Valikko Sulje

Onko kodissasi liian korkea hiilidioksiditaso? Katso 6 yleistä tunnusmerkkiä

Huoneilman liian korkea hiilidioksidipitoisuus on terveyden kannalta huono asia.

Se aiheuttaa mm. päänsärkyä, väsymystä ja hengitystiheyden kasvua, joka voi nostaa verenpainetta.

Korkea hiilidioksidipitoisuus johtuu oikeastaan aina siitä, että ilmanvaihto toimii liian heikolla teholla. Siksi asian korjaaminenkin on hyvin yksinkertaista: ilmanvaihdon toimintaa tulee tehostaa.

Liian korkea hiilidioksidipitoisuus huoneilmassa on yksi yleisimmistä syistä, minkä takia kotien ilmanvaihtoa tehostetaan.

Mistä tiedän, onko huoneilmamme hiilidioksidipitoisuus kohonnut?

Huoneilman hiilidioksidipitoisuuden voi selvittää varmuudella ainoastaan siihen tarkoitetulla mittalaitteella. Kohtalaisen luotettavan arvion liian korkeasta pitoisuudesta voi tehdä kuitenkin myös itse.

Nimittäin selkein merkki liian korkeasta hiilidioksidipitoisuudesta on huoneilman tunkkaisuus.

Tulee tunne, että happi ei riitä, sitä voisi leikata veitsellä ja se tuntuu tunkkaiselta. Jos sinulle tulee raikkaamman ilman kaipuu tai huoneiden ilmanlaadun välillä on selkeitä eroja, niin ne ovat myös merkkejä siitä, että hiilidioksidipitoisuus on kohonnut.

Oireet, joista tunnistat kohonneen hiilidioksiditason

  • Väsymys
  • Päänsärky
  • Tunkkainen ilma
  • Tunkkainen olo
  • Sinun tekee useammin mieli vetää kunnolla happea
  • Ajattelu tuntuu raskaammalta

Huoneilma tuntuu tunkkaiselta, jos hiilidioksidipitoisuus ylittää 800 ppm:n (parts per million). Jos CO2-pitoisuus nousee tuon rajan yli, niin se alkaa aiheuttamaan väsymyksen tunnetta.

Tässä muutamia hiilidioksidin raja-arvoja

  • Alle 800 ppm = Hyvä sisäilma, ei oireita
  • 800–1200 ppm = Heikohko sisäilma, väsymystä ja tunkkaisuutta
  • Yli 1200 ppm =  Todella huono sisäilma, päänsärkyä ja keskittymiskyvyn puutetta

Mistä hiilidioksiditason nouseminen johtuu?

Sisäilman hiilidioksidi on peräisin kahdesta paikasta. Noin puolet on peräisin ulkoilmasta (350–400 ppm) ja puolet ihmisten uloshengityksestä. Uloshengityksen kautta hiilidioksidia syntyy n. 18 litraa tunnissa. Jos ilmanvaihto ei ole riittävän tehokas, hengityksen kautta sisäilmaan muodostuu liikaa hiilidioksidia. Se tekee sisäilmasta tunkkaisen ja olosta väsyneen.

Oikein toimiva ilmanvaihto vaihtaa koko talon kaikkien huoneiden sisäilman uuteen 2 tunnin välein. Kun ilmanvaihto toimii heikosti, niin hiilidioksidipitoisuudet nousevat erityisesti öisin makuuhuoneessa tai päivisin pienemmissä oleskeluhuoneissa, kuten työhuoneessa. Makuuhuoneen korkea hiilidioksidipitoisuus lisää hengitystiheyttä ja tekee unesta heikompaa, mikä vaikuttaa koko tulevaan päivän vireystilaan.

Syy korkealle hiilidioksiditasolle on käytännössä aina puutteellinen ilmanvaihto. Puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa ongelmia myös talon rakenteisiin etenkin silloin, jos sisäilman kosteus on kohonnut.

Kuinka saan hiilidioksiditason helpoiten selville?

Ainoa tapa hiilidioksidipitoisuuden luotettavaan selvittämiseen on käyttää mittalaitetta, joka mittaa hiilidioksidipitoisuuden sisäilmasta.

Mittalaitteemme mittaa hiilidioksidia sekä muutamia muita yhdisteitä

  • Hiilidioksidi: Liiallinen hiilidioksidin määrä sisäilmassa on hankala havaita mittaamatta.
  • Radon: Maaperästä nouseva, keuhkosyöpäriskiä lisäävä hajuton ja väritön kaasu. Lue lisää radonista
  • VOC-yhdisteet: esim. rakennusmateriaaleista erittyvät haihtuvat orgaaniset yhdisteet, mitkä aiheuttavat asukkaille mm. päänsärkyä ja ärsytystä
  • Ilmankosteus: Liian kuiva huoneilma kuivattaa esim. limakalvoja ja liian kostea sisäilma aiheuttaa mikrobikasvua rakenteissa. Lue lisää sisäilman kosteudesta
  • Lämpötila: Vetoinen ja liian voimakas ilmanvaihto lisää lämmitystarvetta ja -kustannuksia. Tasainen lämpötila lisää asumisviihtyisyyttä.

Lue lisää sisäilmamittauksesta täältä.