Valikko Sulje

Ennen 1940-lukua rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen.

Mikäli asut ennen 1940-lukua rakennetussa talossa, niin kodissasi on todennäköisesti huonosti toimiva painovoimainen ilmanvaihto tai ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu laisinkaan.

Viime vuosisadan alkupuolella rakennettujen talot ovat usein hirsirakenteisia ja niiden lattiarakenteet voivat olla maanavaraisia tai tuulettuvalle alapohjalle rakennettuja.

1900-luvun alkupuolella rakennettujen talojen ilmanvaihdon moottorina toimii yleensä talon keskeiselle paikalle muurattu tulisija ja sen yhteyteen muuratut mahdolliset ilmahormit.

Vanhoissa taloissa tulisijoja on käytetty päivittäin lämmittämiseen ja ruuanlaittoon, mikä on pitänyt poistohormeja lämpimänä. Lämpimät hormit toimivat merkittävästi paremmin poistona kuin kylmät käyttämättömät hormit. Ilmanvaihtoa on tehostettu säännöllisellä ikkunatuuletuksella. Lisäksi alkuperäiset ikkunat ovat olleet hyvin harvoja ja epätiiviitä, ja vuotoreittien kautta taloihin on myös virrannut korvausilmaa.

Tämän ikäisiin taloihin on usein tehty merkittäviä muutoksia sekä rakenteisiin että ilmanvaihtoon erilaisten remonttien yhteydessä. Osa remonteista on voinut parantaa ilmanvaihdon toimintaa, mutta useinmiten suunittelemattomat remontit ovat heikentäneet talon ilmanvaihtoa.

Mikäli olet huomannut, että kotisi ilmanvaihto on heikentynyt tai ollut aina huono, niin kotisivujemme artikkeleista saat tietoa, mistä se voi johtua ja kuinka tilannetta voi korjata.

Kotisi ilmanvaihto on todennäköisesti heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita arjestasi

Ilmanvaihdon heikkenemisen tunnistaa helposti, jos tunnistat jonkin näistä:

 • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
 • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
 • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
 • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
 • Pyykit kuivuvat hitaasti
 • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
 • Takkatuli on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
 • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
 • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Ilmanvaihdon heikkenemiseen on kaksi syytä.

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä 1900-luvun puolivälin elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin lähes päivittäin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää, koska haluttiin säästää. Tulipesä toimii painovoimaisen ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilman pitäisi tulla ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Näistä kahdesta syystä painovoimaista ilmanvaihtoa tulee tehostaa niin, että se sopii tämän päivän elämäntyyliin ja taloon tehtyihin remontteihin.

Asumistottumuksemme ovat muuttuneet: Tuotamme kosteutta enemmän, mukavuus on entistä tärkeämpää, käytämme tulisijoja vähemmän ja tuuletamme vähemmän. Myös ilmavaihto tulisi päivittää näiden tottumusten mukaiseksi.

Nämä artikkelit voisivat kiinnostaa sinua:

Oletko kuullut edullisesta rahoituksestamme?

Rahoituksemme on alkaen 0 % korolla 5 vuoden ajan. Lue lisätietoa täältä.

Tyytyväiset asiakkaamme kertovat

Juha Mutikaisen ja Jessica Alanderin perheen kotiin ILMAKAS™

”Sisäilma raikastui huomattavasti ilmanvaihdon tehostamisen myötä”

”Ilmakas toteutti espoolaisten Juha Mutikaisen ja Jessica Alanderin perheen kotiin ILMAKAS™-ilmanvaihtoremontin keväällä 2017, kun vuonna 1939 rakennetun talon painovoimainen ilmanvaihto kaipasi tehostamista. Remontin lopputuloksena ilma kiertää oikein ja oikeista paikoista sisään sekä ulos.

– Jessica Alander ja Juha Mutikainen, -39 rakennettu omakotitalo

Ilmakas onnistui ratkaisemaan ilmanvaihto-ongelmat

”Eron vanhaan huomaa selkeästi”

”Ilmakas esitteli itsensä ja laitteensa hyvin. Ilmanvaihto tutkittiin perusteellisesti savun avulla. He kiertelivät ja katselivat kotiamme, mistä tuli sellainen olo, että he tietävät, mitä tekevät.

Ilmanvaihdon tehostamisen myötä eron huomaa selkeästi. Kun tulemme päivän jälkeen kotiin, on kotimme ilma raikas. Tunne on erilainen kuin aiemmin. Takkakaan ei savuta enää niin herkästi sisälle. Suosittelen Ilmakasta muillekin. Meillä on kokemusta muista yrityksistä, mutta tämä ratkaisu vaikutti ehdottomasti parhaimmalta.”

– Susanna ja Riku Wickström, -69 rakennettu omakotitalo

Paralympiaurheilija Jouko Grip arvostaa puhdasta sisäilmaa

”Ehdottomasti suosittelen Ilmakasta! Ilmanlaatu paranee varmasti, ja siitähän on paljon kiinni juuri nämä allergiset nuhat ja muut. Niistäkin pääsee todennäköisesti suurilta osin eroon, kun sisällä hengitetään raitista ilmaa.”

– Merja ja Jouko Grip, -83 rakennettu omakotitalo

Näin painovoimainen ilmanvaihto saadaan toimimaan paremmin

Ilmakas-remontti on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, jolla raikastat kotisi sisäilman ilman suuria ja kalliita ilmanvaihtoremontteja.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihtoremontit avaimet käteen – periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt- ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Lue täältä asiakkaidemme kokemuksia toiminnastamme.

Toimi näin, jos epäilet huonoa sisäilmaa

1) Sovitaan kartoituskäynnille ajankohta

 • Ota meihin yhteyttä, niin sovitaan 1–2 h kartoituskäynnille ajankohta. Sen aikana selvitämme, millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin.

2) Saat meiltä tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta

 • Tarjoamme ratkaisun, jolla saavutamme toiveidesi mukaisen lopputuloksen talon erityispiirteet huomioiden.

3) Aloitamme työt sovittuna päivänä ja teemme ne sovittuun hintaan

 • Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja hinnalla.

4) Kotisi sisäilma raikastuu välittömästi remontin valmistuttua.

 • Remonttimme kestää tyypillisesti 1-3 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä. Opastamme sinulle myös laitteiden käytön ja huollon.

5) Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi!

 • Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme!

 

Kartoituskäynti on sinulle täysin riskitön, koska se on ilmainen eikä sido sinua mihinkään. Toteutamme kartoituksen haluamanasi ajankohtana! Lupaamme, että saat kartoituskäynnillä vastauksen siihen, miten sisäilmastasi tulee raikkaampaa.

”Huoneista tuli tasalämpöisiä”

”Matti tuli tänne aamulla ja illalla oli valmista. Hän oli hyvin asiallinen ja teki työnsä siististi. Ilma on raikkaampaa, se on se suurin asia. Lämpökään ei ole enää vain katossa koko ajan, vaan huoneet ovat tasalämpöisempiä. Minä nukun paljon paremmin. Olemme olleet todella tyytyväisiä tähän ratkaisuun!”

– Raija ja Pertti Meronen, -43 rakennettu omakotitalo