Valikko Sulje

“Ilmakas on kätevä ratkaisu – yksinkertainen, turvallinen ja ilmanvaihtoa tehostava.”

Kirsi ja Hannu Penttinen kaipasivat parannusta Äänekoskella sijaitsevan omakotitalonsa ilmanvaihtoon. ILMAKAS™-ilmanvaihtoratkaisu vaikutti sopivalta vuonna 1954 rakennettuun taloon, jonka painovoimainen ilmanvaihto ei tuntunut riittävältä.

Äänekoskelta kotoisin olevat Kirsi ja Hannu ovat asuneet Hannun isän aikanaan rakentamassa omakotitalossa jo 33 vuotta. Muuttaessaan taloon vuonna 1983 he toteuttivat taloon täyden peruskorjauksen, ja vuosien varrella taloon on tehty säännöllisesti pientä remonttia.

Viimeisimmän ikkunaremontin jälkeen pariskunta huomasi, ettei tuloilmaa tule tarpeeksi. Talossa on lisäksi kaksi pystyuunia, jotka tarvitsevat korvausilmaa toimiakseen.

– Tuntui, ettei tuloilmaa tule tarpeeksi, koska ilmaa ei pääse edes tiiviiden ikkunoiden välistä sisään. Ilma oli tunkkaisen oloista etenkin yläkerrassa. Aikaisemminkin jo pohdin, kun lämmitin uuneja, että ilmaa saisi tulla vähän reippaammin, Hannu kertoo.

“Ratkaisu vaikutti juuri siltä, että sopisi tämmöiseen painovoimaiseen ilmanvaihtoon.”

“Ilmakas vaikutti juuri siltä, että sopisi meidän taloon”

Tuloilmansaantia pohtinut Hannu oli kerennyt ostaa valmiiksi jo putken, ja pohti reiän tekemistä seinään, jotta saisi kuljetettua ulkoa lisää korvausilmaa. Hän huomasi kuitenkin netissä Ilmakas-ratkaisun mainoksen ja kiinnostui asiasta.

– Ratkaisu vaikutti juuri siltä, että sopisi tämmöiseen painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Ei koneellinen, mutta vähän tehostettu ratkaisu kuitenkin, Hannu muistelee.

Kirsi ja Hannu päättivät tilata ratkaisun. Yhden päivän aikana tehty asennus sujui pariskunnan mukaan hyvin – ongelmia ei ilmennyt, eikä palvelun toimitus häirinnyt asumista.

– Asennus sujui oikein hyvin. Meille laitettiin alakertaan yksi tuloilmalaite ja yläkertaan kaksi. Pesuhuoneen poistoilmanvaihtoa tehostettiin poistopuhaltimella ja siirtoilmanvaihto laitettiin kuntoon, jotta ilma pääsee virtaamaan hallitusti koko rakennuksessa.

“Kyllä eron huomaa selvästi. Ilma on raikkaampaa, eikä tunkkaisuutta ole nyt ollenkaan.”

“Tunkkaisuutta ei ole nyt ollenkaan!”

Penttiset ovat tyytyväisiä uuteen ilmanvaihtoratkaisuun. Aluksi ilmaa tuntui tulevan liikaa, mutta oikeilla säädöillä asia korjaantui. Työsuojeluvaltuutettuna Hannu painii sisäilma-asioiden kanssa säännöllisesti, joten ilmanlaatuun kiinnittää huomiota myös kotona.

– Kyllä eron huomaa selvästi. Ilma on raikkaampaa, eikä tunkkaisuutta ole nyt ollenkaan. Ilmanvaihto toimii nyt hallitusti ja oikein, ja on varmaa, että sauna ja pesuhuonekin kuivuvat, Hannu toteaa.

– Pakkaskaudella ilman lämmitystehon pientä nostamista emäntä totesi ilmaa tulevan jo liiankin kanssa. Saimme kuitenkin Ilmakkaalta neuvoja asiaan ja oikeilla säädöillä sekä pienellä lämpötilan nostolla lievä vedontunnekin saatiin kuriin.

– Työsuojeluvaltuutetun hommassa tulee sisäilma-asioita vastaan. Nyt tiedän, että kotona paine-erotkin ovat tasaisemmat. Kun aluksi ajattelin, että teen reiän seinään itse, siitä olisikin saattanut tulla poisto eikä tulo, Hannu pohtii.

Turvallinen tehostus ilmanvaihtoon

Omien kokemustensa perusteella Hannu suosittelee Ilmakas-ratkaisua myös muille vanhemmassa talossa asuville tai vanhemman talon ostamista harkitseville.

– Ilman muuta suosittelisin. Esimerkiksi 1980-luvulla rakennetut talot on tehty vähän liian tiiviiksi, jolloin ilmanvaihto hakee korvausilmaa talon rakenteista.

Koska muutokset, kuten pinta- ja ikkunaremontit, muuttavat aina asuinolosuhteita, onkin Ilmakas-remontti parhaimmillaan ennen muita remontteja.

– Kyllä tämä kannattaa ottaa huomioon, kun miettii ja budjetoi remontteja. Ilmakas on kätevä ratkaisu – yksinkertainen, turvallinen ja ilmanvaihtoa tehostava, Hannu toteaa lopuksi.

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus