Valikko Sulje

Sisäilmamittaus kertoo toimiiko kotisi ilmanvaihto

Seitsemän (7) vuorokauden mittaukseen perustuvan sisäilmamittauksen hinta on 169 €. Hinta sisältää toimituskulut.

Sisäilmamittaus soveltuu tehtäväksi omakoti-, rivi- ja paritaloihin.

radon

Arviolta yli puolissa alle 2000-luvun omakotitaloista on huono tai erittäin huono sisäilman laatu

90% näiden talojen asukkaista ei tiedä kärsivänsä huonosta sisäilmasta, koska huono sisäilma on näkymätön vihollinen. Sen aiheuttamat oireet tulevat usein esille vasta pitkän ajan kuluessa erilaisina terveysongelmina mm. hengitystieoireina. Valitettavan usein ilmanvaihdon puutteista syntyviin ongelmiin puututaan vasta silloin, kun asukkaille on syntynyt terveydellisiä ongelmia tai rakenteissa on havaittu mikrobi- ja homevaurioita.

Sisäilmamittauksella saat lukemien kautta tietoa onko kodissasi huono sisäilma ja erityisesti toimiiko kotisi ilmanvaihto miten hyvin. Mittausjakson päätyttyä saat mittausraportin kotisi sisäilmasta ja ilmanvaihtosi toiminnasta sekä ehdotuksen miten parantaa kotisi ilmanvaihtoa, mikäli aihetta ilmenee.

Näitä asioita mittaamme:

 • Lämpötila: Vetoinen ja liian voimakas ilmanvaihto lisää lämmitystarvetta ja -kustannuksia. Tasainen lämpötila lisää asumisviihtyisyyttä.
 • Ilmankosteus: Liian kuiva huoneilma kuivattaa esim. limakalvoja ja liian kostea sisäilma aiheuttaa mikrobikasvua rakenteissa.
 • Hiilidioksidi: Liiallinen hiilidioksidin määrä sisäilmassa on hankala havaita mittaamatta. Liiallinen sisäilman hiilidioksidipitoisuus aiheuttaa väsymystä ja päänsärkyä.
 • TVOC-yhdisteet: esim. rakennusmateriaaleista erittyvät haihtuvat orgaaniset yhdisteet, mitkä aiheuttavat asukkaille mm. päänsärkyä ja ärsytystä
 • Radon: Maaperästä nouseva, keuhkosyöpäriskiä lisäävä hajuton ja väritön kaasu.

Sisäilman laatu vaihtelee merkittävästi mm. sään, vuorokaudenajan ja kotona oleskelevien henkilömäärän mukaan. Siksi mittaamme kotisi sisäilmaa seitsemän (7) vuorokauden ajan saadaksemme riittävän kattavan mittausdatan analysoitavaksi.

Katso malliraportti klikkaamalla kuvaa

Puhdas sisäilma on terveydellesi yhtä tärkeää kuin uni, liikunta tai terveellinen ruokavalio. Siksi sisäilmamittaus kannattaa tehdä.

Näin sisäilmamittaus etenee:

 • Täytä oheinen lomake.
 • Toimitamme mittalaitteen sinua lähimpään Matkahuollon toimipisteeseen.
 • Toimitamme mittalaitteen mukana laskun sekä ohjeet.
 • Laita laite mittaamaan kotisi sisäilman laatua seitsemäksi (7) vuorokaudeksi makuuhuoneeseen tai lastenhuoneeeseen (laite ei sovellu wc- tai kylpyhuonetiloihin).
 • Palauta mittauslaite sovitusti Matkahuollon kautta meille.
 • Raportti toimitetaan sinulle sähköpostitse noin kahden viikon kuluessa siitä, kun olemme vastaanottaneet mittalaitteen. 
 • Tarvittaessa ja tuloksista riippuen, sisäilma-asiantuntijamme soittaa ja käy läpi kanssanne saadut mittaustulokset.
 • Jos mittaustulokset viittaavat sisäilmaongelmiin, on mahdollisuus sopia maksuton kartoituskäynti, jossa kartoitamme kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja sen erityispiirteet sekä selvitämme mahdolliset ongelmat ja ratkaisut ilmanvaihdon parantamiseksi.
 • Huomioithan, että vuokra-asunnoissa ja kerrostaloissa emme voi mittauksia suorittaa.
 • Suoritamme sisäilmamittauksia kartan esittämällä toiminta-alueella:

Suomalaisasuntojen radonpitoisuudet ovat maailman suurimpia

Varsinkin eteläisessä Suomessa on paljon radonia, erityisesti Lahden seudulla, Itä-Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

Radon on radioaktiivinen kaasu, jota esiintyy luonnossa maaperässä ja vesissä. Se on yksi maailman tavallisimmista syistä keuhkosyövälle, ja se voi aiheuttaa terveysongelmia, jos sitä esiintyy liikaa sisätiloissa. Radonin vaara perustuu siihen, että se on radioaktiivista. Kun radonkaasu hajoaa, se muodostaa pieniä radioaktiivisia hiukkasia, jotka voivat tarttua keuhkoihin ja aiheuttaa DNA-vaurioita. Tämä voi johtaa keuhkosyöpään tai muita keuhkojen sairauksia. Radonin vaikutukset riippuvat altistumisesta, ja pienetkin altistumiset voivat aiheuttaa terveysongelmia pitkällä aikavälillä.

Jos radonpitoisuus on maltillisesti koholla, eli välillä 200–400 Bq/m3, riittää huonetilan radonturvallisuuden saavuttamiseksi ilmanvaihdon parantaminen. Radon ei varastoidu mihinkään, sillä se poistuu sisäilmasta muiden epäpuhtauksien mukana, kunhan ilmanvaihto toimii oikein, eli korvausilmaventtiileitä on riittävästi ja poistoilmakanavat toimivat hyvin. LUE LISÄÄ RADONISTA!