Valikko Sulje

Ikkunat huurtuvat – mistä johtuu?

Kun kodin ikkunat huurtuvat, syyttävä sormi osoittaa ensimmäisenä ikkunoita. Todellisuudessa ikkunoiden huurtuminen ei johdu ikkunoista, vaan se johtuu lähes kaikissa tapauksissa huonosta tai väärin toimivasta ilmanvaihdosta. Tästä artikkelista opit, mistä ikkunoiden huurtuminen johtuu ja kuinka voit korjata sen.

Hyvin tyypillistä on, että ikkunat huurtuvat etenkin yläkerrassa ikkunoiden alareunasta. Vaikka ikkunaremontti poistaa yleensä ikkunoiden huurtumisen, se ei poista alkuperäistä ongelmaa, eli huonoa ilmanvaihtoa. Ikkunaremontin jälkeen aiemmin ikkunoihin tiivistynyt kosteus tiivistyy nyt johonkin muualle. Lue täältä, miten ikkunaremontti vaikuttaa ilmanvaihtoon.

Ikkunoiden huurtuminen on yleistä erityisesti painovoimaisella ilmanvaihdolla tai koneellisella poistoilmanvaihdolla toimivissa taloissa.

Vinkki: Lue myös kodin ilmanvaihdon oppaamme!

Miksi ikkunat huurtuvat ulkopuolelta?

Ikkunoiden ulkolasin ulkopinnan huurtuminen on oikeastaan ainoa ikkunoiden huurtumisen muoto, joka ei ole yhteydessä huonoon ilmanvaihtoon. Ikkunoiden huurtuminen ulkopuolelta tarkoittaa sitä, että ikkunat ovat laadukkaat ja energiatehokkaat. Ulkopinnan huurtumista tapahtuu erityisesti syksyisin ja keväisin. Talvisin kuura tarkoittaa vastaavaa ilmiötä.

Ikkunoiden huurtuminen ulkopuolelta johtuu ulkoilman nopeista lämpötilamuutoksista. Energiatehokkaiden ikkunoiden ulommaisin lasi ei ehdi lämmetä yhtä nopeasti kuin ulkoilma ja tämän seurauksena ulkoilmankosteus tiivistyy ikkunalasin ulkopintaan ja aiheuttaa huurtumista.

Sama ilmiö on havaittavissa esimerkiksi autojen laseissa talvisin. Mikäli autoa ei pidetä katoksessa niin avaruuden taustasäteily viilentää lasien ulkopintoja, minkä seurauksena mm. auton lasit huurtuvat merkittävästi enemmän.

Miksi ikkunat huurtuvat ulkolasin sisäpuolelta?

Ikkunan ulkolasin sisäpinnan huurtuminen viittaa huonoon tai väärin toimivaan ilmanvaihtoon. Kodissasi on todennäköisesti ylipainetta, jolloin sisäilma ei kierrä riittävän nopeasti ja sisäilmankosteus nousee kohtuuttoman suureksi. Ylipaine puolestaan johtaa siihen, että se ”puhaltaa” sisäilmaa ulos jokaisesta raosta, jonka se löytää. Jos ikkunat eivät ole täysin tiiviit, kostea sisäilma siirtyy ikkunoiden väliin, jolloin ikkunat huurtuvat. Ongelma ei kuitenkaan ratkea pelkästään ikkunoiden tiivistämisellä. Ikkunat saattavat ainoastaan lopettaa huurtumisen, mutta kosteus tiivistyy yhä muualle rakenteisiin.

Ikkunoiden huurtuminen on ainoastaan oire huonosta ilmanvaihdosta. Ikkunoiden tiivistäminen tai ikkunaremontti usein lopettavat ikkunoiden huurtumisen, mutta todellinen ongelma jää yhä kytemään. Itseasiassa ikkunaremontti saattaa jopa heikentää ilmanvaihdon toimivuutta entisestään, koska talosta tulee entistä tiiviimpi. Ikkunaremontin yhteydessä tulee aina säätää myös ilmanvaihtoa ja varmistaa riittävä korvausilma.

Jos tunnistat tässä artikkelissa lueteltuja oireita, niin kotisi ilmanvaihdossa on takuulla jotain korjattavaa.

Onneksi ilmanvaihdon parantaminen ei tarkoita jättimäistä remonttia, vaan hyvin usein ilmanvaihdon tehostaminen riittää.

Tässä muutamia artikkeleita, jotka saattaisivat kiinnostaa sinua:

Miksi ikkunat huurtuvat sisältä?

Ikkunoiden sisäpinnan huurtuminen on selvä merkki heikosti toimivasta ilmanvaihdosta. Ikkunoiden huurtumisen aiheuttaa kostea sisäilma, joka ei poistu talosta riittävän tehokkaasti. Poistoilmanvaihto ei siis toimi oikein ja korvausilmanvaihto on riittämätöntä.

Tällöin kosteus ehtii tiivistymään ikkunoihin sekä muualle talon rakenteisiin. Ensimmäisenä ensiapuna suosittelemme varmistamaan, että ikkunoidesi edessä ei ole ilmankiertoa estäviä tekijöitä, kuten tuhteja verhoja tai kosteutta synnyttäviä kasveja. Tämä ei tietenkään muuta huonosti toimivaa ilmanvaihtoa, mutta saattaa parantaa asumisviihtyvyyttä, jos ikkunat eivät huurru yhtä paljoa. Tarkista myös, onko huoneessa korvausilmaventtiiliä ja onko se auki.

Huonosti toimiva poistoilmanvaihto sekä riittämätön korvausilmanvaihto aiheuttavat päivittäin sisäilman laadun heikkenemistä. Se johtaa monenlaisiin oireisiin sekä talossa että sen asukkaissa. Tällaisessa tapauksessa sinun kannattaa hoitaa ilmanvaihto kuntoon mahdollisimman pian.

Yhteenveto – Näin poistat ikkunoiden huurtumisen ja huonon ilmanvaihdon

Jos ikkunasi huurtuvat, se johtuu yleensä aina heikosti toimivasta ilmanvaihdosta. Liiallinen ylipaine tiivistää kosteutta ikkunoiden väliin, jolloin ikkunat huurtuvat välitilasta. Jos ilma kiertää huonosti riittämättömän korvausilmanvaihdon ja/tai huonosti toimivan poistoilmanvaihdon takia, niin kosteus tiivistyy ikkunoiden alareunaan kodin sisäpuolella.

Lue täältä, kuinka ikkunoiden huurtuminen loppui ilmanvaihdon tehostamisella. Lue täältä myös muiden asiakkaidemme kokemuksia.

Ikkunoiden huurtuminen loppuu näillä keinoilla:

  1. Lisätään korvausilmaventtiilien määrää ja säädetään ne toimimaan oikein
  2. Säädetään poistoilmanvaihto toimimaan oikeassa suhteessa korvausilmanvaihdon kanssa. Painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa kodeissa tämä tarkoittaa painovoimaisen ilmanvaihdon tehostamista.
  3. Varmistetaan huoneiden välisen siirtoilmanvaihdon toiminta.

Helpoin keino selvittää ilmanvaihtosi kunto, on tilata meidät maksuttomalle kartoituskäynnille. Tulemme sinulle sopivana ajankohtana n. 1–2 tunnin käynnille, jolla selvitämme ilmanvaihtosi toimivuuden ja kerromme, mitä sille tulee tehdä ja mitä se maksaa. Kartoituskäynti ei sido sinua mihinkään.

Emme ole laite- tai merkkisidonnainen toimija, vaan ehdotamme aina parasta ratkaisua talosi, tarpeesi ja budjettisi huomioiden.

Hyödynnä tilaamalla maksuton kartoituskäynti 10 000 muun kotitalouden tavoin!