Valikko Sulje

Sisäilmaongelma oireet – Tunnista perheesi sisäilmaoireet ajoissa

Sisäilmaongelmat ovat yleisiä omakotitaloissa, jotka on rakennettu 80-luvulla tai sitä ennen, ja joihin ei ole tehty ilmanvaihtoremonttia.

Sisäilmaongelman oireet näkyvät sekä talossa että talon asukkaissa. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä asukkaissa ilmeneviä oireita sekä sitä, kuinka niistä voi päästä eroon. Sisäilmaoireisiin sinun kannattaa reagoida jo tänään, koska pitkittyessään ne voivat aiheuttaa kroonisia sairauksia, kuten esimerkiksi astmaa.

Jos haluat saada kotisi sisäilman laadun selville, niin kutsu meidät maksuttomalle kartoituskäynnille, koska se on nopein ja helpoin tapa selvittää ilmanvaihtosi nykytila. Kartoituskäynnin on tilannut jo yli 10 000 suomalaista omakotitaloasujaa!

Jos sinulla on koneellinen ilmanvaihto, niin ilmavaihtokoneen vaihto tai iv-koneen huoltaminen ovat nopeita keinoja parantaa sisäilman laatua.

Huono sisäilma on vakava asia

Huono sisäilma syntyy, kun ilmanvaihto ei toimi oikein. Tällöin sisäilmaan kertyy kosteutta, hajuja, tunkkaisuutta sekä terveyshaittoja aiheuttavia hiukkasmaisia ja kaasumaisia epäpuhtauksia, kuten VOC-yhdisteitä, hiilidioksidia ja vaarallista radonia. Kun ilmanvaihto ei toimi, niin myös talon rakenteet alkavat keräämään kosteutta. Ja me kaikki tiedämme, mihin kosteus talon rakenteissa johtaa…

Huono ilmanvaihto on siis suurimpia syitä rakennusten homehtumiselle, mutta huonolla ilmanvaihdolla on myös paljon vakavampia seurauksia: EU:n tekemän tutkimuksen (Huom. raportti latautuu linkkiä klikkaamalla) mukaan pelkästään Suomessa menetetään yli 20 000 henkilövuotta sisäilman aiheuttamien sairauksien vuoksi. Se on järkyttävän suuri luku! Sitä on kuitenkin mahdollista pudottaa merkittävästi kiinnittämällä enemmän huomiota ilmanvaihdon toimivuuteen etenkin 80-luvulla rakennetuissa ja sitä vanhemmissa omakotitaloissa.

Onneksesi luet tätä artikkelia, koska opit seuraavaksi tunnistamaan tyypilliset sisäilmaongelman oireet. Kun tunnistat sisäilmaoireet ajoissa, pystyt estämään huonon sisäilman aiheuttamien sairauksien etenemisen niin perheesi kuin myös talosi rakenteiden osalta.

Tässä yleisimmät sisäilmaongelman oireet, joita talon asukkaat kokevat:

Sisäilmaoireet nielussa, kurkussa, limakalvoissa ja hengitysteissä

  • Nuha
  • Yskä
  • Tukkoisuus
  • Kurkkukipu
  • Kurkun käheys tai kutina
  • Limaa kurkussa
  • Hengenahdistus
  • Poskiontelontulehdus
  • Keuhkoputkentulehdus

Sisäilma ja ihottuma sekä muut iho-oireet

  • Ihon kutina
  • Ihottuma
  • Ihon epätavalliset ärsytysoireet

Sisäilma ja silmäoireet

  • Silmien kutina
  • Silmien kuivuminen
  • Silmätulehdus

Sisäilma, väsymys ja unenlaatu

  • Väsymys
  • Heräily
  • Kuorsaaminen
  • Hengityksen vinkuminen
  • Hengityskatkokset öisin

Kognitiiviset sisäilmaoireet

  • Muistin heikkeneminen
  • Ärtyisyys
  • Keskittymiskyvyn vaikeutuminen

Yleiset sisäilmaoireet

  • Päänsärky
  • Pahoinvointi
  • Vatsa-oireet
  • Kuumeinen olo
  • Nivelsärky
  • Huimaus

Hengitystieinfektiot ja muut vakavammat sairaudet

  • Astma
  • Homepölykeuhko
  • Keuhkokuume
  • Keuhkosyöpä (jos talon radon-pitoisuudet ovat koholla)

Sisäilmaoireet lapsella

Lapset oireilevat huonon sisäilman takia hyvin samalla tapaa kuin aikuisetkin. Lapsille yksi ominainen oire, jota aikuisilla ei usein ole, on korvatulehdus. Muita tyypillisiä sisäilmaongelman oireita lapsella ovat päänsärky, nuha, kuumeilu, levottomuus, ihottuma, kutina ja erilaiset oireet kurkussa. Jos lapsi altistuu huonolle sisäilmalle vuosia, se voi johtaa pahimmillaan astman puhkeamiseen. Kun reagoit tilanteeseen välittömästi, estät tällaisten vakavampien sairauksien kehittymisen.

Vanhempana sinun kannattaa tarkkailla ja pohtia, helpottavatko lapsesi oireet esimerkiksi lomamatkan aikana. Entä kertooko lapsi oireidensa tulevan aina kotona, mutta ei esimerkiksi koulussa? Lapset ovat tyypillisesti aikuisia useammin kipeänä, minkä takia sisäilmaoireet lapsella saatetaan laittaa liian herkästi vain normaalin sairastelun piikkiin. Siksi lapsen voinnin tarkkailu eri ympäristöissä on tärkeää.

Miten tunnistaa huono sisäilma

Sisäilman laadun määrittäminen itse on vaikeaa. Jos sinä tai perheesi koette usein ylläolevia oireita, niin se antaa jo osviittaa siitä, että kotinne sisäilma on laadultaan heikkoa.

Saat sisäilmanne laadun ja ilmanvaihdon toimivuuden kaikista helpoiten ja nopeiten selville, kun kutsut meidät maksuttomalle kartoituskäynnille. Kartoituskäynti on sinulle täysin ilmainen, eikä se sido sinua jatkotoimenpiteisiin kanssamme. Kartoituskäynti kestää n. 2 tuntia, ja sen aikana selvitämme kotinne painovoimaisen ilmanvaihdon tai koneellisen poistoilmanvaihdon toimivuuden perin pohjin.

Käytä 3 minuuttia aikaasi nyt ja kutsu meidät maksuttomalle kartoituskäynnille täältä, koska tuon käyttämäsi 3 minuutin ansiosta voit parhaimmillaan estää kroonisten sisäilmasairauksien puhkeamisen sinulle tai perheellesi.

Yli 10 000 suomalaista omakotitaloasujaa on käyttänyt kartoituskäynnin hyväkseen, koska se on heille täysin riskitöntä.

Miksi sisäilma aiheuttaa oireita?

Hengität päivässä n. 15 000 litraa sisäilmaa. Sisäilman laatu vaikuttaa valtavasti siihen, millaisia yhdisteitä kehoosi kulkee ja miten hyvin elimistösi käyttää happea hyväkseen.

Kuinka paljon 15 000 litraa oikeasti sitten on? Konkretisoidaan määrä vedellä: saadaksesi 15 000 litraa vettä sinun tulisi ottaa 16 tunnin ja 40 minuutin yhtäjaksoinen suihku tai juoda 60 000 lasillista vettä. Kukaan meistä ei joisi lasillistakaan, saati sitten 60 000 lasillista, rusehtavaa ja likaista vettä, mutta moni meistä hengittää vastaavaa ilmaa keuhkoihinsa päivittäin 60 000 vesilasillisen verran. Ei siis ihme, että huono sisäilma aiheuttaa sisäilmaoireita.

Sisäilmaoireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat henkilöittäin. Sisäilmaongelman oireet riippuvat siitä, kuinka pitkäaikaista altistuminen on ollut, kuinka huonoa sisäilma on ja miten altis henkilö on geneettisesti oireilemaan huonon sisäilman vuoksi. Toisilla silmät ja kurkku kuivuvat heti, jos he altistuvat huonolle sisäilmalle, kun taas toisilla sama sisäilma ei aiheuta mitään oireita.

Kuinka kodin sisäilmaa voi lähteä parantamaan, jotta sisäilmaongelman oireet poistuvat?

Kodin sisäilmaa voi parantaa itsenäisesti vain hetkellisesti, joten nämä kolmea keinoa ovat ainoastaan ensiapua huonoon sisäilmaan.

Kolme hyvää keinoa ensiapuun ovat:

  1. Huolehdi, että poistoilmaventtiilit ovat puhtaat ja riittävästi auki
  2. Jos talossa on tuuletusluukkuja, niin tuuleta asuntoa niillä. Korvausilmaa tulee kuitenkin tuoda hallitusti sisälle, joten tämä on vain ensiapukeino.
  3. Avaa korvausilmaventtiilit, mikäli ne on tukittu

Neljäs ja pysyvä keino parempaan on ammattilaisen tekemä maksuton ilmanvaihtokartoitus. Voit kutsua meidät maksuttomalle kartoituskäynnille täältä.

Yhteenvetona

Jos havaitset sisäilmaongelman oireita itselläsi tai perheenjäsenilläsi, niin sen tulee olla viimeinen hälytyskello toiminnalle. Vaikka monet sisäilmaoireet ovat hyvin tavallisia, niin niiden vakavuutta ei tule vähätellä.

Suomessa menetetään vuosittain n. 20 000 henkilövuotta huonoon sisäilmaan liittyvien sairauksien vuoksi. Luku voi tuntua jopa pöyristyttävän suurelta, mutta se on EU:n tutkima. Fyysisten ”päiväoireiden” lisäksi huono sisäilma heikentää unenlaatua kuorsauksen, heräilyn ja nukahtamisvaikeuksien takia. Uni taas vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka hyvin vastustuskykysi toimii ja kuinka altistunut olet yleisimmille iän myötä kehittyville sairauksille.

Myös radon on huonoon sisäilmaan liittyvä vaaratekijä ja Suomen toiseksi suurin keuhkosyövän aiheuttaja. Radon alueilla radonia kulkeutuu ”aina” maaperästä sisälle, mutta toimiva ilmanvaihto kuljettaa sen suoraan ulos, jolloin viitearvot ovat turvallisissa mitoissa. Jos ilmanvaihto ei toimi, radon-arvot sisätiloissa nousevat.

Erityisen paljon radonia havaitaan Pirkanmaalla, Etelä-Suomessa, Kaakkois-Suomessa sekä harju- ja salpausselkäalueilla. Viime aikoina on uutisoitu rakennusten radonpitoisuuksien kasvamisesta myös esimerkiksi Keski-Suomen alueella.

Uutta: Voit tilata meiltä myös sisäilmatutkimuksen, jossa laite mittaa sisäilmasi laatua viikon ajan ja antaa siitä tarkat luvut.

Mitä seuraavaksi?

Löydät sivustoltamme sekä esimerkiksi Hengitysliiton sivuilta paljon tietoa sisäilmasta ja sen laadun parantamisesta. Kaikista eniten opit kuitenkin, kun kutsut asiantuntijamme kotiisi maksuttomalle kartoituskäynnille. Kartoituskäynti kestää pari tuntia, eikä se sido sinua jatkotoimenpiteisiin kanssamme.

Jos siis asut 80-luvulla rakennetussa tai sitä vanhemmassa omakoti- tai rivitalossa, niin kutsu meidät maksuttomalle kartoituskäynnille 10 000 muun suomalaisen tavoin.