Koneellinen poistoilmanvaihto on tyypillinen ilmanvaihtoratkaisu 1970–1990- luvulla rakennetuissa taloissa. Suomessa on valtava määrä koneellisella poistolla varustettuja rivitaloyhtiöitä ja omakotitaloja, joissa tällaisten iv-järjestelmien oikeaoppinen käyttö- ja huolto on pääsääntöisesti asukkaille vähintäänkin osittain vierasta. Tämän seurauksena tuhansien kotien asukkaat kärsivät sisäilmaongelmista pelkästään väärin käytetyn, huoltamatta jätetyn tai väärin säädetyn ilmanvaihdon vuoksi. Samalla tapaa kuin pyörää tai autoa tulee huoltaa, niin sama pätee ilmanvaihtoon.
Huono ilmanvaihto ei siis tarkoita läheskään aina jättimäistä ilmanvaihtoremonttia, jossa koko ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan. Usein selvitään sillä, että nykyistä järjestelmää säädetään tai tehostetaan.
Koneellinen poistoilmanvaihto on loistava ratkaisu, kun se on säädetty talokohtaisesti oikein
Oikein asennettuna ja säädettynä koneellinen poistoilmanvaihto hoitaa talon ilmanvaihdon mainiosti. Tietynlaisiin taloihin se on myös varsin perusteltu ratkaisu. Vanhempia, aiemmin painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivia rakennuksia, on myös muutettu toimimaan osittain tai kokonaan koneellisella poistoilmanvaihdoilla. Koneellinen poistoilmanvaihto tarkoittaa sitä, että rakennuksen sisältä imetään koneellisesti sisäilmaa poistoilmakanavia pitkin ulos rakennuksesta. Poistoilman imu tuotetaan tyypillisesti yläpohjaan asennetulla kanavapuhaltimella, rakennuksen katolle lisätyllä huippuimurilla tai esim. liesituulettimen yhteydessä olevalla talotuulettimella.
Tuloilma järjestetään korvaus- eli tuloilmaventtiileillä suoraan ulkoseinän läpi. Korvausilmaratkaisuina käytetään samankaltaisia tuloilmaventtiileitä kuin painovoimaisessa ilmanvaihdossa, mutta niiden merkitys kasvaa entisestään koneellisen poiston yhteydessä seuraavasta syystä.
Kun kone imee talosta sisäilmaa ulos, niin sisätiloihin syntyy helposti liiallinen alipaine. Siksi korvausilmaratkaisua miettiessäsi on hyvä muistaa, että ilma tulee sisään sieltä, mistä se helpoiten pääsee. Korvausilma ei siis välttämättä tule sisälle tuloilmaventtiilistä, vaan esimerkiksi rakenteiden läpi, pistorasioista, ikkunan karmin raoista jne. Tällöin sisäilmaan kulkeutuu rakennuspölyä, villakuitua ja muita mikrobeja, jotka heikentävät sisäilman laatua ja altistavat asukkaat erilaisille sairauksille.
Tämän vuoksi vanhojen talojen korvausilma on järjestettävä mahdollisimman helposti ja riittävällä määrällä korvausilmaventtiilejä. Koneellinen poisto imee tehokkaasti sisäilmaa ulos, joten puhtaan korvausilman järjestäminen on oleellisen tärkeää.
Mikäli koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetusta talostasi puuttuu oikein toimivat tuloilmaventtiilit, ne on asennettava välittömästä (lähde: hengitysliitto.fi).
Lukuvinkki: Millaisista oireista tunnistat huonon sisäilman? Lue tyypillisimmät sisäilmaoireet täältä.

Poistoilmakanavisto tulee puhdistaa ja säätää viiden vuoden välein
Koneellisen poistoilmavaihdon IV-kanavisto on rakennettu useimmiten peltisellä kierresaumakanavalla tai merkittävästi heikompilaatuisesta ”haitariputkesta”. Vanhojen talojen ilmanvaihtoputkistoja rakennettaessa ei usein ole ollut riittävää ymmärrystä putkistojen laadun ja asentamistapojen merkityksestä ilmanvaihtoon. Tämän seurauksena varsinkin vanhemmissa taloissa tulee vastaan mitä ihmeellisempiä putkistoratkaisuja, joilla on suora vaikutus ilmanvaihdon toimivuuteen.
Poistoputkistoihin on yhdistetty yleensä kaikki asunnon likaiset ja kosteat tilat. Lisäksi keittiössä käytössä oleva liesituuletin on usein yhdistetty samaiseen putkistoon. Näin ollen putkistoon kertyy ilmanvaihdon mukana iso määrä talosta poistuvia epäpuhtauksia, jotka tarttuvat herkästi putkistojen sisäpintoihin.
Siksi IV-putkistot tulee puhdistaa noin viiden vuoden välein. Putkistojen nuohouksen yhteydessä myös poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa, jotta niiden toiminta on mahdollisimman normaalia. IV-putkistojen puhdistuksen jälkeen IV-venttiilit tulee säätää uudestaan ja venttiileistä mitataan suunnitelmien mukaiset ilmamäärät. Mittaus- ja säätötöistä tulee tehdä aina mittauspöytäkirja, mistä voidaan tarkastaa asunnon ilmanvaihtomäärät ja venttiilien säätöasennot tarvittaessa.
Ilmanvaihdon poistoilmamääriin on olemassa suunnitteluarvot, joiden mukaisesti eri huoneiden ilmamäärät säädetään. Koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetussa talossa lattiarajassa on tyypillisesti noin
-5…-10 Pa:n alipaine, kun sisällä on noin +20°C ja ulkona noin 0°C lämpötila. Lattiatason alipaineeseen vaikuttaa lisäksi aina osittain myös rakennuksen vaipparakenteen lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvä paine-ero.
Voit lukea lisää aiheesta maksuttomasta kodin ilmanvaihdon oppaasta.
Me teemme ilmanvaihtokartoituksia ja -remontteja koneellisella poistoilmavaihdolla sekä painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuihin taloihin. Saat meiltä aina parhaiten sinun tarvettasi vastaavan ehdotuksen ilmanvaihdon tehostamiseen.
Meidän tarkoituksemme ei ole tarjota sinulle sitä kalleinta ilmanvaihtoremonttia, koska tehostamisella saat poikkeuksetta yhtä hyvän lopputuloksen nopeammin ja edullisemmin. Emme siis ole esimerkiksi laitevalmistajasta riippuvainen toimija, vaan ehdotamme sinulle niitä toimenpiteitä, joita tekisimme omaankin asuntoomme vastaavassa tilanteessa!
Tässä ilmanvaihtokartoituksen yhteydessä vastaan tulevia tyypillisiä ongelmia, kun kyseessä on koneellinen poistoilmanvaihto
Olemme tehneet ilmanvaihtokartoituksen yli 10 000 suomalaiseen kotiin. Listasimme tähän tyypillisimmät ongelmat sellaisten suomalaisten kotien ilmanvaihdossa, joissa on käytössä koneellinen poistoilmanvaihto.
Huippuimurin toimintaan liittyviä ongelmia koneellisessa poistoilmanvaihdossa:
Huippuimuri ei ole käytössä
- Ilma ei vaihdu suunnitelluilla tavalla
- tunkkaisuutta, hajuongelmia
- Poistoputkistoihin voi tiivistyä vettä jopa kymmeniä litroja
- aiheuttaa rakenteiden kosteusvaurioita
Huippuimuri on säädetty väärin tai sitä ei voi säätää
- Huippuimurille ei ole olemassa moottorisäädintä
- Ei tiedetä, millä teholla huippuimuria tulisi käyttää
Huippuimuri on liian tehokas
- Ilmaa poistuu paljon enemmän kuin on tarve
- Tarpeeton energiakulutus, kylmän ja vedon tunteet
- Korvausilma tulee vääristä paikoista
- sisäilman radon, epäpuhtaudet, hajut lisääntyvät
- Kuiva sisäilma
- Liian suuri alipaine asunnossa
Huippuimuri on tehoton
- Tunkkainen sisäilma
- Kosteus tiivisty ikkunoihin
- Ilma ei vaihdu riittävästi
- Kosteus tiivistyy putkistoihin lisäten rakenteiden kosteusvaurion riskiä
Huippuimuri on liian äänekäs
- Syynä on usein väärin asennettu tai liian vanha huippuimuri
IV-kanaviston ongelmat koneellisen poistoilmanvaihdon yhteydessä:
IV-putkisto on huonosti eristetty
- Kosteuden tiivistyminen putkistoon
- Kasvanut ja huomaamaton kosteusvaurioiden riski
IV-venttiilit ovat viallisia
- Näin myös venttiilien toiminta on vääränlaista, eikä ilmanvaihto voi toimia halutulla tavalla
Likainen IV-kanavisto
- Lika tarttuu IV-kanavistoon, jolloin sen toiminta heikkenee
- Puhdistus tulee tehdä vähintään 5 vuoden välein
Omalla moottorilla oleva liesituuletin lisätty järjestelmään
- Ylipaineistaa IV-putkistoa ja levittää ruoan hajuja ympäri taloa
Puutteellisen korvausilman aiheuttamat ongelmat:
Pääsääntöisesti asunnoissa liian vähän korvausilmaa
- Alipainetta, vedon tunnetta, tunkkaista vanhan talon hajua
- Lue täältä, mistä vedon tunne asunnossa johtuu.
Takka vetää huonosti
- Savun ja noen haju sisätiloissa
Korvausilma tulee rakenteiden läpi
- Mikrobi-ongelmat
- Villan pölyt ja kuidut
- Radon-ongelmat
Meidän toimittamamme ja asentamat ilmanvaihtoratkaistut ovat ensisijaisesti olemassa olevan IV-järjestelmäsi parantamista, oli se sitten painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. IV-ratkaisumme on luvitettu rakennusvalvonnan toimesta, joten ne täyttävät olemassa olevat määräykset ja hyvän rakennustavan asettaman vaatimukset.
Emme ole laitevalmistaja- tai laitesidonnaisia. Siksi käytämme niitä laitteita tai menetelmiä, jotka soveltuvat sinun asuntoosi parhaiten.
Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus niin tarkastetaan kotisi ilmanvaihdon tilanne. Suunnitellaan yhdessä, miten saisimme siitä vielä paremman!
Teemme tarvittaessa myös etäkartoituksia puhelimitse, joten kysy etäkartoituksista lisää tilaamalla kartoitus tai soittamalla Joonakselle.
Etäkartoituksista vastaa:
Joonas Sivula, 044 7677177