Valikko Sulje

Rintamamiestalon ilmanvaihto – tyypilliset ongelmat ja niiden korjaaminen

Rintamamiestalon ilmanvaihto on suunniteltu pääsääntöisesti painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivaksi. Myöhemmin tehtyjen remonttien yhteydessä on usein tehostettu painovoimaista ilmanvaihtoa tai muutettu talo toimimaan koneellisella poistoilmanvaihdolla. Täysin koneellisella ilmanvaihdolla toimivaksi rintamamiestaloja ei remontoida ilman suuria ja kalliita remontteja. Painovoimainen ilmanvaihto soveltuu useimmiten parhaiten vanhan rintamamiestalon ilmanvaihtojärjestelmäksi.

Olemme tehneet 10 000 ilmanvaihdon kuntokartoitusta, joista iso osa on ollut rintamamiestaloja.

Löydät tästä artikkelista havaintojamme siitä, miten rintamamiestalon ilmanvaihto saadaan toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikä on rintamamiestalo?

Käydään alkuun lyhyesti läpi, mikä rintamamiestalo on, jotta olemme varmasti samalla kartalla. Rintamamiestalojen rakennustyylillä on myös paljon vaikutusta siihen, miten rintamamiestalon ilmanvaihto toimii.

Rintamiestalojen rakentamisen kulta-aikaa vietettiin sotien jälkeen 1950-luvun taitteessa. Rintamamiestaloista on suunniteltu useita erilaisia tyyppitaloja, mutta niistä kaikista löytyy yhteisiä selkeästi tunnistettavia piirteitä. Talot ovat tyypillisesti 1 ½ kerroksisia ja isoon osaan asunnoista on rakennettu myös osittain maanpinnan alla oleva kellari.

Rintamamiestalot on rakennettu yleensä puusta ja eristeenä on käytetty sahanpurua tai kutterinlastua. Kellaritilat on valettu säästöbetonilla ja mahdollisesti lisäeristetty myöhemmässä vaiheessa sisäpuolelta. Kellarien sisäpuolen eristämiseen on usein käytetty ”rivinteerausta”, joka tämän päivän ymmärryksen mukaan luokitellaan riskirakenteeksi.

Asuintilojen keskelle on muurattu iso savupiippu, joka toimii talon painovoimaisen ilmanvaihdon ”moottorina”. Alakerrassa on tyypillisesti 3-4 huonetta, jotka on sijoitettu hormin ympärille. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta talon päädyissä. Rintamamiestalojen pesutilat on usein lisätty myöhemmässä vaiheessa kellaritilaan tai rakennuksen laajennusosiin.

Rintamamiestalon ilmanvaihdon ongelmia

Rintamamiestalon ilmanvaihto perusperiaatteeltaan on varsin yksinkertainen. Talon ilmanvaihto on suunniteltu alun perin painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivaksi.

Talon keskellä on savupiippu, jonka sisälle on rakennettu sekä ilmahormeja että savuhormeja. Näiden hormien tehtävänä on hoitaa rintamamiestalon painovoimaisen ilmanvaihdon poistoa. Asunnoista voi löytyä useita erilaisia poistoilmaventtiileitä esim. suoraan savupiipun kylkeen kiinnitettynä. Poistoilma voi olla järjestettynä myös esim. pönttöuunin ylälaitaan muuratun poistoilmaventtiilin kautta.

Vanhojen rintamamiestalojen korvausilmaan ei ole tyypillisesti kiinnitetty riittävää huomiota. Rintamiestalojen kellaritiloihin on asennettu useimmiten korvausilmaventtiilit, mutta ne puuttuvat hyvin usein asuinkerroksista ja etenkin yläkerrasta. Asuntojen väliovet ovat lähes poikkeuksetta liian tiiviitä ja korvausilma tulee asuntoihin usein epäpuhtaiden ja mikrobipitoisten rakenteiden ja rakennevuotojen kautta, jolloin sisäilman laatu heikkenee merkittävästi. Usein tuota ilmiötä kutsutaan virheellisesti ”talon hengittämiseksi”. Todellisuudessa kaikki korvausilma pitäisi tulla taloon tuloilmaventtiileiden, eikä rakenteiden kautta.

Tunnista puutteellinen ilmanvaihto ajoissa ja tee ilmanvaihtoremontti 

Tunkkainen sisäilma ei tarkoita homeongelmaa

Puutteellinen korvausilma havaitaan asunnoissa usein tunkkaisuutena ja epämiellyttävinä hajuina. Apua ongelmiin haetaan usein erilaisista hometutkimuksista, vaikka ongelma voi olla puutteellisen ilmanvaihdon aiheuttama. Tunkkainen sisäilma ei siis läheskään aina tarkoita homeongelmaa, vaan seisovaa ja huonohappista sisäilmaa. Tyypillisimpiä sisäilmaongelman oireita löydät listattuna täältä.

Usein vanhojen talojen ja etenkin rintamamiestalojen asukkaat ovat sitä mieltä, että kun on vanha ja harva talo kyseessä niin siellähän ilma vaihtuu riittävästi automaattisesti. Joskus voi olla näin, mutta useimmiten näiden talojen ilmanvaihto on suunniteltu toimimaan painovoimaisesti. Painovoimainen ilmanvaihtokin vaatii riittävän paljon hallittuja korvausilmaventtiilejä ja oikein toteutetun poistoilmanvaihdon toimiakseen. Lisäksi rintamamiestalojen ilmanvaihto on erittäin paljon keleistä riippuvainen. Talvella ja tuulisella kelillä se toimii paremmin ja kesällä varsin heikosti etenkin kostealla kelillä. Siksi rintamamiestalon ilmanvaihtoa on suositeltavaa tehostaa.

Alla on listattuna rintamiestalojen ilmanvaihdon kartoituksilla vastaan tulevia ongelmia, joihin jokaisen rintamamiestalon asukkaan tulisi kiinnittää riittävästi huomiota:

Rintamamiestalon tuloilmaongelmia:

Asuin- tai oleskelutiloista puuttuu toimiva korvausilmaventtiili

  • Kaikissa oleskelutiloissa (makuuhuoneet ja olohuoneet) tulee olla yksi korvausilmaventtiili
  • Tuloilmaventtiili on tukittu tai esim. remontoitu umpeen, jolloin ongelma korostuu

Tuloilmaventtiili ei ole säädettävä

 Tuloilmaventtiili on liian pieni tai muuten riittämätön

  • Venttiilityyppi tarvitsee tällöin toimiakseen liian suuren alipaineen. Esimerkiksi karmiventtiilit eivät yleensä riitä tuottamaan riittävää korvausilmaa. Tästä seuraa tiiviste- ja rakennevuotoja, jotka tuovat sisäilmaan mikrobeja ja pölyä.

Tuloilmaventtiilit ovat huoltamatta

  • Tuloilma tulee suodattaa
  • Suodattimet tulee vaihtaa vähintään 2 krt vuodessa

Rintamamiestalon poistoilmaongelmia:

Asunnon tulisijoja on poistettu käytöstä tai niitä ei käytetä, jolloin hormi ei hengitä samalla tapaa kuin ennen

  • Tulisijoja poltettaessa poistetaan isoja määriä myös sisäilmaa, jolloin ilma kiertää
    • täyden palon aikaan jopa 200-400 m2/h
    • 1 kilo puuta tarvitsee palaessaan 12 m2 ilmaa
  • Käytössä olevat tulisijat ja savuhormit tulee nuohota vuosittain
  • Myös ilmahormit tulisi puhdistaa 5-10 vuoden välein

Asuntoa on remontoitu ja remontin yhteydessä

  • Poistoilmahormeja on poistettu käytöstä joko muuraamalla poistohormi tukkoon tai maalaamalla/tapetoimalla poistoilmaventtiili kiinni
  • Asuntoon on lisätty märkätiloja, eikä poistoilmanvaihtoa ole lisätty tai poistohormistossa on pitkiä vaakavetoja (vaakavetoja saa olla max 10% nousukorkeudesta)
  • Uusitulla poistoilmaventtiilillä on pienennetty alkuperäisen venttiilin pinta-alaa
  • Asunnon laajennusosa on vain yksikerroksinen ja poistoilmahormin korkeus on liian pieni
    • nyrkkisääntö tuloilmaventtiilin ja poistoilmahormin yläpään välinen korkeusero tulee olla >4,5m
  • Poistoilmahormit toimivat väärin päin korvausilmareittinä
    • väärään suuntaan toimiva poistohormi tuo sisälle hormeissa olevia epäpuhtauksia ja mahdollisesti savun ja noen hajuja
  • Taloon on osittain lisätty osittain koneellinen poisto (esim. huippuimuri tai talotuuletin), joka voi kääntää painovoimaiset poistohormit toimimaan väärin päin ja lisätä rakennevuotoja

Siirtoilmanvaihtoon liittyvät ongelmat:

Vanhojen talojen väliovissa on usein kynnys ja ovet ovat liian tiiviitä

  • Väliovien alla tulee olla vapaa ilmarako noin 20mm
    • myös wc:ssä ja pesuhuoneessa, joissa ovea pidetään yleensä kiinni
  • Rintamamiestaloissa on usein useita väliovia, jotka estävät tehokkaasti ilmavirtauksia

Rintamamiestalon ilmanvaihto, kuten myös muidenkin vanhojen talojen ilmanvaihto, vaatii huoltoa. Vaikka ilmanvaihtojärjestelmästä löytyy riittävä määrä oikein toimivia venttiileitä, mutta niitä käytetään ja huolletaan väärin, niin ilmanvaihto ei toimi oikein. Tämä on yksi yleisimmistä ilmanvaihdon kuntokartoituksissa vastaan tulevista ongelmista. Ilmanvaihtoon ja sen käyttöön ei yleensä kiinnitetä asuntokaupan yhteydessä riittävästi huomiota ja sen aiheuttamiin ongelmiin herätään vasta silloin, kun talossa on asuttu hetken aikaa. Asukkaiden vaihduttua talossa, tietotaito ei aina välity uusille asukkaille.

Tilaa meidät maksuttomalle kartoituskäynnille, niin selvitämme, mistä rintamamiestalosi heikko ilmanvaihto johtuu. Kartoituskäynnin päätteeksi saat kiinteähintaisen tarjouksen siitä, mitä ilmanvaihdon laittaminen kuntoon vaatii. Soitamme sinulle muutaman päivän kuluttua, kun olet ehtinyt ajattelemaan tarjousta tarkemmin!

Et siis sitoudu mihinkään, mutta saat tietää takuuvarmasti, millaisia toimenpiteitä ilmanvaihdon parantaminen rintamamiestalossasi vaatii.

Rintamamiestalon ilmanvaihdon korjaaminen

Rintamamiestalon ilmanvaihdon korjaustoimenpiteitä suunnitellessa tulee huomioida, että ilmanvaihtoa parannetaan ensisijaisesti painovoimaiseen ilmanvaihtoon soveltuvilla menetelmillä.

TÄMÄ ON TÄRKEÄÄ: Ensisijaisesti suunnitelmissa tulee hakea ratkaisua olemassa olevan järjestelmän parantamiseen, ei ilmanvaihdon muuttamista koneelliseksi. Tällöin vältät kalliit remontit ja saat yhtä hyvän lopputuloksen pienemmillä kustannuksilla. Myöskään kaikki ilmanvaihdon tehostamiseen kehitetyt laitteet eivät toimi kaikissa taloissa, vaan talosi rakennustekniset ominaisuudet määrittävät parhaiten kotiisi sopivan ratkaisun. Pyydä siis aina referenssejä siitä, millaisia tuloksia muut asiakkaat ovat saaneet vastaavissa tilanteissa. Asiakkaidemme kokemuksia voit lukea täältä. Pienellä vertailulla säästät pitkän pennin!


Rintamamiestalon ilmanvaihto toimii usein painovoimaisella ilmanvaihdolla

Rintamamiestalojen ilmanvaihto perustuu pitkälti sisä- ja ulkoilman välisen lämpötilaeron aiheuttamaan hormivaikutukseen sekä tuulen aiheuttamaan paineeseen. Siksi rintamiestaloista tulee löytyä hallittu korvausilmaventtiili jokaisesta makuu- ja oleskeluhuoneesta. Karmiventtiilit tai tiivistevuodot eivät yleensä riitä tuottamaan riittävää määrää korvausilmaa tällaisissa painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa taloissa. Tällöin sisäilmasta tulee tunkkaista ja siihen kertyy mikrobeja sekä rakennuspölyä.

Vanhojen rintamamiestalojen väliovet ovat usein tiiviitä. Painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivassa talossa painesuhteet ovat hyvin pieniä, minkä vuoksi ovien alla tulee olla riittävä ilmarako, jotta ilma vaihtuu huoneiden välillä. Ilmanvaihdon siirron voi varmistaa myös pitämällä ovia raollaan, mutta WC:n ja pesuhuoneen oven siirtoilmanvaihto on järkevää varmistaa esim. ovisäleellä.

Talon keskellä oleva savupiippu ja sen yhteydessä olevat ilmahormit eivät tyypillisesti tarvitse toimenpiteitä ilmanvaihdon tehostamiseksi. Mikäli rintamamiestaloosi on lisätty pesuhuone tai siihen on rakennettu pitkiä vaakatasossa kulkevia poistoputkistoja, niin näiden poistojen tehostaminen voidaan ratkaista erilaisilla laiteratkaisuilla. Painovoimainen ilmanvaihto – Miten se toimii? – artikkelissa olemme avanneet tarkemmin vanhojen talojen ilmanvaihdon parantamiseen soveltuvia määräyksiä ja ohjeita.

Ilmakas tekee ilmanvaihdon kuntokartoituksia satoihin vanhoihin taloihin vuosittain. Kartoituksen yhteydessä tutkimme ilmanvaihdon toimintaedellytyksiä ja tarvittaessa suunnittelemme korjaustoimenpiteet kodin ilmanvaihdon parantamiseksi.

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus niin saat tietää 100 % varmuudella, millaisessa kunnossa rintamamiestalosi ilmanvaihto on ja miten sen saa toimimaan paremmin.