Valikko Sulje

Ilmanvaihdon kohtaamisia – Aki Leppänen

Aki Leppänen, sisäilma-asiantuntija
ILMAKAS OY

 

Asiakas otti kesällä yhteyttä, että 1970-luvulla rakennetussa 2-kerroksisessa omakotitalossa ei ilmanlaatu ollut asukkaiden mielestä riittävä.

Lapset olivat jo muuttaneet pois kotoa, mutta aina kotona käydessään he totesivat sisäilman tunkkaisuuden, ja sen että talon ominaistuoksut jäivät vaatteisiin jonka he huomasivat aina omiin koteihinsa palattuaan.

Ensimmäinen etappi

Löysimme sopivan yhteisen ajan ilmanvaihdon kokonaisvaltaiselle kartoitukselle niin, että pariskunnan molemmat osapuolet saattoivat olla paikalla.

Kyseessä oli alunperin 1970-luvulla rakennettu omakotitalo, jota oli laajennettu 2000-luvun alkupuolella. Ilmanvaihtojärjestelmä oli painovoimainen, poistokanavia WC- ja märkätiloista mutta korvausilmareittejä makuu- ja oleskeluhuoneisiin ei ollut tehty. Talviaikaan sisäilma tuntui vaihtuvan hieman paremmin, niin kuin painovoimaisessa järjestelmässä on tapana, kesäaikana ilma tuntui seisovan hyvinkin tehokkaasti ilman läpi talon tuulettamista.

Tunkkaisuutta oli havaittavissa läpi vuoden

Tunkkaisuudet voivat johtua joko siitä, että ilma ei yksinkertaisesti vaihdu, tai vaihtoehtoisesti siitä, että painovoimaisten poistojen toimiessa talviaikaan, korvausilma tuli sisään rakenteiden läpi tapahtuvina vuotoina. Tämä aiheuttaa sisäilmaan rakenteiden hajuja ja epäpuhtauksia, jotka villaeristeisessä, betonilaatalle rakennetussa talossa yleensä havaitaan tunkkaisuutena.

Yksinkertainen ilmanvaihtoremontti 1-3 päivässä

Suunnittelin kokonaisvaltaiset, tarvittavat parannukset ja korjaukset olemassa olevaan ilmanvaihtojärjestelmään niin, että poistoilmareitit toimivat tasavahvasti ympäri vuoden, sekä korvausilma tulee sisälle taloon tarkoituksenmukaisia reittejä pitkin niin, että talviaikainen vetoisuus ja kylmäntunne saadaan minimoitua. Talon rakenteiden pysyminen kunnossa ja asumismukavuus paranivat huomattavasti.

Huomioimme aina jokaisen kodin erityispiirteet, kuten iän ja talon rakenteet. Mikä tahansa järjestelmä ei siis sovi jokaiseen kotiin, vaan se tulee katsoa aina tapauskohtaisesti. Tällöin saamasi lopputulos on paras mahdollinen ja hinta edullinen. Tästä syystä emme myöskään edusta mitään tiettyä laitetta, merkkiä tai ilmanvaihtojärjestelmää.

6 askelta raikkaaseen sisäilmaan

  1. Tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa.
  2. Soitamme sinulle muutaman arkipäivän sisällä ja sovimme kartoituskäynnille ajankohdan.
  3. Saat kiinteähintaisen tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta käynnin päätteeksi
  4. Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja sovitulla hinnalla
  5. Saat laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuun turvaksesi
  6. Nauti raikkaasta ja puhtaasta sisäilmasta!

Pääsääntöisesti teemme kartoituskäyntejä virka-ajan (klo 9-17) puitteissa, mutta tarvittaessa käynti voidaan suorittaa myös ilta-aikaan, kun asukkaat ovat vapautuneet omista töistään.

Kartoitus suoritetaan tyypillisesti 1-2 viikon sisällä tilauksesta. Toivomme, että kartoituksessa on mukana mahdollisesta remontista päättävät henkilöt, jotta voitte halutessanne päättää remontin toteutumisesta.