Valikko Sulje

Ennen 1950-lukua rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen

Mikäli asut ennen 1950-lukua rakennetussa talossa, niin kodissasi on todennäköisesti huonosti toimiva painovoimainen ilmanvaihto tai ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu laisinkaan.

Viime vuosisadan alkupuolella rakennettujen talot ovat usein hirsirakenteisia ja niiden lattiarakenteet voivat olla maanavaraisia tai tuulettuvalle alapohjalle rakennettuja.
1900-luvun alkupuolella rakennettujen talojen ilmanvaihdon moottorina toimii yleensä talon keskeiselle paikalle muurattu tulisija ja sen yhteyteen muuratut mahdolliset ilmahormit.

Vanhoissa taloissa tulisijoja on käytetty päivittäin lämmittämiseen ja ruuanlaittoon, mikä on pitänyt poistohormeja lämpimänä. Lämpimät hormit toimivat merkittävästi paremmin poistona kuin kylmät käyttämättömät hormit. Ilmanvaihtoa on tehostettu säännöllisellä ikkunatuuletuksella. Lisäksi alkuperäiset ikkunat ovat olleet hyvin harvoja ja epätiiviitä, ja vuotoreittien kautta taloihin on myös virrannut korvausilmaa.

Tämän ikäisiin taloihin on usein tehty merkittäviä muutoksia sekä rakenteisiin että ilmanvaihtoon erilaisten remonttien yhteydessä. Osa remonteista on voinut parantaa ilmanvaihdon toimintaa, mutta useinmiten suunittelemattomat remontit ovat heikentäneet talon ilmanvaihtoa.

Mikäli olet huomannut, että kotisi ilmanvaihto on heikentynyt tai ollut aina huono, niin kotisivujemme artikkeleista saat tietoa, mistä se voi johtua ja kuinka tilannetta voi korjata.

Kotisi ilmanvaihto on todennäköisesti heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita arjestasi:

  • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
  • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
  • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
  • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
  • Pyykit kuivuvat hitaasti
  • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
  • Takkatuli on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
  • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
  • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Miksi se ei siis toimi nyt, jos se ennen on toiminut? Ilmanvaihdon heikkenemiseen on kaksi syytä.

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä 1900-luvun puolivälin elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin lähes päivittäin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää, koska haluttiin säästää. Tulipesä toimii painovoimaisen ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilman pitäisi tulla ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Näistä kahdesta syystä painovoimaista ilmanvaihtoa tulee tehostaa niin, että se sopii tämän päivän elämäntyyliin ja taloon tehtyihin remontteihin. Asumistottumuksemme ovat muuttuneet: Tuotamme kosteutta enemmän, mukavuus on entistä tärkeämpää, käytämme tulisijoja vähemmän ja tuuletamme vähemmän. Myös ilmavaihto tulisi päivittää näiden tottumusten mukaiseksi.

Toimi näin jos epäilet huonoa sisäilmaa:

Ota meihin yhteyttä

Tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa. Voit myös soittaa meille, puh. 044 767 7177.
 

Sovimme kartoituskäynnille ajankohdan

Kartoituskäynti kestää 1-2h. Sen aikana selvitämme millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin. Lähtökohtanamme on tarjota kuhunkin kotiin parhaiten soveltuva ratkaisu, jossa on huomioitu talon erityispiirteet.
 

Saat tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta

Saat meiltä aina kiinteähintaisen tarjouksen, minkä ansiosta sinun on helppo hankkia remontille rahoitus. Yhteistyökumppaneitamme ovat Nordea ja OP. Autamme sinua mielellämme rahoituksen hakemisessa.
 

Aloitamme työt sovittuna päivänä ja sovitulla hinnalla

Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja sovitulla hinnalla. Kotisi sisäilma raikastuu välittömästi remontin valmistuttua. 
 

Saat raikkaan ja puhtaan sisäilman välittömästi

Remonttimme kestää tyypillisesti 1-3 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä.  Opastamme sinulle myxaös laitteiden käytön ja huollon. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät Ilmakas™-ilmanvaihtoremontin. 
 

Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi

Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme.
 
 

Nämä artikkelit voisivat kiinnostaa sinua:

 

Näin painovoimainen ilmanvaihto saadaan
toimimaan paremmin

Ilmakas™-ilmanvaihtorremontti on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, jolla raikastat kotisi sisäilman ilman suuria ja kalliita ilmanvaihtoremontteja.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihtoremontit avaimet käteen – periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt- ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Ilmakas on arvostettu ja luotettu toimija

TILAA ILMANVAIHTOSUODATIN

Säilytä puhdas ja raikas sisäilma vaihtamanna tuloilmalaitteen suodatin 2 kertaa vuodessa (kevät/syksy).

Toimiva ja varma ratkaisu parempaan ilmanvaihtoon

Toimiva

Ilmakas™ ei vaadi suuria remontteja eikä kallista investointia. Hinta on noin kolmannes koneellisen ilmanvaihdon kustannuksista. Ilmakas™ on edullinen myös käyttää ja ylläpitää.

Turvallinen

Ilmakas™ on ammattitaidolla kehitetty ja testattu, turvallinen tapa tehostaa kotisi ilmanvaihtoa. Ilmakas™ toimii myös kesällä, vaikka sisä- ja ulkolämpötila eivät eroa toisistaan.

Luotettava

Olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäyntiä, joten tietopääomamme on valtava. Kartoitamme kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja sen erityispiirteet, olipa kotisi millainen hyvänsä.

Tilaa kartoitus

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät varmasti, toimiiko kotisi ilmanvaihto.

Lataa opas

Lataa maksuton ilmanvaihto-oppaamme ja lue miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii.

Maksa osissa

Rahoituksen avulla maksat remontin joustavasti osissa alkaen 50 €/kk. Muista myös kotitalousvähennys!