Valikko Sulje

Terveellinen sisäilma – Mikä aiheuttaa sisäilmaongelmia?

On tärkeää, että ilma vaihtuu riittävästi ja se tulee hallitusti venttiilien kautta eikä rakenteiden läpi. Poistoilmanvaihtoa tarvitaan poistamaan asunnon rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä asumisesta syntyviä epäpuhtauksia ja kosteutta. Puhdas tuloilma pitää sisäilman raikkaana. Yli puolessa vanhoista rakennuksista on puutteita ilmanvaihdossa, joka aiheutuu ongelmia rakennukselle ja sen asukkaille. Usein rakennuksesta puuttuu korvaus- ja poistoventtiilit tai niitä on liian vähän. Lisäksi vanhojen talojen ulkovaipassa on paljon rakennusvirheistä johtuvia ilmavuotoja.

Ilmavuotojen sekä puutteellisen ilmanvaihdon takia korvausilma tulee rakenteiden kautta tuoden mukanaan pölyä, mikrobeja ja muita epäpuhtauksia. Jos korvausilmareitti kulkee lisäksi kosteus- tai homevaurioituneen rakenteen kautta, seuraa tästä vakavia ongelmia.

Kotiemme sisäilmaongelmat eivät ole läheskään aina seurausta kosteus- tai homevauriosta, vaan huonosta ilmanvaihdosta ja rakenteiden ilmavuodoista – korvausilmaa ei siis ole riittävästi ja sekin tulee rakenteiden kautta. Tutkimusten mukaan jopa 500 000 suomalaista asuu kodissa, jossa on merkittäviä sisäilmaongelmia. Riittämätön tai muuten huonosti toimiva ilmanvaihto on ainakin osasyynä lähes kaikkiin sisäilmaongelmiin. Puutteellinen ilmanvaihto aiheuttaa samankaltaisia ongelmia kuin rakennusten kosteus- ja homevauriot. Muun muassa hengitystieinfektioita, allergista nuhaa, yskää, päänsärkyä ja pahoinvointia, lisäksi se edesauttaa astman syntymisessä ja pahentaa sitä. Terveyteen liittyvät ongelmat kehittyvät ja ilmenevät pikku hiljaa, vuosien ja vuosikymmenten aikana. Tilanteeseen mukaudutaan ja sitä pidetään normaalina.