Valikko Sulje

Sisäilmamittaus kertoo, toimiiko kotisi ilmanvaihto

Jos asut omakoti-, pari- tai rivitalossa, joka on rakennettu ennen 2000-lukua, niin sisäilmamittaus on helpoin tapa selvittää, toimiiko kotisi ilmanvaihto oikein. Sisäilmamittauksessa mitataan mm. kotisi lämpötilaa, ilmankosteutta, hiilidioksidin määrää, TVOC-yhdisteiden määrää ja radon-pitoisuutta.

Sisäilmamittaus on syytä tehdä erityisesti silloin, jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Arviolta yli puolissa 1920–2000 -luvun omakotitaloista on huono tai erittäin huono sisäilman laatu

90 % näiden talojen asukkaista ei tiedä kärsivänsä huonosta sisäilmasta, koska huono sisäilma on näkymätön vihollinen. Sen aiheuttamat oireet tulevat usein esille vasta pitkän ajan kuluessa erilaisina terveysongelmina mm. hengitystieoireina. Valitettavan usein ilmanvaihdon puutteista syntyviin ongelmiin puututaan vasta silloin, kun asukkaille on syntynyt terveydellisiä ongelmia tai rakenteissa on havaittu mikrobi- ja homevaurioita.

Puhdas sisäilma on terveydellesi yhtä tärkeää kuin uni, liikunta tai terveellinen ruokavalio. Siksi sisäilmamittaus kannattaa tehdä.

Suomalaisasuntojen radonpitoisuudet ovat maailman suurimpia

Varsinkin eteläisessä Suomessa on paljon radonia, erityisesti Lahden seudulla, Itä-Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

Radon on radioaktiivinen kaasu, jota esiintyy luonnossa maaperässä ja vesissä. Se on yksi maailman tavallisimmista syistä keuhkosyövälle, ja se voi aiheuttaa terveysongelmia, jos sitä esiintyy liikaa sisätiloissa. Radonin vaara perustuu siihen, että se on radioaktiivista. Kun radonkaasu hajoaa, se muodostaa pieniä radioaktiivisia hiukkasia, jotka voivat tarttua keuhkoihin ja aiheuttaa DNA-vaurioita. Tämä voi johtaa keuhkosyöpään tai muita keuhkojen sairauksia. Radonin vaikutukset riippuvat altistumisesta, ja pienetkin altistumiset voivat aiheuttaa terveysongelmia pitkällä aikavälillä.

Jos radonpitoisuus on maltillisesti koholla, eli välillä 200–400 Bq/m3, huonetilan riittävän radonturvallisuuden saavuttamiseksi jo pelkkä ilmanvaihdon parantaminen. Radon ei varastoidu mihinkään, sillä se poistuu sisäilmasta muiden epäpuhtauksien mukana, kunhan ilmanvaihto toimii oikein, eli korvausilmaventtiileitä on riittävästi ja poistoilmakanavat toimivat hyvin.

Kunnolla toimiva ilmanvaihto pudottaa reippaasti sisäilman radonarvoja.

Milloin sisäilmamittaus kannattaa tehdä?

Sisäilmamittaus tulee tehdä aina, jos haluat varmistaa, että kotisi ilmanvaihto toimii oikein. Tällöin vältyt huonon sisäilman tai huonosti toimivan ilmanvaihdon aiheuttamilta sisäilmasairauksilta. Myös talosi rakenteet voivat paremmin ja rakenteiden kosteusvaurioriski pienenee, kun ilmanvaihtosi toimii kunnolla.

Sisäilmamittaus tulee tehdä etenkin silloin, jos kodissasi on tunkkainen sisäilma, ikkunat huurtuvat, pyykit kuivuvat hitaasti tai jos kodissasi on vedon tunnetta. Nämä ovat tyypillisimpiä oireita, joista huonon sisäilman tunnistaa.

Tilaa sisäilmamittaus jos vähintään kaksi näistä täsmää:

 • asut alle 2000-luvulla rakennetussa talossa
 • kodissasi on ainovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto
 • kotisi oireilee (tunkkainen sisäilma, ikkunoiden huurtuminen, vedon tunne, pyykit kuivuvat hitaasti jne)
 • makuuhuoneesta tai olohuoneesta puuttuu korvausilmaventtiili
 • korvausilma on järjestetty ikkunan ylälaidassa olevalla karmi- tai rakoventtiileillä
 • sinä tai perheesi oireilette alla olevan listauksen mukaisesti
 • asut radon-alueella

Tässä muutamia yleisimpiä huonon sisäilman aiheuttamia oireita: nuha, tukkoisuus, kurkkukipu, kurkun kutina, silmien kutina, kuorsaus, väsymys tai toistuva sairastelu. Lue täältä kattava listaus oireista.

Sisäilmamittaus on helpoin tapa saada selville, toimiiko kotisi ilmanvaihto. Raportin perusteella tarvittavia parannuksia on helppo alkaa tekemään, mikäli sellaisiin on edes tarve.

Kun kotisi ilmanvaihto toimii, niin:

 1. Hengitätte kodissanne raikasta sisäilmaa ja vältytte sisäilmasairauksilta
 2. Viihtyvyys kotona paranee ja olet virkeämpi
 3. Tunkkainen haju häviää
 4. Vaaralliset Radon-pitoisuudet häviävät
 5. Sisäilmankosteus ei päädy rakenteisiin

Vasta kun tiedät ilmanvaihtosi tilan, voit aloittaa sen korjaamisen. Ilmanvaihdon toimiessa voit olla huoletta, koska tiedät, että et altista itseäsi tai muita sisäilmaongelman aiheuttamille oireille, jotka voivat vuosien saatossa jopa kroonistua.

Jos haluat varmistaa, toimiiko kotisi ilmanvaihto, niin tilaa sisäilmamittaus. Se on helpoin ja nopein tapa selvittää, miten kotisi ilmanvaihto toimii.

Sisäilmamittaus mittalaitteen avulla on helppoa. Tilaa sisäilmamittaus TÄÄLTÄ. Lähetämme laitteen sinulle, ja sijoitat toimintavalmiin laitteen joko päämakuuhuoneeseen (suositelluin), työhuoneeseen tai olohuoneeseen, mittaamaan sisäilman laatua 7 vuorokaudeksi, ja palautat laitteen meille takaisin.

Huomioitavaa on, että laite ei pysty mittaamaan home- tai mikrobipitoisuuksia sisäilmasta. Laitteemme mittaa sitä, toimiiko kotisi ilmanvaihto. Jos ilmanvaihtoasi pitää mittaustulosten perusteella tehostaa, niin tulemme mielellämme kartoituskäynnille ja otamme samalla kantaa home- ja mikrobiasioihin. Olemme tehneet kartoituskäynnin yli 10 000 kotiin, joten osaamme takuulla auttaa sinua! Voit lukea asiakkaidemme kokemuksia täältä.

Mikäli kotisi sisäilmassa on parannettavaa ja päädyt kanssamme jatkotoimenpiteisiin, niin hyvitämme sisäilmamittauksen summan 100 % ilmanvaihdon tehostamisen hinnasta.