Valikko Sulje

Huippuimurin huolto ja puhdistus – Milloin ja miten huippuimuria tulee huoltaa?

Huippuimurin huolto ja puhdistus on syytä teettää säännöllisin väliajoin. Kun huippuimuria huoltaa säännöllisesti, niin se kestää pidempää käytössä ja toimii samalla paremmin. Mitä paremmin huippuimuri toimii, sen paremmin kotisi ilmanvaihto toimii ja sitä mukavampaa kodissa on olla.

Huippuimurin huollon laiminlyöminen onkin yksi yleisimmistä syistä, miksi sisäilma huononee taloissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Me teemme huippuimurin huoltoja erityisesti koneellisen poistoilmanvaihdon kohteisiin (omakotitalot, rivitalot). Huippuimurin huolto kannattaa yhdistää IV-kanaviston puhdistukseen, jolloin kaksi huoltotoimenpidettä hoituu yhdellä kertaa edullisemmin.

Lyhyesti huippuimurin toiminnasta

Huippuimuri on käytännössä vain kotisi katolla oleva poistoilmapuhallin, mikäli kodissasi on koneellinen poistoilmanvaihto tai täysin koneellinen ilmanvaihto. Huippuimurin ainoa tehtävä on imeä kodistasi epäpuhdasta ja käytettyä sisäilmaa ja puhaltaa se ulos. 

Kun huippuimuri imee käytetyn sisäilman ulos, niin kotiisi syntyy alipaine. Tällöin korvausilmaventtiileistä tulee raikasta sisäilmaa sisälle ja kodissa on raikasta hengittää. Kun huippuimuri on kunnossa ja korvausilmaventtiilit ovat oikein asennettuja (ja niitä on riittävästi), niin sisäilma on jatkuvasti miellyttävän raikasta. Lue täältä hyvän sisäilman tunnusmerkit.

Mikäli korvausilmaventtiilejä ei ole riittävästi, niin sisään tuleva ilma tulee myös ikkunanraoista, eristeiden läpi ja viemäristä. Tämä ei ole missään nimessä optimaalinen tilanne, vaan se tulee korjata esimerkiksi lisäämällä korvausilmaventtiilien määrää tai pienentämällä huippuimurin imutehoa. Selvitämme maksuttomalla kartoituskäynnillä (tai vaikka huippuimurin huollon yhteydessä) tarvitseeko kotisi ilmanvaihtoa säätää tai tehostaa.

Jos kodissasi on täysin koneellinen ilmanvaihto, niin korvausilmaventtiilien sijaan sisäilma tulee kotiisi koneellisesti IV-kanavia pitkin. Mikäli et ole varma kotisi ilmanvaihtojärjestelmästä, niin tutustu ilmanvaihtojärjestelmiin lisää täältä tai ota meihin yhteyttä, niin autamme.

Milloin huippuimurin huolto on ajankohtainen?

Huippuimurin huolto on fiksu toteuttaa 5 vuoden välein ja puhdistus/tarkastus joka vuosi. Tuo on fiksu kirjoittaa itselleen ylös johonkin, sillä ilmanvaihdon huollot unohtaa herkästi, koska ilmanvaihtoa ja sen toimintaa ei näe. Varsinkin huippuimuri unohtaa helposti, koska se sijaitsee piilossa katolla.

Huippuimurin huolto on ajankohtainen aina, kun epäilet huippuimurissa olevan jotain vikaa. Vian tunnistaa esimerkiksi heikentyneestä ilmanvaihdosta tai epämääräisestä käyntiäänestä. Ota tällaisissa tapauksissa meihin heti yhteyttä, niin tulemme maksutta katsomaan, millaisesta viasta on kyse. Käynti ei sido sinua mihinkään, vaan sen tarkoituksena on selvittää, missä vika on.

Tässä tyypillisiä huippuimurin toimintaan liittyviä ongelmia ja oireiluja, kun kodissasi on koneellinen poistoilmanvaihto.

Miksi huippuimuria tulee huoltaa?

Kun huippuimuria huoltaa säännöllisesti, niin 1) kodin ilmanvaihto toimii ja 2) huippuimuri säilyy pidempää käytössä.

1) Kodin ilmanvaihto toimii, kun huippuimuri toimii

Huippuimuri on korvausilmaventtiilien ohella tärkein yksittäinen tekijä ilmanvaihdon toimivuudessa, jos kodissasi on koneellinen poistoilmanvaihto. Ilmanvaihdon toimivuus on puolestaan kriittisessä roolissa talon ja talon asukkaiden terveyden kannalta. Puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa lukuisia oireita asukkailla, minkä lisäksi se alkaa kerryttämään kosteutta talon rakenteisiin. Toimimaton ilmanvaihto on näkymätön haitta, jota on vaikea tunnistaa. Kartoituskäynti on helpoin tapa saada selville kotisi ilmanvaihdon tilanne.

2) Huippuimuri säilyy käytössä pidempää

Huippuimuri imee käytettyä, kosteaa ja pölyistä ilmaa jatkuvasti ulos. Ruokaa laittaessa ilman mukana haihtuu myös rasvaa. Nämä kaikki tarttuvat ajansaatossa huippuimurin puhaltimen siipiin, niin imurin toiminta muuttuu. Se ei pyöri enää samaa tahtia eikä pysty imemään yhtä tehokkaasti ilmaa ulos talosta, jolloin ilmanvaihto heikkenee ja sähkönkulutus kasvaa. 

Viimeiset hetket tehdä huippuimurin huolto on siinä vaiheessa, kun moottori alkaa pitämään ääntä, sillä pian sen jälkeen huippuimuri lakkaa toimimasta tai siihen tulee korjaamaton laakerivika. Moottori, laakerit ja siivet ovatkin yleisimmät asiat, joita huippuimurista tulee säännöllisesti huoltaa.

Tilaa huippuimurin huolto ja maksuton kartoituskäynti

Mikäli luulet, että huippuimurin huolto on ajankohtainen tai haluat muuten näkemyksemme ilmanvaihtosi kunnosta, niin kutsu meidät maksuttomalle kartoituskäynnille yli 10 000 muun suomalaisen tavoin. Käynti kestää n. 1–2 tuntia ja tulemme tekemään sen sinulle sopivana ajankohtana. Käynnin aikana selvitämme kotisi ilmanvaihdon kunnon, huippuimurin toiminnan, mitä korjattavaa niissä mahdollisesti on ja paljonko se maksaisi. Et sitoudu mihinkään.

Olemme täysin laiteriippumaton toimija, joten emme kaupittele vain tiettyä keinoa parantaa kotisi ilmanvaihtoa. Tämä on tärkeimpiä tekijöitä, joka erottaa meidät muista, nimittäin sama ratkaisu, huoltotoimenpide tai laite ei toimi kaikissa taloissa. Saat meiltä aina muutamia erilaisia ehdotuksia budjettisi ja kotisi rakennustekniset ominaisuudet huomioiden. Annamme myös näkemyksemme siitä, mikä vaihtoehdoista on meidän mielestämme on paras vaihtoehto.

Kartoituksista vastaa:

Joonas Sivula, 044 7677 177