Valikko Sulje
Ilmakas

1900–1950
LUKU

Ennen 1950-lukua rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen

Mikäli asut ennen 1950-lukua rakennetussa talossa, niin kodissasi on todennäköisesti huonosti toimiva painovoimainen ilmanvaihto tai ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu laisinkaan.

Viime vuosisadan alkupuolella rakennettujen talot ovat usein hirsirakenteisia ja niiden lattiarakenteet voivat olla maanavaraisia tai tuulettuvalle alapohjalle rakennettuja. 1900-luvun alkupuolella rakennettujen talojen ilmanvaihdon moottorina toimii yleensä talon keskeiselle paikalle muurattu tulisija ja sen yhteyteen muuratut mahdolliset ilmahormit.

Vanhoissa taloissa tulisijoja on käytetty päivittäin lämmittämiseen ja ruoanlaittoon, mikä on pitänyt poistohormeja lämpimänä. Lämpimät hormit toimivat merkittävästi paremmin poistona kuin kylmät käyttämättömät hormit. Ilmanvaihtoa on tehostettu säännöllisellä ikkunatuuletuksella. Lisäksi alkuperäiset ikkunat ovat olleet hyvin harvoja ja epätiiviitä, ja vuotoreittien kautta taloihin on myös virrannut korvausilmaa.

Tämän ikäisiin taloihin on usein tehty merkittäviä muutoksia sekä rakenteisiin että ilmanvaihtoon erilaisten remonttien yhteydessä. Osa remonteista on voinut parantaa ilmanvaihdon toimintaa, mutta useimmiten suunittelemattomat remontit ovat heikentäneet talon ilmanvaihtoa.

Mikäli olet huomannut, että kotisi ilmanvaihto on heikentynyt tai ollut aina huono, niin kotisivujemme artikkeleista saat tietoa, mistä se voi johtua ja kuinka tilannetta voi korjata.

Kotisi ilmanvaihto on heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita:

  • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
  • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
  • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
  • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
  • Pyykit kuivuvat hitaasti
  • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
  • Takkatulea on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
  • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
  • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin
Ilmakas

Painovoimainen ilmanvaihto toimii vain, jos kokonaisuus toimii. Ilman tuloilmaa ei poistoilmanvaihtokaan toimi.

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Miksi se ei siis toimi nyt, jos se ennen on toiminut? Ilmanvaihdon heikkenemiseen on kaksi syytä.

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä 1900-luvun puolivälin elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin lähes päivittäin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää, koska haluttiin säästää. Tulipesä toimii painovoimaisen ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilman pitäisi tulla ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Näistä kahdesta syystä painovoimaista ilmanvaihtoa tulee tehostaa niin, että se sopii tämän päivän elämäntyyliin ja taloon tehtyihin remontteihin. Asumistottumuksemme ovat muuttuneet: Tuotamme kosteutta enemmän, mukavuus on entistä tärkeämpää, käytämme tulisijoja vähemmän ja tuuletamme vähemmän. Myös ilmavaihto tulisi päivittää näiden tottumusten mukaiseksi.

Ilmakas

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on ammattitaidolla kehitetty ja testattu ratkaisu ilmanvaihto-ongelmiin, joka ei vaadi suuria remontteja eikä kalliita investointeja.

Näin painovoimainen ilmanvaihto saadaan toimimaan paremmin

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, jolla raikastat kotisi sisäilman ilman suuria ja kalliita ilmanvaihtoremontteja.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihdon remontit ”avaimet käteen” -periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Toimi näin jos epäilet huonoa sisäilmaa!

Ota meihin yhteyttä ja tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa.

Kartoituskäynti kestää 12h. Sen aikana selvitämme miten kotisi ilmanvaihto toimii ja millaisia parannuksia ilmanvaihtoon tulisi tehdä jotta sinä ja kotisi voisitte paremmin, ja että millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin. Lähtökohtanamme on tarjota jokaiseen kotiin yksilöllisesti suunniteltu ja parhaiten soveltuva ratkaisu, jossa on huomioitu talon erityispiirteet kuten ikä ja rakenteet. Yksi ja sama malli ei sovellu jokaiseen kotiin!

Saat meiltä kiinteähintaisen tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta, minkä ansiosta sinun on helppo hankkia remontille rahoitus. Yhteistyökumppaneitamme ovat Nordea ja OP. Autamme sinua mielellämme rahoituksen hakemisessa.

Remonttimme kestää tyypillisesti 13 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä. Opastamme sinulle myös laitteiden käytön ja huollon. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät Ilmakas™-ilmanvaihtoremontin. 

Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi. Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme

Nämä artikkelit saattaisivat kiinnostaa sinua:

Asiakastarina Wickström Ilmakas

Asiakaskokemuksia

Aidosti tyytyväiset asiakkaat ovat toimintamme ehdoton kulmakivi. Lue lisää mitä asiakkaamme meistä kertovat.

Tyytyväisten
asiakkaiden
suosittelema

Yli 10 000
kuntokartoituksen
kokemuksella

Kustannustehokas
ja helppo
kokonaisratkaisu