Valikko Sulje

Kesä tulee ja sisäilma lämpenee – Ota nämä asiat huomioon asunnon viilennyksessä

 

Moni huomaa asunnon sisäilman lämpenevän epämukavaksi kesän lähestyessä

Kevään edetessä kesää kohti auringonpaiste luonnollisesti lisääntyy ja ulkoilman lämpötila nousee. Tämä johtaa usein myös asuntojen sisäilman lämpötilan nousuun, joskus jopa epämiellyttäväksi asti. Liian kuumissa kodeissa asustelevat ihmiset etsivät helpotusta helteeseen ja moni päätyykin miettimään erilaisia viilennysratkaisuja. Erityisesti vanhemmissa taloissa kesän helteet voivat vaikuttaa huomattavasti elinolosuhteisiin, joten kodin viilennys tulee tarpeeseen. Puhdas ja raikas sisäilma sekä sen viilennys ovatkin iso osa asuinmukavuutta.

 

Ilmalämpöpumppujen ajatellaan olevan aina oikea ratkaisu

Ilmalämpöpumppu on monissa talouksissa ensimmäinen mieleen tuleva vaihtoehto, kun mietitään asunnon viilennysratkaisuja. Se onkin todistetusti tehokas ja nopeakin keino, sillä nykyisten ilmalämpöpumppumallien viilennys toimii tehokkaasti. Useiden mallien ominaisuuksiin kuuluu myös laitteen toiminnan ajastaminen, minkä avulla viilennys voidaan asettaa optimaaliseksi käytön ja muun ilmanvaihdon kanssa.

Vanhoissa taloissa on kuitenkin monesti puutteellinen ilmanvaihto, eikä se korjaannu ilmalämpöpumpulla. Kun ilmanvaihto ei ole kunnossa, pumpusta voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Sisäilman kosteus voi tiivistyä viilentyneisiin rakenteisiin, mikäli ilma ei vaihdu riittävästi ja kosteus ei pääse poistumaan ilmanvaihdon mukana.

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen muuttaa sisäilman ja ulkoilman välistä lämpötilaeroa ja näin sillä on vaikutusta rakennuksen sisä- ja ulkoilman välisiin paine-eroihin. Etenkin painovoimaisella poistolla toimivien poistohormistojen toiminta heikkenee merkittävästi kesällä taloa viilennettäessä. Poistoilmanvaihto joka tapauksessa heikkenee, pysähtyy tai pahimmillaan kääntyy toimimaan väärin päin, eli ulkoa tuleekin ilmaa poistohormeja pitkin sisälle. Näissä tapauksissa haitalliset epäpuhteudet ja kosteudet eivät poistu yhtä tehokkaasti ulos, vaan leviävät pitkin asuntoa.

 

 

Näin viilennät asuntosi kesällä

Merkittävin asia asunnon pitämisessä viileänä on estää auringonsäteiden pääsy asuntoon lämmittämään ilmaa. Vaikka sälekaihtimet ja verhot helpottavat suoran auringonpaahteen torjumisessa, on paras keino talon ulkopuolinen aurinkosuojaus. Esimerkiksi markiisien avulla voidaan minimoida auringon vaikutukset sisälämpötilaan.

Asunnon tuulettaminen vaikuttaa lähtökohtaisesti loistavalta idealta läkähdyttävässä helteessä. Tuuletusajankohdan kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana. Kun ilma ulkona on sisäilmaa lämpimämpää, on tuuletus syytä sulkea pois vaihtoehdoista. Avaa siis ikkunasi vain silloin, kun ulkoilma on viileää, yleensä ilta ja yöaikaan.

Varmin keino raikkaaseen sisäilmaan myös kesällä on huolehtia, että ilma vaihtuu aina puhtaasti ja säännöllisesti.

 

Toimiva ilmanvaihto on edellytys ilmalämpöpumpun asentamiselle

Mikäli olet miettimässä asuntosi viilentämistä esim. ilmalämpöpumpulla niin tulisi asuntosi ilmanvaihdon oikea toiminta varmistaa ennen viilennyksen lisäämistä. Myös vanhoissa taloissa ilman tulisi vaihtua riittävästi, että sisäilman epäpuhtaudet ja kosteus poistuvat asunnosta riittävän nopeasti. Ilmanvaihdon toimivuus voidaan selvittää helposti ammattilaisten toimesta maksuttomalla ilmanvaihdon kuntokartoituksella.

On hyvä muistaa, että ilmalämpöpumppu kierrättää vain talon sisäilmaa, eikä näin ollen vaikuta laisinkaan ilmanvaihtoon. Ulko- ja sisäyksikön välillä kiertää vain nesteputket ja ilmaa ei vaihdu näiden välillä ollenkaan.

Kun kotisi ilmanvaihdon toimivuus on varmistettu mahdollisen ilmanvaihdon tehostamisen jälkeen, niin tämän jälkeen ilmalämpöpumpun asentaminen ja käyttö on turvallista.

 

Miten varmistaa sisäilman laatu ja ilmanvaihdon toimivuus?

Sisäilman laatu kannattaa tutkituttaa kun se vähänkään huolestuttaa, tai jos nämä tunnusmerkit täyttyvät. Sisäilman laadun tarkistaminen ja ilmanvaihdon toimivuus on aina syytä toteuttaa ammattilaisen toimesta. Olemme listanneet aiempaan artikkeliimme hyvän sisäilman tunnusmerkit ja keinot siihen pääsemiseen. Pääset lukemaan kyseisen artikkelin tästä.

 

Ilmakas tarjoaa kokonaisvaltaiset ilmanvaihtoselvitykset

Jos haluat kotiisi puhtaan ja raikkaan sisäilman, tulee ihan ensimmäisenä selvittää onko kotisi ilmanvaihdossa parantamisen tarvetta. Tämä voidaan tehdä meidän toimestamme joko kartoituskäynnillä tai voit tehdä sen avullamme itse sisäilmamittauksen avulla. Kartoituskäynti on täysin maksuton, sisäilmamittauksen hinta on 169 euroa. Kummankin avulla saat tietää sisäilmasi laadun ja ilmanvaihtosi toimivuuden ilman, että sitoudut mihinkään jatkotoimenpiteisiin kanssamme. Täältä löydät asiakkaidemme kokemuksia toiminnastamme.

Muista, että hyvä sisäilma ei edellytä aina jättimäistä ilmanvaihtoremonttia, vaan kevyt ilmanvaihdon tehostaminen riittää lähes aina. Lue täältä ilmanvaihtoremontin hinnasta.