Valikko Sulje

Koneellisen ilmanvaihdon huolto ja puhdistus

Koneellisen ilmanvaihdon huolto ja puhdistus tulee tehdä 5 vuoden välein. Muutoin ilmanvaihto ei toimi optimaalisella tavalla, mikä edistää sisäilmaongelmien syntymistä ja esimerkiksi kosteuden siirtymistä rakenteisiin. Kosteus siirtyy rakenteisiin, koska ilmanvaihto ei toimi yhtä tehokkaasti eikä näin kykene poistamaan ilmassa olevaa kosteutta riittävällä teholla.

Kun koneellisen ilmanvaihdon puhdistus ja huolto on tehty, voit nauttia taas puhtaan raikkaasta sisäilmasta. On myös yleistä, että ilmanvaihtoa säädetään huollon yhteydessä, jolloin se toimii entistä tehokkaammin.

Tee huolto vähintään 5 vuoden välein

Koneellinen ilmanvaihto tulee huoltaa 5 vuoden välein. Jos tunnistat itsessäsi tai perheessäsi tyypillisiä sisäilmaoireita, niin huolto kannattaa toteuttaa heti, koska oireet helpottavat useimmiten heti huollon jälkeen.

Koneellisen ilmanvaihdon huoltoon kuuluu:

  • IV-kanaviston perusteellisen puhdistuksen
  • Venttiilien puhdistuksen
  • Ilmanvaihtokoneen puhdistuksen
  • Puhallinten puhdistuksen
  • Kondenssivesiputkien toimivuuden tarkastaminen
  • Ilmanvaihdon toimivuuden selvittäminen ja mahdollinen säätö tulosten perusteella

Puhdistamisen ja huollon lisäksi tutkimme siis tarkkaan myös ilmanvaihtosi toimivuutta, sillä pienillä muutostöillä voi olla valtava vaikutus kotisi sisäilmaan ja sitä kautta parempiin yöuniin, tukkoisuuden vähenemiseen ja vireystilaan. Voit lukea asiakkaidemme kokemuksia täältä, joita olemme keränneet yli 10 000 kartoituskäynnin ja ilmanvaihtoprojektin aikana.

Huomioitavaa huollon yhteydessä: onko ilmanvaihtokoneesi peräisin 90-luvulta tai ennen sitä?

Jos ilmanvaihtokoneesi on n. 15-20 vuotta vanha, niin se kannattaa pelkän huollon sijaan vaihtaa uuteen. Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet ovat merkittävästi energiatehokkaampia kuin vanhat, minkä ansiosta uusi ja nykyaikainen ilmanvaihtokone maksaa itsensä takaisin yleensä muutamassa vuodessa matalampien sähkölaskujen muodossa. On tutkittu, että nykyaikainen ilmanvaihtokone on 50 % energiatehokkaampi kuin 90-luvulta peräisin oleva IV-kone.

Tästä johtuen vanhaa ilmanvaihtokonetta ei aina kannata edes korjata, jos siinä on jotain vikaa, koska uuden IV-koneen hankkimalla säästät 30 vuoden aikana paljon rahaa. Vanha kone ei muutu korjauksen myötä energiatehokkaammaksi, vaan se jatkaa korkeaa sähkönkulutusta, vaikka toimisikin ilmanvaihdon suhteen kiitettävästi.

Koneellisen ilmanvaihdon huolto ja puhdistus etenee näin

1. Ota meihin yhteyttä

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus. Selvitämme käynnin aikana ilmanvaihtosi toimivuuden. Kartoituskäynti ei sido sinua mihinkään!

2. Saat tarjouksen

Voit kysellä tarjoukseen liittyen mitä tahansa, minkä lisäksi asiantuntijamme opastavat sinua ilmanvaihtoasioissa mielellään. Jos hyväksyt kiinteähintaisen tarjouksemme, niin koneellisen ilmanvaihdon huolto ja puhdistus tullaan tekemään sovittuna päivänä.

3. Ilmanvaihdon huolto ja puhdistus on päivässä ohi

Ilmanvaihdon puhdistaminen ja huoltaminen on rutiininomainen toimenpide, joka on nopeasti ohi. Kun työt on tehty, käymme kertaalleen kanssasi läpi, mitä kaikkea teimme.

4. Nauti raikkaasta sisäilmasta

Kotisi sisäilma raikastuu 2 tunnin päästä koneellisen ilmanvaihdon huollon ja puhdistuksen jälkeen, koska oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää kaiken ilman tuoreeseen ilmaan 2 tunnin välein.

Huomaat raikkaan sisäilman vaikutukset mm. Parempana vireystilana, raikkaana tunteena kotiisi tullessa, tukkoisuuden poistumisena sekä parempina yöunina. Myös saunomisen ja suihkun jälkeinen kosteus häviää nopeammin.

5. Tee vuosihuolto halutessasi itse

Vaihda suodattimet vähintään kahdesti vuodessa ennen ja jälkeen siitepölykauden sekä tarkista, että kondenssivesiputki ei ole tukossa ja vesi valuu sitä pitkin normaalisti.

Lyhyesti meistä

Teemme ilmanvaihtoremontteja pääasiassa vanhoihin taloihin, jotka on rakennettu 90-luvulla tai sitä ennen. Olemme tehneet yli 10 000 kartoituskäyntiä, joten tunnemme suomalaisten kotien ilmanvaihdon ongelmat ja niiden ratkaisut hyvin.

Jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, niin voimme koneellisen ilmanvaihdon huollon lisäksi vaihtaa ilmanvaihtokoneesi uuteen, tehdä siihen tarvittavat putkiston muutos- ja eristystyöt, IV-kanaviston puhdistustyöt ja ilmanvaihdon säätötyöt.