Valikko Sulje

Ikkunaremontin vaikutus ilmanvaihtoon

Onko kodissasi painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto? Oletko juuri tehnyt tai tekemässä ikkunaremonttia? Silloin tämä artikkeli on sinulle, koska tulet oppimaan, miten ikkunaremontin ja ilmanvaihdon yhteispeli tulee huomioida ikkunaremontin yhteydessä.

Ikkunaremontti on jokaisessa talossa ajankohtainen n. 20-40 vuoden välein. Sen tarkoitus on parantaa asunnon energiatehokkuutta, eli pitää talvisin lämpö sisällä ja kesäisin viileys sisällä. Ikkunaremontin myötä myös vedon tunne voi kadota, koska ikkunoiden välit eivät enää falskaa ja päästä ulkoilmaa sisään. Vedon tunne ei kuitenkaan aina johdu vain ikkunoista, kuten linkitetystä artikkelista huomaat.

Moni ei myöskään tiedä tai osaa huomioida, kuinka suuri vaikutus ikkunaremontilla on ilmanvaihtoon. Jokainen remontti, joka tekee talostasi tiiviimmän, muuttaa myös ilmanvaihtuvuutta ja -kiertoa. Tällaisten remonttien jälkeen ilmanvaihtoa tulee säätää ja tehostaa.

Kuinka ikkunaremontti vaikuttaa ilmanvaihtoon kodissasi?

Käymme tässä läpi hyvin tyypillisen esimerkin, miten ikkunaremontti vaikuttaa ilmanvaihtoon, jos talossa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto. Tällaiset talot ovat yleensä rakennettu ennen 1990-lukua.

Kuvittele, että talon ikkunoiden tiivisteet falskaavat, jolloin ilmaa tulee sisään talon kaikkien ikkunoiden väleistä. Ilmaa tulee sisälle siksi, koska talon sisällä on tarkoituksella pieni alipaine verrattuna ulkoilmaan. Alipaineen ansiosta talo ”imee” ilmaa sisäänsä.

Nyt taloon tehdään ikkunaremontti. Sen seurauksena ikkunat eivät enää falskaa, koska uudet ikkunat ovat täysin tiiviit. Talossa on silti sama alipaine kuin ennenkin, joten talo imee ilmaa sisäänsä nyt jostain muualta. Usein se tarkoittaa talon kulmia, lattianrajaa seinässä, välipohjaa, viemäreitä ja pistorasioita. Jos korvausilma alkaa tulla mainittuja reittejä pitkin sisälle, niin se tuo sisäilmaan mukanaan ison määrän huomaamatonta rakennuspölyä, villaa, hajuja ja radonia radon-alueilla.

Jotta tuolta tilanteelta vältytään, ilmanvaihdon toimivuutta tulee tehostaa ikkunaremontin yhteydessä. Uusien ikkunoiden karmiventtiilit eivät riitä alkuunkaan tuomaan riittävää määrää korvausilmaa sisätiloihin.

Voit kuvitella vastaavan tilanteen autossasi, jonka ilmastointi ei ole päällä. Jos pidät kaikkia ikkunoita hieman auki, niin ilma kiertää mukavasti. Jos pistät kaikki ikkunat kiinni, niin ilma alkaa käymään äkkiä tunkkaiseksi ja hapettomaksi.

Kun raikasta korvausilmaa ei tule sisätiloihin ikkunaremontin myötä riittävästi tai laisinkaan, syntyy seuraavanlaisia oireita:

  • Sisäilmaan kertyy haitallisia yhdisteitä (esim. VOC ja Radon), jotka paljastuvat sisäilmamittauksen avulla.
  • Kostea sisäilma tiivistyy ikkunoihin. Kosteus tiivistyy myös muualle rakenteisiin, mutta ikkunoista sen huomaa selkeiten.
  • Sisäilma on tunkkainen ja ”hapeton” etenkin makuuhuoneessa öiden jälkeen
  • Talon sisäseinien kulmat ovat viileämmät, koska ilma tunkeutuu kulmien kautta sisälle
  • Ruoan käry ja muut hajut säilyvät talossa pitkään

Väljät ikkunat ovat olleet siis suuressa roolissa painovoimaisen ja koneellisen poistoilmanvaihdon toiminnassa. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että väljät ikkunat olisivat hyvä asia. Optimitilanne on se, että ilma tulee sisään korvausilmaventtiileistä ja poistuu poistoilmaventtiileistä sekä hormin kautta. Optimitilanne syntyy aina ilmanvaihdon tehostamisella.

3 yleistä harhaluuloa ikkunaremontin ja ilmanvaihdon yhteispeliin liittyen

Yleisimmät harhaluulot ikkunaremonttiin ja ilmanvaihtoon liittyen ovat, että ikkunan karmiventtiilit toisivat riittävästi korvausilmaa sisälle, että ikkunoiden falskaus ja ”hengittäminen” olisi hyvä asia ja että ikkunoiden huurtuminen johtuu vanhoista ja huonoista ikkunoista. Käydään näitä tarkemmin läpi.

1. Ikkunoiden karmiventtiilit riittävät hyvään ilmanvaihtoon – Väärin

Ikkunan karmeissa olevat karmiventtiilit liitetään usein hyvin toimivaan ilmanvaihtoon. Karmiventtiileistä ei toki ole missään nimessä haittaa, mutta ne eivät itsessään riitä tuottamaan tarpeeksi korvausilmaa sisätiloihin. Jos ilmaa tuli aiemmin sisään jokaisesta ikkunanraosta, niin pienet karmiventtiilit tuottavat huomattavasti vähemmän korvausilmaa kuin aiemmin falskanneet ikkunat.

Ikkunaremontin jälkeen ilmanvaihtoa tulee siis lähes aina tehostaa, oli kyseessä sitten painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto.

2. Ikkunat saavat falskata tai ”hengittää” – Väärin

Vaikka ikkunanraoista tullut ilma on usein suuressa roolissa painovoimaista ilmanvaihtoa ja koneellista poistoilmanvaihtoa, ei silti ole optimaalista, että korvausilma tulee ikkunoiden raoista. Aina kun korvausilma tulee sisätiloihin hallitsemattomasti, se tuo mukanaan pölyä ja mikrobeja hengitysilmaan. Korvausilman tulo on hallitsematonta silloin, kun sitä tulee sisään mistä tahansa muualta kuin korvausilmaventtiileistä.

3. Ikkunoiden huurtuminen johtuu vanhoista ja huonoista ikkunoista – Väärin

Ikkunoiden ulommaisen lasin vähäinen huurtuminen ajoittain on normaalia, vaikka ikkunat olisi juuri vaihdettu. Jos ikkuna huurtuvat sisäpuolelta tai ikkunan välitilasta, kyseessä on ilmanvaihdollinen ongelma. Ikkunoiden huurtuminen välitilasta kertoo siitä, että ilmaa tulee sisätiloihin ikkunoiden raoista hallitsemattomasti. Jos ikkunat huurtuvat asunnon sisäpuolelta, niin silloin sisäilma on liian kosteaa ja se tiivistyy ikkunoiden pintaan. Liian kostea sisäilma kertoo siitä, että ilmanvaihto ei ole kunnossa, eikä ilma vaihdu riittävän nopeasti.

Lue täältä kattava artikkeli siitä, miksi ikkunat huurtuvat.

Toimi näin, jos olet tehnyt tai olet tekemässä ikkunaremonttia

Ikkunaremontti on erittäin hyvä asia, koska se parantaa kotisi energiatehokkuutta säästäen rahaa ja luontoa. Muista kuitenkin kutsua aina esimerkiksi meidän asiantuntijamme maksuttomalle kartoituskäynnille, kun olet tehnyt tai olet suunnittelemassa ikkunaremonttia. Näin vältyt sisäilman laadun heikkenemiseltä ja sisäilmaoireilta.

Helpoiten saat asiasi liikkeelle, kun lähetät pyynnön maksuttomaan kartoituskäyntiin. Saat suoran keskusteluyhteyden asiantuntijaamme, jonka kanssa voit sopia mahdollisesta kartoituskäynnin ajankohdasta. Voit samalla kysyä puhelimitse mitä tahansa kysymyksiä, niin me vastaamme kysymyksiisi 10 000 kartoituskäynnin kokemuksellamme!