäilma täyttyy mikrobeista ja pölyistä, jolloin ilmanvaihtoremontti on väistämättä edessä.

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman. Kun huoneiston ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa, voidaan ilmanvaihdon tasoa pitää riittävänä. Koneellisen ilmanvaihdon on oltava aina toiminnassa. Ilmanvaihtoa ei siis saa missään tilanteissa pysäyttää kokonaan, eikä siitä saa tinkiä edes energiansäästön vuoksi.

Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.

Huono sisäilman ilmanlaatu voi aiheuttaa mm. päänsärkyä ja väsymystä. Huoneistoissa, joissa ei ole koneellista tuloilmaa, on syytä kiinnittää erityistä huomiota riittävän korvausilman saantiin. Huonon ilmanvaihdon takia korvausilmaa tulee sisään ikkunoiden ja ovien raoista sekä rakenteiden kautta. Tämä aiheuttaa vedon tunnetta sekä tuo rakenteista pölyä ja haitallisia mikrobeja.

Onhan se toiminut ennenkin, miksi se ei toimi nykyään?

 Asumisolosuhteemme ovat muuttuneet

 • Asumisolosuhteemme ovat muuttuneet menneistä ajoista oleellisesti. Vanhat talotkin on remontoitu ja lisäeristetty niin, että ne ovat tiivistyneet ja rakenteiden kautta tuleva korvausilma ei olekaan enää puhdasta vaan villanpölyn ja rakenteiden mikrobien likaamaa. Luonnonlait kuitenkin pitävät huolen siitä, että korvausilmaa tulee jostakin nykyisiinkin taloihin.

Rakennusten kosteusrasitus on kasvanut

 • Ihmisten vedenkäyttö ja rakennusten kosteusrasitus on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana. Nelihenkinen perhe tuottaa nykyisin noin 10 litran kosteusrasituksen vuorokaudessa. Jos ilmanvaihto on puutteellinen, päätyy kosteutta talon rakenteisiin ja aiheuttaa ennen pitkää kosteus- ja homevaurioita. 

Remontoinnin vaikutukset ilmanvaihtoon

 • Remontit, kuten ikkuna- ja oviremontit vaikuttavat ilmanvaihdon toimintaan. Korjaustoimenpiteet tekevät talosta tiiviimmän, mikä heikentää talon luonnollista ilmanvaihtoa.

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen

 • Energiaremontit, kuten puu- tai öljylämmityksestä luopuminen, heikentävät ilmanvaihtoa. Lämmin savuhormi toimii rakennuksen poistoilmavaihdon moottorina, joka tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa. Mikäli asunnon lämmitysjärjestelmä muutetaan maa- tai kaukolämpöön, jää savuhormi kylmäksi ja ilmanvaihto heikkenee merkittävästi.

  Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on turvallinen tapa tehostaa kotisi ilmanvaihtoa

   Tuloilmanvaihto

  • Tuloilmanvaihto tuo puhtaan korvausilman ulkoa sisään. Oleskelutiloista ja makuuhuoneista tulisi löytyä korvausilmaventtiili (tuloilmaventtiili). Jos tuloilmaventtiileitä ei löydy riittävästi tai niiden säädöt toimivat väärin, niin kodin sisälle syntyy alipaine.
  • Alipaine aiheuttaa vedon tunnetta, mutta myös paljon haitallisemman oireen: korvausilma tulee ikkunanraoista, rakenteiden läpi, viemäreistä tai mistä tahansa, mistä se vain pääsee. Tällöin rakenteisiin alkaa kertymään kosteutta. Rakenteiden läpi tullut korvausilma on myös täysin suodattamatonta, joten sisäilmaan kulkeutuu paljon haitallisia mikrobeja ja pölyä.
  • Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen onnistuu useilla erilaisilla tuloilmaratkaisuilla. Kartoituksen yhteydessä suunnittelemme kotiisi parhaiten soveltuvan ratkaisun. Muista, että kaikki markkinoilla olevat ratkaisut eivät sovellu sinun kotiisi, minkä takia sinun kannattaa aina kysyä palveluntarjoajalta tarkasti, miksi he ehdottavat juuri tietynlaista tuloilmaventtiiliä kotiisi.

  Poistoilmanvaihto

  • Poistoilmanvaihdon tehtävä on kuljettaa ilmankosteus ja epäpuhtaudet ulos poistoventtiilien kautta. Kaikki likaiset tilat (WC, pesuhuone ja keittiö) tarvitsevat poistoilmanvaihdon.
  • Nykyiset asumistottumukset ja kotitalouksien lisääntynyt vedenkäyttö ovat kasvattaneet talojen kosteuskuormaa. Yleinen ongelma on, etteivät poistoilmaventtiilit kykene kuljettamaan vanhaa ilmaa ulos. Poistoventtiili voi jopa lakata toimimasta tai toimia väärään suuntaan, jolloin se kuljettaa kylmää ulkoilmaa ja putkistojen epäpuhtauksia sisälle.
  • Poistoilmanvaihtoa voidaan tehostaa tarvittaessa. Tällä varmistetaan kosteuden ja epäpuhtauksien poistuminen venttiilien kautta ulos säästä riippumatta. Poiston tehostaminen on aina ammattilaisen työtä. Tehostustoimenpiteiden jälkeen on aina varmistettava mittaamalla poiston oikeanlainen ja turvallinen toiminta. Siksi ilmanvaihtoremontti kannattaa jättää aina ammattilaisen hoidettavaksi. Painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen hoituu kunnolla vain kokemuksen kautta, koska jokainen talo on erilainen.

  Siirtoilmanvaihto

  • Siirtoilmanvaihto varmistaa ilman vapaan liikkumisen vapaasti huoneesta toiseen niin, että se poistuu lopulta poistoventtiilien kautta. Tästä syystä väliovien ja lattian välissä tulisi olla 15–20 mm raot. Jos raot puuttuvat, asennamme huoneiden välille siirtoilmasäleet, jotka päästävät ilman liikkumaan vapaasti.

  Toimiva ja varma ratkaisu parempaan ilmanvaihtoon

  Toimiva

  Ilmakas™ ei vaadi suuria remontteja eikä kallista investointia. Hinta on noin kolmannes koneellisen ilmanvaihdon kustannuksista. Ilmakas™ on edullinen myös käyttää ja ylläpitää.

  Turvallinen

  Ilmakas™ on ammattitaidolla kehitetty ja testattu, turvallinen tapa tehostaa kotisi ilmanvaihtoa. Ilmakas™ toimii myös kesällä, vaikka sisä- ja ulkolämpötila eivät eroa toisistaan.

  Luotettava

  Olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäyntiä, joten tietopääomamme on valtava. Kartoitamme kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja sen erityispiirteet, olipa kotisi millainen hyvänsä.