Valikko Sulje

Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen

Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen on vain 1-3 päivää kestävä projekti, jonka jälkeen ilmanvaihto toimii halutulla tavalla vuosikymmeniä, kunhan ilmanvaihtoa muistaa huoltaa ja säätää säännöllisesti. Ilmanvaihdon tehostaminen on siis helppo ja suhteellisen edullinen projekti verrattuna kokonaiseen ilmanvaihtoremonttiin.

Vanhaksi taloksi lasketaan erityisesti ilmanvaihdon näkökulmasta 90-luvulla ja sitä ennen rakennetut talot. Tällaisissa taloissa on usein käytössä painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate:

Koneellisen poistoilmanvaihdon toimintaperiaate:

 

Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen itse ei ole mahdollista, ellet ole tehnyt ilmanvaihtoremontteja aiemmin. Joskus harvoissa tapauksissa ilmanvaihdon heikkous voi toki johtua siitä, että ilmanvaihtoventtiilit ovat yksinkertaisesti kiinni tai niiden suodattimet ovat tukossa. Tutki siis ensimmäisenä se, että ovatko suodattimet tukossa ja ovatko kaikki ilmanvaihtoventtiilit auki. Hyvin usein vanhan talon ilmanvaihto on kuitenkin pientä tehostamista vailla.

Kokosimme tähän artikkeliin sinulle tärkeimmät pointit, jotka olemme oppineet vanhan talon ilmanvaihdosta yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäynnin myötä.

Opit tästä artikkelista kattavasti sen, miten tunnistat heikosti toimivan ilmanvaihdon ja miten saat sen kuntoon talossa, joka on rakennettu 90-luvulla tai sitä ennen.

Mikäli asut rintamamiestalossa, niin löydät linkin takaa pelkästään rintamamiestalon ilmanvaihtoa koskevan artikkelin.

Kuinka tunnistat heikosti toimivan ilmanvaihdon?

Yleisin heikosti toimivan ilmanvaihdon oire on tunkkainen haju asunnossa. Usein se saattaa tarttua myös vaatteisiin. Tunkkaista hajua voi olla itse vaikea huomata, koska ilmanvaihto heikkenee monesti pikkuhiljaa, jolloin myös tunkkainen haju on muodostunut pikkuhiljaa. Tunkkainen haju ei siis useinkaan tarkoita homeongelmaa, vaan heikosti toimivaa ilmanvaihtoa.

Lue tästä artikkelista kattavasti huonon sisäilman aiheuttamista oireista. Jos tunnistat artikkelissa käsiteltyjä oireita, niin kärsit todennäköisesti huonosta sisäilmasta. Tällöin vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen on ehdottoman tärkeää niin asunnon kuin asukkaiden kannalta.

Huono sisäilma voi aiheuttaa sisäilmasairauksia ihmisille sekä home- ja kosteusvaurioita taloon.

Tässä tiivistetysti helpoimmat keinot havaita huono sisäilma:

  • Kodin sisäilma on tunkkaista, haju voi olla maakellarimainen ja pistävä
  • Sisäilma tuntuu tunkkaiselta, kostealta ja ”hengitetyltä”
  • Sisälämpötila on liian alhainen
  • Vedon tunne erityisesti lattian rajassa
  • Sisäilman lämpötila on liian korkea
  • Näkyvää hometta tai kosteusvauriojälkiä, esimerkiksi maalin tai tasoitteen hilseily, tapetin kupruilu, parketin tummuminen, kaakeleiden irtoaminen alustasta tai muovi maton saumojen aukeaminen
  • Ikkunat huurtuvat erityisesti alareunasta
  • A4-paperiarkki ei pysy kiinni poistoilmaventtiilissä
  • Pyykit kuivuvat hitaasti ja pesuhuoneen peilin huuru poistuu hitaasti
  • Nenän ja kurkun oireet, silmien tai ihon ärsytys, päänsärky, kuumeilu, väsymys. Etenkin silloin, jos oireet helpottavat muualla.
  • Hengitystieinfektiot
  • Nukahtamisvaikeudet, kuorsaaminen tai tunne siitä, että on nukkunut huonosti

Puhtaan sisäilman merkitystä ei osata aina nostaa yhtä korkealle, missä sen pitäisi olla. Hengität päivittäin n. 15 000 litraa ilmaa. Kukaan meistä ei joisi lasillistakaan likaista vettä, koska riskinä on sairastua. Täysin sama pätee sisäilmaan, vaikka se onkin ”näkymätöntä”.

Voit tilata meiltä myös sisäilmamittauksen, jossa laite mittaa sisäilmasi laatua viikon ajan ja antaa siitä tarkat luvut.

Miksi vanhan talon ilmanvaihto on yht’äkkiä heikko?

Vanhat talot toimivat usein painovoimaisella ilmanvaihdolla tai koneellisella poistoilmanvaihdolla. Molemmat ovat hyviä ilmanvaihtojärjestelmiä silloin, kun niiden säädöt on laitettu kohdalleen. Usein ongelmat johtuvat siitä, että ilmanvaihto on alun alkaen rakennettu puutteellisesti, mutta vielä yleisempiä syitä ovat tehdyt remontit sekä asumistottumusten muutokset.

Riittävä määrä venttiileitä

Ensinnäkin tuloilmaventtiili (eli korvausilmaventtiili) pitäisi löytyä kaikista seuraavista huoneista:

  • Makuuhuoneesta
  • Olohuoneesta tai muista oleskelutiloista
  • Työhuoneesta
  • Takkahuoneesta
  • Löylyhuoneesta
  • Ohjearvo: 1 venttiili / 20 m2

Tuloilmaventtiili voi olla myös asuntoosi liian pieni tai muuten riittämätön. Tällöin se vaatii toimiakseen liian suuren alipaineen, mistä seuraa tiiviste- ja rakennevuotoja. Korvausilma voi tulla silloin rakenteiden tai pahimmillaan viemäreiden kautta. 10 000 kuntoarvion kokemuksella voimme sanoa, että esimerkiksi ikkunoiden karmiventtiilit eivät yleensä riitä tuottamaan riittävää korvausilmaa, vaikka toisin puhutaan.

Poistoilmaventtiili pitää puolestaan löytyä näistä huoneista:

  • Pesuhuone
  • Sauna
  • Wc
  • Kodinhoitohuone
  • Keittiö
  • Vaatehuone
  • Varastotilat

Jos venttiileitä on liian vähän, niin silloin vanhan talon ilmanvaihto ei voi toimia riittävällä teholla. Tällöin korvausilma tulee asuntoihin usein epäpuhtaiden ja mikrobipitoisten rakenteiden ja rakennevuotojen kautta. Se laskee sisäilman laatua välittömästi. Ristiriitaista on se, että tällaista ilmiötä kutsutaan usein ”talon hengittämiseksi”, jolloin sitä pidetään positiivisena asiana. Todellisuudessa ”hengittävä talon”- rakenteet mahdollistavat kosteuden siirtymisen rakenteissa ilman tiiviitä höyrynsulkukerroksia ja kosteus pääsee helposti kuivumaan rakenteista. ”Hengittävä talo” ei kuitenkaan tarkoita sitä, että talon korvausilman pitäisi tulla rakenteiden läpi sisäilmaan tuoden mukanaan merkittäviä määriä epäpuhtauksia esim. homeita, mikrobeita ja villankuituja. Korvausilman pitäisi tulla taloon tuloilmaventtiileiden eikä rakenteiden kautta.

Kiinnitä huomiota myös siirtoilmanvaihtoon. Jos väliovenne ovat usein kiinni ja tiiviitä, niin ilma ei kierrä kodissasi. Sen seurauksena sisäilma voi olla heikkoa vain tietyissä huoneissa. Oven alle tulisi jäädä n. 2 cm rako. Muutoin suosittelemme siirtoilmanvaihtoventtiilin asentamista oveen.

–> Lukuvinkki: Opas kodin ilmanvaihdon parantamiseen. Opit 15 minuutissa kaiken tarvittavan kotisi ilmanvaihdosta!

Tehdyt remontit muuttavat ilmanvaihtoa

Jokainen remontti muuttaa sitä, miten ilma kiertää talossasi. Ikkuna- ja oviremontit ovat eniten ilmanvaihtoon vaikuttavia remontteja. Vanhat ikkunat usein ”falskaavat”, mutta uudet eivät. Tällöin ilmaa tulee vähemmän sisälle.

Tässä muita yleisiä syitä, jotka muuttavat talosi ilmanvaihtoa remontin yhteydessä:

  • Poistoilmahormeja on poistettu käytöstä joko muuraamalla poistohormi tukkoon tai maalaamalla/tapetoimalla poistoilmaventtiili kiinni
  • Asuntoon on lisätty märkätiloja, eikä poistoilmanvaihtoa ole lisätty tai poistohormistossa on pitkiä vaakavetoja (vaakavetoja saa olla max 10% nousukorkeudesta)
  • Uusitulla poistoilmaventtiilillä on pienennetty alkuperäisen venttiilin pinta-alaa
  • Asunnon laajennusosa on vain yksikerroksinen ja poistoilmahormin korkeus on liian pieni
  • Nyrkkisääntö tuloilmaventtiilin ja poistoilmahormin yläpään välinen korkeusero tulee olla >4,5m
  • Poistoilmahormit toimivat väärin päin korvausilmareittinä
  • Väärään suuntaan toimiva poistohormi tuo sisälle hormeissa olevia epäpuhtauksia ja mahdollisesti savun ja noen hajuja
  • Taloon on osittain lisätty osittain koneellinen poisto (esim. huippuimuri tai talotuuletin), joka voi kääntää painovoimaiset poistohormit toimimaan väärin päin ja lisätä rakennevuotoja

Asumistottumusten muutoksilla on suuri merkitys ilmanvaihtoon

Pelkästään hygieniatasomme on kasvanut viimeisen 30 vuoden aikana paljon. Käymme useammin suihkussa ja varallisuuden kasvaessa viihdymme myös lämpimissä suihkuissa pidempään. Pesemme ja kuivatamme myös pyykit sisätiloissa. Tällöin kosteusrasitus kasvaa, mikä vaatii ilmanvaihdolta lisää tehoja. Jos ilmanvaihtoa ei ole säädetty tämän päivän kosteusrasitusta vastaavaksi, niin asunnon kostausvaurioriski kasvaa merkittävästi. Puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa satoja kosteusvaurioita asuntoihin vuosittain.

Toinen iso muutos liittyy tulisijan käyttöön. Hormi on painovoimaisen ilmanvaihdon ja koneellisen poistoilmanvaihdon keuhkot. Aiemmin tulisijaa lämmitettiin paljon useammin jo pelkästään ruoanlaittoa varten. Lisäksi tulisijaa käytetään nykyisin lämmityskäytössä vähemmän mm. lämpöpumppujen yleistyessä ja talvien lauhtuessa.

Kun tulisijaa käytetään, niin sisältä poistuu valtava määrä sisäilmaa, mikä saa ilman kiertämään paremmin. Kilo puuta tarvitsee palaessaan jopa 12 m2 ilmaa. Siksi hormista puhutaan ilmanvaihdon keuhkoina.

Miten vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen onnistuu?

Vanhan talon ilmanvaihtoa ei tarvitse muuttaa koneelliseksi. Se ei ole edes kovin suositeltavaa, sillä se vaatii isoja rakenteellisia muutoksia taloosi, jolloin remontti tulee kalliiksi.

Siksi ensisijainen suunnitelma on tehostaa nykyistä ilmanvaihtojärjestelmääsi toimimaan paremmin. Tällöin lopputuloksesta tulee erinomainen vain murto-osalla siitä hinnasta, mitä kokonaisvaltainen ilmanvaihtojärjestelmän vaihtaminen maksaisi. Voit laskea laskurimme avulla suuntaa-antavan summan, mitä remontti maksaisi.

Mitä sinun sitten kannattaa tehdä?

Markkinoilla on lukuisia tuotteita, joilla painovoimaista ilmanvaihtoa tai koneellista poistoilmanvaihtoa voi parantaa. Kaikki laitteet eivät kuitenkaan sovellu rakennusteknisistä syistä sinun taloosi, vaikka ne olisi tarkoitettu samalle ilmanvaihtojärjestelmälle, joka sinulla on.

Parhaiten sopiva laitteisto selviää vasta kuntokartoituskäynnillä. Kutsuit sitten meidät tai jonkun toisen toimijan tekemään kuntokartoitusta, niin pyydä toimijalta referenssejä. Pyydä lisäksi perusteluita siitä, miksi he suosittelevat juuri kyseistä ratkaisua, ja miksi he eivät suosittele jotain toista ratkaisua. Pyydä kattavat perustelut etenkin vain yhtä merkkiä tarjoavilta toimijoilta, koska joku toinen merkki voi todellisuudessa olla parempi.

Me olemme merkki- ja laiteriippumaton toimija. Meidän intressimme on löytää paras ratkaisu juuri sinun talosi ja sinun budjettisi huomioiden.

Toimi siis näin:

  1. Kutsu meidät maksuttomlle kartoituskäynnille
  2. Sovitaan kartoituskäynnille aika
  3. Tulemme kartoituskäynnille ja selvitämme ilmanvaihtosi kunnon perusteellisesti
  4. Saat kiinteähintaisen tarjouksen, jota voit miettiä rauhassa
  5. Soitellaan muutaman päivän kuluttua ja päätetään, aloitetaanko ilmanvaihdon tehostaminen.
  6. Teemme projektin valmiiksi sovitussa aikataulussa, sovitulla hinnalla ja pitkillä takuilla!

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus niin saat tietää 100 % varmuudella, miten kotisi ilmanvaihto toimii. Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen hoituu kaikista helpoiten tehostamalla nykyistä ilmanvaihtojärjestelmääsi.