Valikko Sulje

Huippuimuri jäätyy tai ei toimi – 2 yleisintä syytä huippuimurin jäätymisen taustalla

Jos huippuimurisi ei toimi, syynä saattaa olla kanaviston tai moottorin jäätyminen. Joskus huippuimurin jäätyminen korjaantuu seuraavalla käyttökerralla, toisinaan tarvitaan asiantuntijan apua. Tässä artikkelissa käymme läpi kaksi yleisintä syytä, miksi huippuimuri jäätyy ja mitä voit tehdä, jos huippuimurisi ei toimi oikein.

Mikä huippuimuri on ja mitä se tekee?

Huippuimuri on kotisi katolle asennettava poistoilmapuhallin, joka huolehtii osittain kodin ilmanvaihdosta. Huippuimurin tehtävä on imeä käytettyä, likaista ja kosteaa sisäilmaa ja puhaltaa se ulos, muodostaen rakennukseen vain lievän alipaineen. Alipaineen seurauksena tilalle tulee korvausventtiilien kautta raikasta sisäilmaa ja näin kodissa on raikasta hengittää.

Kun huippuimuri on kunnossa ja oikeanlaisia korvausventtiilejä on riittävästi oikein asennettuna, sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana. Joskus huippuimuriin voi kuitenkin tulla ongelmia. Ongelmat ovat usein vältettävissä oikealla huollolla ja puhdistuksella. Lue täältä, milloin ja miten huippuimuria tulee huoltaa.

Näin tunnistat toimimattoman huippuimurin

Toimivaan huippuimuriin tulee harvoin edes kiinnitettyä huomiota, sillä se on toimiessaan hiljainen pitäen sisäilman jatkuvasti miellyttävän raikkaana. Tästä johtuen toimimaton huippuimuri on usein helppo tunnistaa; Toimimattoman huippuimurin tunnistaa esimerkiksi heikentyneestä ilmanvaihdosta, veden tiputtelusta tai epämääräisestä käyntiäänestä. Huippuimurin ääni (normaalia vaimeaa huminaa lukuun ottamatta) on usein merkki siitä, että jotain on vialla. Lue täältä mistä huippuimurin ääni johtuu. Jos huippuimuri puolestaan tiputtelee vettä liedelle tai ei toimi kunnolla, syynä voi olla, että huippuimurin kanavisto tai moottori on jäätynyt.

2 yleisintä syytä miksi huippuimuri jäätyy

Huippuimurin jäätymisen taustalla voi olla parikin eri syytä. On tärkeää osata tunnistaa jäätymisen syy, sillä toinen korjaantuu usein itsestään mutta toinen tarvitsee aina asiantuntijan apua. Mikäli et ole varma jäätymisen syystä, on parempi kutsua asiantuntija paikalle. Ota tällaisissa tapauksissa meihin yhteyttä, niin tulemme maksutta katsomaan millaisesta viasta on kyse.

1. Kanavistoon on jäänyt vesihöyryä

Kun huippuimuri toimii oikein, lämmin ilma nousee kanavien kautta ylöspäin ja kylmä ilma puolestaan laskee alaspäin. Toisinaan huippuimurin kanavistoon saattaa kuitenkin jäädä höyryä tai lämmintä ilmaa. Näin tapahtuu esimerkiksi, jos huippuimuri sammutetaan välittömästi ruoanlaiton jälkeen. Tällöin vesihöyry tiivistyy imurin kanavistoon ja moottoriin ja muuttuu kylmällä ilmalla jääksi. Jää estää huippuimuria toimimasta kunnolla ja saattaa heikentää ilmanvaihtoa sekä aiheuttaa veden tiputtelua liedelle.

Jos tunnistat, että huippuimurisi jäätyminen johtuu todennäköisesti vesihöyryn tiivistymisestä, on todennäköistä, että jo seuraavalla käyttökerralla jää sulaa lämmön vaikutuksesta. Huomaathan, että jään sulaessa on normaalia, että kanavistosta saattaa tippua vettä liedelle.

2. Koneessa on virheelliset asetukset tai viallisia osia

Huippuimurin jäätyminen voi johtua myös koneen virheellisistä asetuksista tai viallisesta termostaatista tai anturista. Kun et ole varma huippuimurin jäätymisen syystä tai epäilet vian olevan asetuksissa, on syytä kutsua paikalle ammattilainen tarkistamaan tilanne.

Emme suosittele asetusten säätämistä itse, sillä itse tehdyt viritykset ja korjaukset sähkölaitteisiin eivät kuulu enää takuun tai vakuutusten piiriin. Siksi on aina varminta pyytää avuksi ammattilainen. Ota tällaisissa tapauksissa meihin heti yhteyttä, niin tulemme maksutta katsomaan, millaisesta viasta on kyse. Käynti ei sido sinua mihinkään, vaan sen tarkoituksena on selvittää, missä vika on.

Miten välttää huippuimurin jäätyminen jatkossa?

Koska huippuimuri sijaitsee usein rakennuksen katolla, se on täysin säiden armoilla. Vähällä käytöllä oleva huippuimuri saattaa kovilla paukkupakkasilla joskus jäätyä. Jäätymisen saa estettyä käyttämällä huippuimuria säännöllisesti ja kovimmilla pakkasilla jatkuvasti matalalla teholla.

Ruoanlaiton yhteydessä huippuimuria kannattaa pitää päällä mahdollisimman pitkään myös ruoanlaiton jälkeen, jotta kanavisto ehtii varmasti kuivua eikä sinne kerry vesihöyryä. Vesihöyryn tiivistymisen voi parhaiten estää pitämällä huippuimuria päällä pienellä teholla koko ajan.

Huippuimurin toimimisen kannalta on myös tärkeää huoltaa ja puhdistaa laitetta säännöllisesti. Näin varmistat, että laite pysyy toimintakuntoisena. Lue täältä milloin ja miten huippuimuria tulee huoltaa.

Kun huippuimuri toimii oikein, asuminen on viihtyisää

Kun huippuimuri toimii oikein, asuminen on viihtyisää ja vaivatonta. Jos huippuimuriin kuitenkin tulee jokin vika, oli kyse sitten jäätymisestä tai teknisestä viasta, se vaikuttaa välittömästi ilmanvaihtoon sekä sisäilman laatuun. Mikäli ongelmaa ei korjata voi huono sisäilma pahimmillaan alkaa vaikuttaa ihmisiin sekä talon rakenteisiin. Lue täältä yleisimmät sisäilmaongelman oireet.

Eikö huippuimurisi toimi kunnolla? Tilaa maksuton kartoituskäynti!

Jos epäilet, ettei huippuimurisi toimi kunnolla tai se on jäätynyt, ota meihin yhteyttä täällä. Tulemme tarvittaessa tekemään maksuttoman kartoituskäynnin, jonka jälkeen kerromme missä vika on, ja mitä sen korjaaminen avullamme maksaisi. Kartoituskäynti ei sido sinua mihinkään. Olemme tehneet kartoituksen yli 10 000 suomalaiseen kotiin.

Olemme täysin laiteriippumaton toimija, joten emme tarjoa vain yhtä keinoa parantaa kotisi ilmanvaihtoa. Saat meiltä aina muutamia erilaisia ehdotuksia budjettisi ja kotisi rakennustekniset ominaisuudet huomioiden. Annamme myös näkemyksemme siitä, mikä vaihtoehdoista on meidän mielestämme paras vaihtoehto.

Täytä kartoituspyyntölomake, niin olemme sinuun yhteydessä 1-2 arkipäivän sisään.