Valikko Sulje

Sisäilmamittaus kertoo, toimiiko kotisi ilmanvaihto

Jos asut omakotitalossa, joka on rakennettu 1900-1990-luvuilla, niin sisäilmamittaus on helpoin tapa selvittää, toimiiko kotisi ilmanvaihto oikein. Sisäilmamittaus on syytä tehdä erityisesti silloin, jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Lähetämme sinulle mittalaitteen, ja aseta laite mittaamaan kotisi sisäilmaa noin viikon ajan. Laite mittaa 24/7 kotisi lämpötilaa, ilmankosteutta, hiilidioksidin määrää, TVOC-yhdisteiden määrää ja Radon-pitoisuutta.

Puhdas sisäilma on terveydellesi yhtä tärkeää kuin uni, liikunta tai terveellinen ruokavalio. Siksi sisäilmamittaus kannattaa tehdä.

Milloin sisäilmamittaus kannattaa tehdä?

Sisäilmamittaus tulee tehdä aina, jos haluat varmistaa, että kotisi ilmanvaihto toimii oikein. Tällöin vältyt huonon sisäilman tai huonosti toimivan ilmanvaihdon aiheuttamilta sisäilmasairauksilta. Myös talosi rakenteet voivat paremmin ja rakenteiden kosteusvaurioriski pienenee, kun ilmanvaihtosi toimii kunnolla.

Sisäilmamittaus tulee tehdä etenkin silloin, jos kodissasi on tunkkainen sisäilma, ikkunat huurtuvat, pyykit kuivuvat hitaasti tai jos kodissasi on vedon tunnetta. Nämä ovat tyypillisimpiä oireita, joista huonon sisäilman tunnistaa.

Tilaa sisäilmamittaus jos vähintään kaksi näistä täsmää:

 • asut 1900–1990-luvulla rakennetussa talossa
 • kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto
 • kotisi oireilee (tunkkainen sisäilma, ikkunoiden huurtuminen, vedon tunne, pyykit kuivuvat hitaasti jne)
 • makuu- tai olohuoneesta puuttuu korvausilmaventtiili
 • korvausilma on järjestetty ikkunan ylälaidassa olevalla karmi- tai rakoventtiileillä
 • sinä tai perheesi oireilette alla olevan listauksen mukaisesti

Tässä muutamia yleisimpiä huonon sisäilman aiheuttamia oireita: nuha, tukkoisuus, kurkkukipu, kurkun kutina, silmien kutina, kuorsaus, väsymys tai toistuva sairastelu. Lue täältä kattava listaus oireista.

Huomiona erityisesti, jos asut Etelä-Suomen tai Pirkanmaan alueella. Sisäilmamittauksella saat selville myös sisäilman Radon-pitoisuuden. Mainituilla alueille Radon-pitoisuudet ovat luonnostaan korkeampia, joten ilmanvaihdon täytyy toimia hyvin, ettei sisäilman Radon-pitoisuus kasva liian korkeaksi. Liian korkea Radon-pitoisuus altistaa keuhkosyövälle. Radon on toiseksi yleisin keuhkosyövän aiheuttaja heti tupakoinnin jälkeen.

Miksi sisäilmamittaus kannattaa tehdä?

Sisäilmamittaus on helpoin tapa saada selville, toimiiko kotisi ilmanvaihto. Raportin perusteella tarvittavia parannuksia on helppo alkaa tekemään, mikäli sellaisiin on edes tarve.

Kun kotisi ilmanvaihto toimii, niin:

 1. Hengitätte kodissanne raikasta sisäilmaa ja vältytte sisäilmasairauksilta
 2. Viihtyvyys kotona paranee ja olet virkeämpi
 3. Tunkkainen haju häviää
 4. Vaaralliset Radon-pitoisuudet häviävät
 5. Sisäilmankosteus ei päädy rakenteisiin

Vasta kun tiedät ilmanvaihtosi tilan, voit aloittaa sen korjaamisen. Ilmanvaihdon toimiessa voit olla huoletta, koska tiedät, että et altista itseäsi tai muita sisäilmaongelman aiheuttamille oireille, jotka voivat vuosien saatossa jopa kroonistua.

Sisäilmamittaus mittaa:

 • Lämpötilaa
 • Ilmankosteutta
 • Hiilidioksidin määrää
 • TVOC-yhdisteiden määrää
 • Radon-pitoisuuden

Sisäilmamittaus mittalaitteen avulla on siis todella suoraviivaista, helppoa ja edullista. Laite vain sijoitetaan ohjeistettuun paikkaan (yleensä päämakuuhuone) mittaamaan sisäilman laatua.

Huom. Laite ei mittaa home- tai mikrobipitoisuuksia sisäilmasta. Laitteemme mittaa sitä, toimiiko kotisi ilmanvaihto. Jos ilmanvaihtoasi pitää mittaustulosten perusteella tehostaa, niin tulemme mielellämme kartoituskäynnille ja otamme samalla kantaa home- ja mikrobiasioihin. Olemme tehneet kartoituskäynnin yli 10 000 kotiin, joten osaamme takuulla auttaa sinua! Voit lukea asiakkaidemme kokemuksia täältä.

Mikäli kotisi sisäilmassa on parannettavaa ja päädyt kanssamme jatkotoimenpiteisiin, niin hyvitämme sisäilmamittauksen summan 100 % ilmanvaihdon tehostamisen hinnasta.

Tilaa sisäilmamittaus niin tiedät, miten hyvin ilmanvaihtosi toimii.

Jos haluat varmistaa, toimiiko kotisi ilmanvaihto, niin tilaa sisäilmamittaus. Se on helpoin, nopein ja edullisin tapa selvittää, miten kotisi ilmanvaihto toimii.

  Tilaa sisäilmamittaus alla olevalla lomakkeella.