Valikko Sulje

Sisäilman kosteus omakotitalossa – Mikä on oikea kosteusprosentti?

Sisäilman kosteus on yksi merkittävimpiä sisäilman laatuun ja talon rakenteiden kestoon vaikuttavia tekijöitä. Sisäilman kosteus on puolestaan lähes suoraan verrannollinen ilmanvaihdon toimivuuteen. Jos ilmanvaihto ei toimi kunnolla, ilma ei vaihdu riittävän nopeasti ja kosteus alkaa kerääntymään sisäilmaan ja rakenteisiin.

Sisäilman kosteusdesta puhuttaessa tarkoitetaan pääsääntöisesti sisäilman suhteellista kosteutta RH. Suhteellinen kosteus RH on todellisen vesihöyrynpaineen ja kyllästyshöyrynpaineen välinen suhde tietyssä lämpötilassa. Suhteellisen kosteuteen vaikuttaa siis merkittävästi lämpötila. Kun suhteellinen kosteus on 100% niin vesihöyry tiivistyy vedeksi. Tämä on havaittavissa helposti esim. pesuhuoneen huurtuvassa peilissä tai talvella huurtuvissa ikkunoissa.

Sisäilman kosteus on sekä kodillesi että sen asukkaille mukavuus ja terveysasia, sillä liian kostea sisäilma aiheuttaa ongelmia talon rakenteisiin sekä ihmisten terveyteen. Muista, että vietät 70–80 % elämästäsi sisätiloissa. Sisäilman kosteudella ja laadulla on valtava merkitys terveyteesi ja jaksamiseesi.

Onneksi sisäilman laatua on mahdollista parantaa hyvin helposti ja nopeasti tehostamalla ilmanvaihdon toimintaa oikeilla laitteilla ja riittävällä määrällä korvaus-, siirto- ja poistoilmanvaihdon venttiileitä. Jos sinulla on koneellinen ilmanvaihto, niin ilmavaihtokoneen vaihto tai iv-koneen huoltaminen ovat nopeita keinoja parantaa sisäilman laatua.

Jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto, niin tämä artikkeli on sinulle erityisen tärkeä, koska olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kuntokartoitusta 1980-luvulla ja sitä ennen rakennettuihin taloihin. Opit tästä artikkelista, miten sisäilman kosteus vaikuttaa taloosi, mistä tunnistat liian kostean sisäilman ja kuinka saat tilanteen korjattua.

Millainen on oikea sisäilman kosteus omakotitalossa ja muissa asuinrakennuksissa?

Oikea sisäilman kosteus vaihtelee 20–70 % välillä. Kesällä sisäilman kosteus on 50–70 % ja talvella 20–40 %. Sopiva huonelämpötila sisäilman kosteuden kannalta on 18–24-asteen välillä huoneesta ja omista mieltymyksistä riippuen. Makuuhuoneessa lämpötila on hyvä pitää matalampana ja pesuhuoneessa taas lämpimämpänä.

Kovilla paukkupakkasilla sisäilman kosteus voi laskea alle 20 % ja kesän helteisenä sadepäivänä nousta yli 70 %. Ilmankosteus nousee myös sen mukaan, mitä talossa tehdään. Saunominen, pyykkien kuivattaminen ja ruoanlaitto nostavat sisäilman kosteutta.

Kesällä lyhytkestoinen sisäilman kosteuden nouseminen yli 70 % ei ole millään tapaa vaarallista tai haitallista. Jos sisäilman kosteus on kesällä päiviä ja viikkoja yli 70 %, niin silloin voidaan puhua jo ilmanvaihdon ongelmista, jotka on korjattava mahdollisimman pian. Talvella sisäilman kosteuden nouseminen yli 40%:n voi aiheuttaa kostauden tiivistymistä rakenteisiin ja riskin sisäilmaongelmista.

70 % pidetään tietynlaisena riskirajana sisäilman kosteudessa. Jos sisäilman kosteus nousee jatkuvasti sen yli tai pysyy pitkään 70 % tuntumassa, niin se voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia niin taloon kuin sen asukkaisiin. Liian korkea ilmankosteus (70 %+) luo nimittäin oivalliset puitteet home- ja mikrobikasvuston kasvamiselle. Home kasvaa jo +5-asteen lämpötilasta alkaen, joten sen kasvukausi on pitkä.

Vanhojen talojen omistajien on hyvä huomioida, että asunnon rakenteissa on usein merkittäviä eristevikoja ja ilmavuotopaikkoja. Näiden vikapaikkojen läheisyydessä sisäilman kosteus tiivistyy vedeksi usein merkittävästi aikaisemmin kuin esim. kosteus tiivistyy ikkunapinnalle. Tämä mahdollistaa kosteus- ja mikrobivaurioiden syntymisen rakenteisiin ja näiden havaitseminen voi olla hankalaa. Vikapaikat voivat olla kiinteitten ja painavien huonekalujen takana tai muuten sellaisessa paikassa, mistä niiden tarkastelu säännöllisesti on lähes mahdotonta.

Kun ilmanvaihtosi on kunnossa, vältyt sisäilman kosteuden aiheuttamilta ongelmilta. Lataa täältä kodin ilmanvaihdon opas, niin opit lisää kotisi ilmanvaihdosta.

Mistä tiedän, onko kodissani liian korkea sisäilman kosteus?

Yksi helppo keino saada suuntaa sisäilman kosteudesta on tehdä ns. suihkutesti. Suihkutilan peilien tulisi kuivua noin 10 minuutissa sen jälkeen, kun olet ottanut kuuman suihkun. Jos peilit ovat 10 minuutinkin jälkeen höyryssä, niin sisäilman kosteus on todennäköisesti liian suuri. Testin tulos on kuitenkin lopulta hyvin epäluotettava, ja todellisen ilmankosteuden voi saada selville vain mittaamalla.

Jos haluat selvittää kotisi sisäilman kosteuden, niin voit tilata meiltä mittalaitteen. Laite mittaa sisäilmasi laatua viikon ajan, eikä sinun tarvitse kuin käynnistää ja sammuttaa laite. Ilmankosteuden lisäksi saat tietää kotisi lämpötilan, hiilidioksidin määrän, TVOC-yhdisteiden määrän ja Radon-pitoisuuden. Suosittu sisäilmamittauksemme maksaa vain 169 € ja se takaa sinulle mielenrauhan, oli tulos mikä tahansa. Epätietoisuus on nimittäin tilanteista pahin. Tilaa sisäilmamittaus täältä.

Ilmankosteus on myös silloin todennäköisesti koholla, jos tunnistat tässä artikkelissa lueteltuja oireita itsessäsi tai muussa perheessäsi. Myös ikkunoiden huurtuminen tai muihin kylmiin pintoihin kerääntyvä kosteus tai tapetin kupruilu ovat merkkejä liian korkeasta ilmankosteudesta.

Tulemme mielellämme tekemään maksuttoman kartoituskäynnin kotiisi sinulle sopivana ajankohtana. Käynti kestää n. 2 tuntia, jonka aikana selvitämme ilmanvaihtosi kunnon, mitä korjattavaa siinä mahdollisesti on ja mitä korjaaminen maksaisi. Käynti ei sido sinua mihinkään ja sen on ottanut yli 10 000 suomalaista kotitaloutta. Täältä löydät asiakkaidemme kokemuksia.

Mistä korkea sisäilman kosteus johtuu?

Sisäilman kosteuden vaihtelu ja riskirajan (RH 70 %) hetkellinen ylittyminen on normaalia, mutta pitkäaikainen rajan ylittäminen ei ole. Tällaisissa tilanteissa syyllinen on poikkeuksetta liian heikosti toimiva ilmanvaihto. Jos ilmanvaihto toimii heikosti, niin se ei kierrätä kosteutta riittävän nopeasti ulos, jolloin kosteusprosentti nousee. Kun ilmanvaihto toimii hyvin, niin ilma on vaihtunut talossa kokonaan kahden tunnin välein.

1) Vähentynyt tulisijan käyttö

Sisäilman kosteus ei katso talon ikää, mutta erityisen paljon ilmankosteuden kanssa painivat 1920–1980-luvulla rakennetut talot, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto. Miksi?

Kun tuon ”aikakauden” taloja on rakennettu, niin ihmisten tuottama kosteusrasitus oli paljon pienempi, minkä lisäksi käytimme tulisijaa paljon enemmän ruoanlaittoon ja lämmittämiseen. Takan tai leivinuunin lämmittäminen on todellinen tehosysäys painovoimaisen ilmanvaihdon toiminnalle, koska iso määrä ilmaa kiertää hormin kautta talosta ulos. Tulisijaa kutsutaan ilmanvaihdosta puhuttaessa talon keuhkoiksi, koska sen merkitys on niin suuri painovoimaisen ja koneellisen ilmanvaihdon toimivuudelle.

Nykyisin ruoka tehdään liedellä, uunissa tai mikrossa, ja lämmönlähteenä toimivat lämpöpumput. Tulisijan käyttö on vähentynyt siis merkittävästi, mikä muuttaa ilmanvaihdon toimintaa ja sisäilman kosteutta.

2) Kasvanut kosteusrasitus

Käytämme myös huomattavasti enemmän vettä, otamme kuumia suihkuja, saunomme ja pesemme sekä kuivatamme pyykit sisällä. Yhdestä koneellisesta kuivatettavaa pyykkiä voi haihtua jopa kaksi litraa vettä sisäilmaan.

Kun yhdistät kasvaneen kosteusrasituksen vähentyneeseen tulisijan käyttöön, sisäilman kosteus nousee.

Sisäilman kosteus = ulkoilman kosteus + sisällä tuotettu kosteuslisä (kosteusrasitus)

3) Taloon tehdyt remontit

Yksi ”syypää” ilmanvaihdon toiminnan muuttumiselle on ajan saatossa tehdyt remontit. Esimerkiksi ikkunaremontilla on suuri vaikutus ilmanvaihdon toimintaan, koska se tekee talosta tiiviimmän. Jos ikkunaremontin yhteydessä ei lisätä uusia korvausilmaventtiileitä, niin ilmanvaihto toimii hyvin todennäköisesti vajaalla teholla.

Mitä liian korkea ilmankosteus aiheuttaa?

Sisäilman kosteus tuo monelle ensimmäisenä mieleen homeen. On totta, että home viihtyy kosteassa ja voi alkaa kasvaa talon rakenteissa sisäilman ollessa pitkään yli 70 %. Tärkeintä on kuitenkin huomioida juurisyyt, eli heikosti toimiva ilmanvaihto ja sen aiheuttamat riskit.

Heikosti toimiva ilmanvaihto voi johtaa moniin sisäilmasairauksiin, joista vakavin on radonin aiheuttama keuhkosyöpä. Näitä tapauksia on Suomessa vuosittain n. 300. Muita sisäilman aiheuttamia oireita voit lukea täältä.

Korkea sisäilman kosteus on siis yleensä vain oire heikosti toimivasta ilmanvaihdosta, jonka korjaaminen on helppoa ja nopeaa, kun kutsut meidät maksuttomalle kartoituskäynnille. Hyvin toimiva ilmanvaihto pitää sisäilman kosteuden 20–70 % välissä ja pitää sisäilman radon- ja mikrobipitoisuudet turvallisen alhaisina.

Kuinka saan ilmankosteuden laskemaan alas?

Tässä sinulle muutamia nopeita vinkkejä, jotka toimivat ensiapuna sisäilman kosteuden alentamiseen. Pysyvät tulokset saat kuitenkin vain ilmanvaihtoasi tehostamalla.

  1. Kuivata pyykit kesäisin ulkona
  2. Tuuleta sauna ja pesutilat niiden käytön jälkeen, mikäli tiloista löytyy ikkuna
  3. Säädä ilmanvaihdon tehokkuutta vuodenaikojen mukaan, kesällä luukut isosti auki ja talvella lähes kiinni.
  4. Lämmitä tulisijaa useammin
  5. Käytä kattiloissa aina kantta, kun keität jotain

Sisäilman kosteus omakotitalossa ja muissa asuinrakennuksissa laskee kuitenkin lopullisesti vain silloin, kun ilmanvaihto toimii oikein.

Painovoimaisessa ja koneellisessa poistoilmanvaihdossa korvausilmaventtiili tulee löytyä vähintään jokaisesta:

  • makuuhuoneesta
  • olohuoneesta tai oleskelutilasta
  • työhuoneesta
  • takkahuoneesta
  • löylyhuoneesta
  • ohjearvo: 1 venttiili / 20m2

Tuloilma-/korvausilmaventtiilin tulee olla painovoimaiseen ilmanvaihtoon soveltuva. Tällaisia ovat säädettävät lautasventtiilit, tuloilmalaitteet sekä mahdollisimman alhaisen virtausvastuksen tuottavat venttiilit. Venttiilien tulee kyetä myös suodattamaan tuloilmaa erityisesti siitepölyaikaan sekä katupölyä kaupunkialueilla. Mitä tiheämpi suodatin on, niin sen suurempi on virtausvastus, jolloin tuloilmamäärä pienenee. Suodattimet tulee vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Poistoilmaventtiili tulee löytyä jokaisesta likaisesta ja kosteasta tilasta:

  • pesuhuone
  • sauna
  • wc
  • kodinhoitohuone
  • keittiö
  • vaatehuone
  • varastotilat

Huom! Ikkunoiden karmiventtiilit eivät riitä alkuunkaan tuomaan tarpeeksi korvausilmaa sisätiloihin.

Lue seuraavaksi lisää tietoa näistä artikkeleista:

Ota yhteyttä, jos haluat selvittää ilmanvaihtosi tilan

Tulemme mielellämme tekemään maksuttoman kartoituskäynnin kotiisi. Käynti kestää 2 tuntia. Käynnin aikana selvitämme kotisi ilmanvaihdon kunnon, mitä korjattavaa siinä on ja paljonko se maksaisi. Et sitoudu mihinkään. Myös kotisi sisäilman kosteus selviää!

Olemme täysin laiteriippumaton toimija, joten emme kaupittele vain tiettyä keinoa parantaa kotisi ilmanvaihtoa. Yksi ja sama ratkaisu ei toimi kaikissa taloissa. Annamme aina muutamia erilaisia ehdotuksia budjettisi ja kotisi rakennustekniset ominaisuudet huomioiden ja kerromme, mikä meidän mielestämme on paras vaihtoehto. Meiltä saat sellaisia ehdotuksia, jota ehdottaisimme itsellemme, jos olisimme saappaissasi.

Tutustu maksuttomaan kartoitukseen lisää täältä.