Valikko Sulje

Jouko Ilomäki: “Ilma on paljon raikkaampaa, eikä ikkunoita tarvitse avata.”

Ilomäen talossa riittävän tuloilman saanti oli ollut ongelmana jo pitkään. Myöskään poistoilma-aukot eivät toimineet riittävällä tasolla, jolloin lopputuloksena oli tunkkainen haju ja seisahtunut sisäilma. Ongelmat ratkaistiin ILMAKAS™-ilmanvaihtoratkaisulla.

Vappu ja Jouko Ilomäki asuttavat vuonna 1985 rakentamaansa omakotitaloa Pirkkalan kunnassa. Eläkeläispariskunnan lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa, ja kaksin asuvat Ilomäet viettävät aikaansa arkisten askareiden parissa.

Ilomäet tutustuivat Ilmakas-ratkaisuun hiljattain, kun edustaja saapui esittelemään ratkaisua pariskunnan kotiin. Ilmanvaihdossa parannettavaa riitti etenkin tuloilman saannissa, jota Jouko oli kerennyt pohtia jo aiemmin.

– Olin miettinyt, että tarvittaisiinko tänne koneellinen ilmanvaihto. Se olisi kuitenkin ollut melko kallis ratkaisu, eikä koneellista ilmanvaihtoa oikein vanhoihin taloihin suositellakaan, koska taloa ei ole rakennettu koneellista ilmanvaihtoa silmällä pitäen, Jouko kertoo.

– Tuloilma oli ollut meillä aina ongelma. Ainut konsti oli avata ikkunoita niin, että sieltä saatiin tuloilmaa. Ilma oli yleensä tunkkaista, ja pesuhuoneessa oli vähän paha hajukin aina silloin tällöin. Ei ollut kunnon poistoa ollenkaan.

“Sehän on näin, että ilma tulee jostain seinän tai lattian raosta, jos ei ole kunnollista tuloilmaa. Se ei ole kauhean terveellistä.”

“Rakenteista tuleva ilma ei ole kauhean terveellistä”

Ilomäet päättivät asennuttaa taloonsa Ilmakas-ilmanvaihtoratkaisun. Ratkaisun myötä myös huoli rakenteista tulevan ilman epäpuhtauksista poistui ja korvausilma saadaan nyt sisään puhtaana sekä suodatettuna.

– Sehän on näin, että ilma tulee jostain seinän tai lattian raosta, jos ei ole kunnollista tuloilmaa. Se ei ole kauhean terveellistä, Jouko toteaa.

– Tänne tuli neljään huoneeseen tuloilmalaite ja poistopuhaltimet vessaan ja kylpyhuoneeseen. Jos poistopuhallin havaitsee kosteutta, se alkaa pyöriä nopeampaa, ja tuloilmaakin voi itse säätää.

“Ilma on paljon raikkaampaa, eikä ikkunoita tarvitse avata. Aiemmin ilma oli aika seisovaa.”

Ilma vaihtuu ilman vedon tunnetta

Lopputulokseen Ilomäet ovat tyytyväisiä. Joukon mukaan ilma on nyt raikkaampaa, eikä vedon tunnetta tai muita ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia ole. Tähänastiset kokemukset uudesta ratkaisusta ovat olleet positiivisia.

– Ilma on paljon raikkaampaa, eikä ikkunoita tarvitse avata. Aiemmin ilma oli aika seisovaa. Pesuhuoneessakaan ei ole enää sitä tunkkaista hajua, eikä vetoisuuttakaan ole, Jouko summaa.

– Myös lämpötila on pystynyt tasaisena, kun ilma kiertää paremmin. Tällä kokemuksella, mitä meillä nyt on, niin tämä ratkaisu on ajanut asiansa oikein hyvin!

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus