Valikko Sulje

Mistä vedon tunne asunnossa johtuu?

Asutko 90-luvulla rakennetussa tai sitä vanhemmassa talossa, jossa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto? Siinä tapauksessa olet taatusti huomannut, että vedon tunne asunnossa on toisinaan kova erityisesti lattian rajassa. Vedon tunne aiheuttaa aina epämiellyttävää kylmyyden tunnetta, mutta se on myös merkki heikosti toimivasta ilmanvaihdosta.

Yleensä vedon tunne asunnossa johtuu siitä, että tuloilman lämpötila on liian alhainen, tuloilma on suunnattu väärin, asunnossasi on liian korkea alipaine, eli poistoilmanvaihto toimii ”liian hyvin” ja/tai asunnossasi on liian vähän tuloilmaventtiileitä (korvausilmaventtiili). Tällöin tuloilma tulee sisään sieltä, mistä se pääsee. Usein se tarkoittaa ovien ja ikkunoiden rakoja, pistokkeita, viemäreitä ja muita rakenteissa olevia ilmavuotokohtia. Nämä aiheuttavat vedon tunnetta, mutta samalla sisäilmaan kulkeutuu rakennuspölyä, villankuituja ja haitallisia mikrobeja, jotka heikentävät sisäilman laatua.

Lopputuloksena on joka tapauksessa kuvan kaltainen. Tuloilma tulee sisään hallitsemattomasti tehden lattianrajasta kylmän ja vetoisan. Katon rajassa ilma puolestaan ”seisoo” ja on paljon lämpimämpää. Moni ajattelee kuvan kaltaista tilannetta, että ”Hyvähän se on, että talo hengittää.”. Todellisuudessa ”talon hengittäminen” kuljettaa vain kosteutta rakenteisiin ja pölyä sekä mikrobeja sisäilmaan. Sisäilman pitää tulla aina vain tuloilmaventtiileistä.

Tuloilma tulee ikkunanraoista ja rakenteiden läpi. Tämä ei ole hyvä asia.

Miten poistat vedon tunteen asunnosta?

Vedon tunne poistuu käytännössä aina ilmanvaihdon tehostamisella tai säätämisellä. Usein vedon tunteen ajatellaan korjaantuvan esimerkiksi ikkunaremontilla, mutta se vain siirtää ongelman toiseen paikkaan. Kun tuloilma ei pääsekään enää tiiviistä ikkunanraoista, se tulee sisälle hallitsemattomasti jostain muualta. Lue täältä, miten ikkunaremontti vaikuttaa ilmanvaihtoon.

Painovoimaista ilmanvaihtoa tai koneellista poistoilmanvaihtoa tehostamalla tai säätämällä vedon tunne saadaan pois usein kokonaan. Tällöin lopputulos on kuvan kaltainen.

Tuloilma tulee tuloilmaventtiileistä, jolloin se on lämmintä ja ohjautuu oikein kierrättäen sisäilmaa ilman vedon tunnetta.

Kuvan mukaisessa tilanteessa tuloilma tulee hallitusti tuloilmaventtiileistä, jotka samalla lämmittävät tuloilmaa. Venttiilit ohjaavat tuloilman katon rajaan, jolloin ilma kiertää talossa paremmin. Oikein säädetty poistoilmanvaihto kuljettaa sopivan määrän ilmaa jatkuvasti ulos ilman, että se luo alipainetta sisätiloihin. Kodin sisäilma vaihtuu tällöin 2 tunnin välein, joka on suositusarvo.

Lukuvinkki: Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen.

Mistä johtuu vedon tunne asunnossa? Lue 3 tärkeintä asiaa

Vedon tunne liittyy aina kolmeen asiaan: tuloilmanvaihtoon, poistoilmanvaihtoon ja siirtoilmanvaihtoon.

1. Tuloilmanvaihto

Tuloilmanvaihdosta käytetään myös nimitystä korvausilmanvaihto. Tuloilmanvaihdon tehtävä on tuoda puhdasta, sopivan lämpöistä ja oikein suunnattua ilmaa sisätiloihin riittävä määrä. Tämä onnistuu vain, jos tuloilmaventtiileitä on riittävästi. HUOM! Yli 10 000 ilmanvaihdon kuntokartoituksen perusteella voimme sanoa, että ikkunoihin liitettävät karmiventtiilit eivät tuo riittävää määrää korvausilmaa sisälle.

Tuloilmaventtiilit tulee sijoittaa jokaiseen näistä huoneista:

  • Makuuhuone
  • Olohuone ja/tai muut oleskelutilat
  • Työhuone
  • Vierashuone
  • Takkahuone
  • Löylyhuone
  • Ohjearvo: 1 venttiili / 20 m2.

Jos tuloilmaventtiileitä ei ole riittävästi tai jos niiden säädöt toimivat väärin, niin kotiisi syntyy alipaine. Liian suuri alipaine repii rakenteista epäpuhtauksia sisäilmaan. Alipaine kohdistuu voimakkaimmin lattia-seinä liitokseen ja sieltä tulevat ilmavirtaukset viilentävät lattioita ja aiheuttavat vedon tunnetta. Rakennevuotojen takia sisäilmasta tulee tunkkaista ja se alkaa usein haisemaan.

Mikäli vedon tunnetta on paljon, niin hallitsemattomat ulkoa tulevat ilmavuodot voivat talvella viilentää rakenteita niin paljon, että lämpimän sisäilman kosteus tiivistyy kylmille pinnoille. Tämä mahdollistaa home- ja mikrobikasvuston syntymisen talon rakenteisiin. Mainitun kaltaisia sisäilmaongelmia esiintyy etenkin tiloissa, joissa ilmanvaihto on järjestetty huonosti ja kosteustuotto on suurta (esim. pesuhuone).

Lue täältä painovoimaisen ilmanvaihdon tehostamisesta.

Lue täältä koneellisesta poistoilmanvaihdosta.

2. Poistoilmanvaihto

Poistoilmanvaihto kuljettaa ilmankosteuden ja epäpuhtaudet ulos poistoilmaventtiilien kautta. Jos poistoilmanvaihto toimii liian suurella teholla, se voi aiheuttaa vedon tunteen asuntoon. Lisäksi tarpeettoman suuri poistoilmamäärä lisää energiankulutusta.

Poistoilmaventtiili tulee löytyä seuraavista huoneista:

  • Pesuhuone
  • Sauna
  • Wc
  • Kodinhoitohuone
  • Keittiö
  • Vaatehuone
  • Varastotilat

Jos poistoilmanvaihto toimii liian tehokkaasti, niin se luo kotiisi alipaineen.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa se tarkoittaa sitä, että kotisi ilmanvaihtoa on todennäköisesti tehostettu siihen soveltuvilla laitteilla, ja laitteiden asetukset on asetettu liian kovalle. Tällöin kodistasi poistuu enemmän ilmaa, mitä sinne tulee hallitusti tuloilmaventtiilien kautta. Alipaineen myötä vedon tunne kasvaa, koska talo yrittää imeä tuloilmaa kaikista mahdollisista raoista sisäänsä.

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa alipaineen aiheuttaja on usein liian tehokas tai liian tehokkailla säädöillä toimiva huippuimuri. Myös tässä tapauksessa kodistasi poistuu ilmaa enemmän kuin mitä tuloilmaventtiilit voivat sinne hallitusti tuoda. Tilannetta voi kuvitella hyvin pillimehun avulla. Jos imet pillillä tyhjää pillimehupurkkia, niin se menee lyttyyn. Jos teet mehupurkkiin reikiä (vs asunnon tuloilmaventtiilit) ja imet sitä hieman kevyemmin, niin purkki ei mene lyttyyn, koska tuloilmaa tulee rei’istä sisään hallitusti.

Ratkaisu molemmissa tapauksissa on ilmanvaihdon säätäminen. Täältä löydät palvelumme kotitalouksille ja taloyhtiöillle.

3. Siirtoilmanvaihto

Siirtoilmanvaihdon merkitystä usein vähätellään, koska se tapahtuu kokonaan talon sisällä. Vanhoissa taloissa on kuitenkin usein tiiviit ovet ja ovien alla on kynnykset. Ovien alle tulisi jäädä vähintään 1,5 cm rako, jotta ilma kiertää riittävästi. Jos sisätilojen väliovet ovat kiinni, niin ilma ei kierrä talon sisällä. Tällöin vedon tunne asunnossa voi syntyä vain joihinkin huoneisiin, vaikka tulo- ja poistoilmaventtiileitä olisi riittävästi ja ne toimisivat oikein. Puutteellinen siirtoilmanvaihto voi tehdä myös esimerkiksi vain muutamien huoneiden sisäilmasta huonoa.

Helpoin keino korjata siirtoilmanvaihto on asentaa ovien alaosaan pieni ovisäle. Sen avulla ilma kiertää kodissasi niin, että poistoilmanvaihto vaihtaa koko kotisi sisäilman uuteen n. 2 tunnin aikana.

Yhteenveto

Vedon tunne asunnossa ajatellaan virheellisesti johtuvan esimerkiksi epätiiviistä ikkunoista. Toisinaan asia voi olla toki niin, mutta suurimmassa osassa tapauksista vedon tunne liittyy heikosti tai väärin toimivaan ilmanvaihtoon. Vedon tunne lattiassa on yleisimpiä oireita heikosti toimivasta ilmanvaihdosta.

Vedon tunteen saa helpoiten pois, kun:

  1. Korvausilmaventtiileitä on riittävästi ja ne toimivat oikein (ja soveltuvat kotiisi rakennustekniset seikat huomioiden)
  2. Poistoilmanvaihto säädetään toimimaan oikealla tehokkuudella
  3. Siirtoilmanvaihto toimii oikein

Vedon tunne liittyy lähes aina hallitsemattomaan tuloilman tuloon.

Jos haluat kuulla, mitä vedon tunteen poistaminen asunnostasi vaatii, niin helpoin tapa on pyytää meidät maksuttomalle kartoituskäynnille. Noin 1–2 tunnin kartoituskäynnin aikana selvitämme kotisi ilmanvaihdon toiminnan perusteellisesti ja annamme sinulle kiinteähintaisen tarjouksen sen korjaamisesta.

Emme ole laite- tai merkkisidonnainen toimija, vaan ehdotamme aina parasta ratkaisua talosi, tarpeesi ja budjettisi huomioiden.

Hyödynnä tilaamalla maksuton kartoituskäynti 10 000 muun talouden tavoin!