Valikko Sulje

Hyvä sisäilma koostuu näistä 7 asiasta

Hyvä sisäilma on terveytesi kannalta yksi tärkeimmistä ulkoisista tekijöistä. Miksikö? Kuvittele asia näin…

Joisitko lasillisen vettä, jos tietäisit sen aiheuttavan sinulle huonot yöunet, tunkkaisen hajuiset vaatteet, päänsärkyä, tukkoisuutta, nuhaa, väsymystä, silmien ja nielun kutinaa sekä altistavan sinut astmalla. Entä pyytäisitkö jonkun läheisesi juomaan sitä? Vastauksesi on takuulla kieltävä molempiin.

Tuo vertaus kuvastaa sitä, miksi hyvä sisäilma on niin tärkeää. Hengität päivittäin n. 15 000 litraa ilmaa, josta arviolta n. 90 % on sisäilmaa. Huono sisäilma aiheuttaa juuri aiemmin kuvailemiamme oireita. Silti sisäilma jätetään usein huomioimatta, koska se on näkymätöntä eikä sisäilman laatua voi arvioida silmämääräisesti. Hyvään sisäilmaan panostaminen on silti tärkeimpiä terveystekoja niin asukkaiden kuin kotisi kannalta.

Tästä artikkelista opit, mistä hyvä sisäilma koostuu ja kuinka voit parantaa sisäilman laatua omassa kodissasi. Erityisen paljon tästä artikkelista on hyötyä sinulle, jos asut 90-luvulla tai sitä ennen rakennetussa talossa ja kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Mistä tiedät, onko kodissasi huono vai hyvä sisäilma?

Olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäyntiä ja sisäilmamittausta suomalaisiin koteihin. Arviomme mukaan yli puolessa 90-luvulla tai sitä ennen rakennetuissa taloissa on puutteellinen ilmanvaihto. Tyypillisimpiä huonon ilmanvaihdon aiheuttamia oireita löydät täältä. Usein ilmanvaihdon puutteellisuus johtuu siitä, että talosta puuttuu osittain tai kokonaan korvaus- ja poistoilmaventtiilit.

Miten yli puolessa kodeista voi olla puutteellinen ilmanvaihto?

Miksi kotini ilmanvaihto on nyt yhtäkkiä huono, kun talossa on asuttu vuosikymmenet?

Nämä ovat yleisiä kysymyksiä, joihin on helppo vastata: asumisolosuhteet ja -tottumukset ovat muuttuneet ja/tai ilmanvaihdon toimivuudelle ei ole riittäviä edellytyksiä. Myös taloon tehdyt remontit vaikuttavat ilmanvaihdon toimintaan.

Painovoimaista ilmanvaihtoa tai koneellista poistoilmanvaihtoa pidetään helposti ”pomminvarmana” ilmanvaihtona, jossa talo hengittää itsestään ja ilmanvaihto vain toimii. Oikeasti kyseiset ilmanvaihtojärjestelmät tarvitsevat toimiakseen oikeanlaiset ja oikean määrän korvaus- sekä poistoilmaventtiileitä. 

Jos venttiileitä ei ole riittävästi, niin ilma ei kierrä kodissasi hallitusti vaan se kiertää hallitsemattomasti. Se tarkoittaa sitä, että kotiisi ei virtaa riittävästi raikasta korvausilmaa korvausilmaventtiileiden kautta. Tällöin korvausilma tulee sisällä muita reittejä pitkin, tyypillisimmin alapohjarakenteiden, viemärien ja ikkunankarmien kautta. Tällöin sisäilmaan kulkeutuu mikrobeja, VOC-yhdisteitä, epäpuhtauksia ja radonia.

Ilmanvaihdon toimintaperiaate ideaalitilanteessa

Vinkki: Lue kattava artikkelimme siitä, miten painovoimainen ilmanvaihto toimii. Täältä löydät puolestaan keinoja tehostaa ilmanvaihdon toimivuutta.

Millainen on hyvä sisäilma ja miten saat parannettua kotisi sisäilmaa?

Käymme seuraavaksi kohta kohdalta läpi, mistä asioista hyvä sisäilma koostuu. Kerromme jokaisessa kohdassa myös vinkkejä, kuinka voit parantaa kotisi sisäilmaa. Huomaathan, että vinkkimme eivät poista todellista ongelmaa, eli puutteellista ilmanvaihtoa. Vinkkien avulla voit kuitenkin parantaa sisäilmasi laatua ensiapuna.

1. Hyvä sisäilma on vedotonta

Jos ilmanvaihtosi toimii puutteellisesti, niin se oireilee usein vedon tunteena lattianrajassa. Vedon tunne syntyy, koska kodissasi on alipainetta ja liian vähän (tai vääränlaisia) korvausilmaventtiileitä. Tällöin vähäisten korvausilmaventtiileiden kautta tulee korvausilmaa liian kovalla paineella, jolloin syntyy vedon tunnetta. 

Jos ilmanvaihto ei toimi oikein, vedon tunnetta syntyy lattianrajaan.

Vedon tunteen saa poistettua vain, jos kodissasi on riittävästi ilmanvaihdon venttiileitä:

  1. Korvausilmaventtiileitä on riittävästi ja ne toimivat oikein (ja soveltuvat kotiisi rakennustekniset seikat huomioiden)
  2. Poistoilmanvaihto säädetään toimimaan oikealla tehokkuudella
  3. Siirtoilmanvaihto toimii oikein

 

Kun korvausilma tulee hallitusti sisälle, vedon tunnetta ei synny.

2. Hyvän sisäilman kosteusprosentti on 20–70 %

Sisäilman kosteus on merkittävä tekijä sisäilman laadun suhteen. Täydellinen sisäilman kosteus on n. 40 %. Kovimmilla pakkasilla kosteus laskee 20 % tienoilla ja hiostavan sateisina kesäpäivinä se nousee 70 % ja sen yli. Yli 70 % kosteus on pitkässä juoksussa haitallista, koska ylimääräinen kosteus tiivistyy rakenteisiin ja luo otollisen ympäristön homeen kasvulle. Ikkunoiden huurtuminen on merkki liian korkeasta kosteusprosentista.

Liian suuri kosteusprosentti syntyy, jos sisäilma ei kierrä riittävän nopeasti ulos kodistasi. Hyvä ilmanvaihto toimii niin, että kodin sisäilma vaihtuu 2 tunnin välein kokonaan uuteen. Sisäilman kosteus syntyy tavallisista asioista: hengittämisestä, ruoanlaitosta, saunomisesta, suihkusta, pyykkäämisestä jne. 

Kosteuden lisääntymistä edistää myös vähentynyt tulisijan käyttö, koska ruoka tehdään uunissa, talvet ovat leudompia ja lämpöpumput lämmittävät kotia. Tulisija toimii painovoimaisen ilmanvaihdon keuhkoina, joka kierrättää tulen loimutessa valtavan määrän sisäilmaa ulos talosta pitäen kosteusprosentin maltillisena.

Hyviä keinoja madaltaa kosteusprosenttia löydät täältä. Muutamia tärkeimpiä ovat kuitenkin saunan tuulettaminen, liesituulettimen käyttö kokatessa, tulisijan käyttö ja kuivausrumpu.

3. Oikea lämpötila on +18–22-astetta

Jos kotisi sisäilman lämpötila on liian korkea (yli 25-astetta) niin se saa sisäilman tuntumaan heikkolaatuiselta, minkä lisäksi homeet viihtyvät korkeassa lämpötilassa paremmin.

Sopiva lämpötila on +18–22-astetta. Kesäisin tähän lämpötilaan on vaikea päästä painvoimaisen ilmanvaihdon avulla, mikäli sitä ei ole tehostettu.

4. Hyvä sisäilma vaihtuu 2 tunnin välein

Ilmanvaihdon tehtävä on nimensä mukaisesti vaihtaa ”käytettyä” sisäilmaa tuoreeseen ja raikkaaseen sisäilmaan. Oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilmaa niin, että se vaihtuu kahden tunnin välein kokonaan. Tällöin sisäilman kosteusprosentti pysyy oikeana, hajuja ei ehdi muodostumaan eivätkä radon-pitoisuudet ehdi nousemaan yli riskirajojen.

Sisäilman vaihtuvuutta voi edistää ikkunatuuletuksella ja tulisijan käytöllä. Nämä ovat kuitenkin vain hetkellisiä ratkaisuja sisäilman vaihtuvuudelle. Todellinen ongelma korjaantuu vain asentamalla riittävän määrän korvaus-, siirto- ja poistoilmaventtiileitä kotiisi.

Vinkki: Jos makuuhuoneesi ilma tuntuu aamuisin tunkkaiselta, se on merkki siitä, että ilma ei vaihdu riittävän nopeasti.

HUOM! Ikkunoiden karmiventtiilit eivät riitä toimivan ilmanvaihdon syntymiseen. Jos kotiisi on tehty ikkunaremontti, niin se voi olla yksi syy ilmanvaihdon heikkenemiseen. Lue ikkunaremontin vaikutuksesta ilmanvaihtoon.

5. Hyvää sisäilmaa on raikasta hengittää

Ominaisin piirre hyvälle sisäilmalle on, että se on raikasta. Se ei tunnu kostealta, se ei haise tunkkaiselta eikä se iske vasten kasvoja ulkoa tullessasi. Raikas sisäilma syntyy silloin, kun sisäilma on puhdasta, eli siinä ei ole radonia, VOC-yhdisteitä, mikrobeja, villapölyä tai muita epäpuhtauksia.

Sisäilmaan kulkeutuu tällaisia epäpuhtauksia silloin, kun korvausilma tulee hallitsemattomasti talon rakenteiden, alapohjan, viemärien ja ikkunankarmien kautta. Voit käyttää ikkunatuuletusta ensiapuna, mutta hyvä sisäilma syntyy lopullisesti kotiisi vain tehostamalla ilmanvaihtosi toimintaa.

Sisäilman puhtauden saat parhaiten selville sisäilmamittauksen avulla. Voit tehdä mittauksen täysin itsenäisesti tilaamalla mittalaitteen viikoksi kotiisi. Viikon jälkeen lähetät laitteen takaisin meille, me analysoimme tulokset ja annamme niistä sinulle kirjallisen raportin sekä mahdolliset toimenpide-ehdotukset.

6. Hyvässä sisäilmassa ei ole hajuja

Jos ilmanvaihtosi toimii heikosti, niin sisäilmaan kertyy hajuja. Hajut syntyvät usean asian summana. Kun sisäilma ei vaihdu riittävän nopeaa tahtia, niin koko sisäilma alkaa haisemaan tunkkaiselta. Tämän lisäksi ruoanlaitosta syntyvät hajut jäävät sisälle pitkäksi aikaa. WC-käynnin jälkeen haju voi leijailla vessassa pitkään, minkä lisäksi liian kova alipaine voi imeä korvausilmaa viemäreiden kautta sisälle. Lopputuloksena syntyy tunkkaiselta haiseva sisäilma. 

Jos pakettiin lisää vielä liian korkean sisäilman kosteuden, niin haju tarttuu sisäilmaan ja rakenteisiin entistä tiukemmin kosteuden myötä. Lue täältä, miksi talo haisee kostealla ilmalla.

Ensiapuna toimii ikkunatuuletus, sisäilman kosteuden madaltaminen, korvausilmaventtiileiden puhdistaminen ja niiden avaaminen täysin auki.

7. Hyvä sisäilma on hallittu kokonaisuus

Hyvä sisäilma on lopulta hallitun ilmanvaihdon lopputuotos. Hyvä sisäilma ei synny sillä, että talo ”hengittää” rakenteiden läpi, vaan talon ”hengittäminen” nimenomaan heikentää sisäilman laatua.

Hallittu ilmanvaihto tarkoittaa sitä, että puhdas ja raikas korvausilma tulee sisätiloihin vain korvausilmaventtiileiden kautta ilman vedon tunnetta. Tämän jälkeen poistoilmaventtiilit kierrättävät vanhan sisäilman pois talosta 2 tunnin välein. Siirtoilmaventtiilit varmistavat, että ilma kiertää talossa, vaikka ovet olisivat sisätiloissa kiinni.

Lukuvinkki: Opas – Toimiiko kotisi ilmanvaihto oikein?

Helpoin keino hyvään sisäilmaan on… 

Jos haluat kotiisi puhtaan ja raikkaan sisäilman, niin ihan ensimmäisenä tulee selvittää, onko kotisi ilmanvaihdossa parantamisen varaa. Tämä tehdään joko kartoituskäynnin tai sisäilmamittauksen avulla. Kartoituskäynti on täysin ilmainen, kun taas sisäilmamittauksen hinta on 169 €. Kummankin avulla saat tietää sisäilmasi laadun ja ilmanvaihtosi toimivuuden ilman, että sitoudut mihinkään jatkotoimenpiteisiin kanssamme. Täältä löydät asiakkaidemme kokemuksia toiminnastamme.

Muista, että hyvä sisäilma ei edellytä jättimäistä ilmanvaihtoremonttia, vaan kevyt ilmanvaihdon tehostaminen riittää lähes aina. Lue täältä ilmanvaihtoremontin hinnasta.

Lyhyesti meistä – Ilmakas Oy

Olemme itsenäinen toimija, emmekä ole sidottuna mihinkään tiettyyn laitteeseen. Siksi suosittelemme sinulle aina parasta mahdollista ratkaisua budjettisi ja kotisi rakennustekniset ominaisuudet huomioiden. Se keino tai laite, mikä toimi naapurisi ilmanvaihdon parantamisessa, ei välttämättä toimi sinun kodissasi. Vaikka talonne olisivat olleet 30 vuotta sitten täysin identtiset, niin tehdyt remontit, asumistottumukset ja asukkaiden määrä vaikuttavat siihen, miten ilmanvaihtoa kannattaa tehostaa.

Maksuton kartoituskäynti kestää n. 2 h ja sen on hyödyntänyt yli 10 000 kotitaloutta. Käynnin aikana selvitämme ilmanvaihtosi toimivuuden, kerromme sinulle löydöksemme ja mitä niiden korjaaminen maksaisi. Saat jäädä miettimään tarjousta rauhassa, niin soitellaan parin päivän päästä. Jos päätät lähteä kanssamme yhteistyöhön, niin kotisi sisäilma on pysyvästi raikkaampaa välittömästi tekemiemme parannusten myötä. Sen me lupaamme.