Valikko Sulje

1981–1999 rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen.

1980-luvun alkupulella koneelliset ilmanvaihdot yleistyivät nopeasti.  1981-1999 rakennetussa talossa on todennäköisesti koneellinen poistoilmanvaihto, mutta myös koneellinen tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmiä asennettiin etenkin 1990-luvulla yleisesti. 2000-luvun puolella koneellinen tulo-poisto ilmavaihto lämmöntalteenotolla varustettuna on yleisin ilmanvaihtojärjestämä, mutta tämä järjestelmä ei useinkaan sovi turvallisesti vanhempiin taloihin.

1980-1990 luvun taloissa rakennuksen ilmatiiviyteen ei kiinnitetty vielä erityisemmin huomioita ja taloista rakennettiin varsin epätiiviitä. Tämä yhdistettynä koneelliseen tulo-poisto ilmanvaihtoon tulee huomioida erityisesti ilmanvaihdon säätöjä ja huoltoja tehtäessä. Noin 20 vuotta vanhan iv-koneen tekniikka on jo varsin vanhentunutta ja niiden säädettävyys voi olla huono. Uusien iv-koneiden lämmöntalteenotto kyky on yleensä moninkertainen vanhaan iv-laitteeseen verrattuna. Lisäksi iv-kanavistoissa voi olla merkittäviä eristevikoja.

Liesituulettimet ovat usein yhdistty iv-koneeseen, mikä voi hankaloittaa niiden säätämistä ja käyttöä. Liesituulettimen kanavistot ovat usein rakennettu ns. ” hauraalla haitariputkella”, mikä on tämän päivän määräysten mukaan vaihdettava uuteen paloturvallisempaan vaihtoehtoon.

Mikäli olet huomannut viitteitä kotisi ilmanvaihdon heikkenemisestä, niin tältä sivulta saat asiaan selvyyden. Kerromme myös, kuinka ilmanvaihtoa voi lähteä korjaamaan.

Kotisi ilmanvaihto on todennäköisesti heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita arjestasi

Ilmanvaihdon heikkenemisen tunnistaa helposti, jos tunnistat jonkin näistä:

 • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
 • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
 • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
 • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
 • Pyykit kuivuvat hitaasti
 • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
 • Takkatuli on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
 • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
 • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Ilmanvaihdon heikkenemiseen on kolme syytä, joista kaksi ensimmäistä koskee sekä painovoimaista että koneellista poistoilmanvaihtoa. Kolmas koskee ainoastaan jälkimmäistä.

Jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto:

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä vuosien 1980-1990 elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin paljon useammin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää. Myös talvet olivat kylmempiä ja kuivempia. Tulipesä toimii ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilmaa tulee ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Kolmas syy, joka koskee vain koneellista poistoilmanvaihtoa. Kotisi korvausilmaventtiilit saattavat sulkeutua termostaattien avulla automaattisesti talvella tai asukkaat sulkevat, kun niistä tulee kylmää ilmaa. Jos ilma ei pääse sisälle korvausilmaventtiileistä, mutta huippuimuri imee ilmaa jatkuvasti sisältä ulos, niin korvausilma tulee sisälle talon rakenteiden välistä. Tällöin huoneilmaan pääsee mikrobeja ja epäpuhtauksia, jotka tekevät huoneilmasta tunkkaisen. Siksi ilmanvaihtoa tulee säätää ja tehostaa. Usein etenkin vanhemmat huippuimurit voivat olla väärin mitoitettu kyseiseen taloon. Imuteho voi olla merkittävästä liian suuri tai imutehoa ei ole riittävästi, vaikka huippuimuria pidettäisiin päällä täydellä teholla.

Tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmien yleisimpiä ongelmia ovat toimimattomat iv-koneet, eli laite ei kovasta äänestä huolimatta vaihda asunnosta riittävästi ilmaa. Iv-kone voi olla myös aivan liian tehokas ja ilma vaihtoa talossa liian paljon. Silloin sisäilma kuivuu talvella tarpeettoman paljon, energiakulutus kasvaa ja vuotopaikojen kautta voi virrata suuri määrä epäpuhtauksia sisäilmaan. Vaikka iv-kone itsessään toimisi moitteettomasti, se voi olla väärin huollettu tai säädetty. Myös iv-kanavistojen eristyksissä on usein parantamisen varaa.

Nämä artikkelit voisivat kiinnostaa sinua:

Oletko kuullut edullisesta rahoituksestamme?

Rahoituksemme on alkaen 0 % korolla 5 vuoden ajan. Lue lisätietoa täältä.

Tyytyväiset asiakkaamme kertovat

”Päädyimme Ilmakkaaseen tehokkaan ja taloyhtiölle helpon kokonaisratkaisun ansiosta”

”Ilmakas on helppo ratkaisu sisäilmaongelmiin”

”Espoon Latokaskessa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Huhtakoukku 10 on 1980- luvun alussa rakennettu paritaloyhtiö. Taloyhtiön kaikkiin asuntoihin on alkuperäisen painovoimaisen ilmanvaihdon tehostamiseksi asennettu IlmakasTM-ilmanvaihtoratkaisu. Ratkaisu asennettiin ensin pilottina yhteen asuntoon, jonka jälkeen toimivaksi todettu ratkaisu otettiin käyttöön kaikissa muissakin asunnoissa.

– Tuomas Kemppainen, -82 rakennettu paritalo

Ilmakas onnistui ratkaisemaan ilmanvaihto-ongelmat

”Eron vanhaan huomaa selkeästi”

”Ilmakas esitteli itsensä ja laitteensa hyvin. Ilmanvaihto tutkittiin perusteellisesti savun avulla. He kiertelivät ja katselivat kotiamme, mistä tuli sellainen olo, että he tietävät, mitä tekevät.

Ilmanvaihdon tehostamisen myötä eron huomaa selkeästi. Kun tulemme päivän jälkeen kotiin, on kotimme ilma raikas. Tunne on erilainen kuin aiemmin. Takkakaan ei savuta enää niin herkästi sisälle. Suosittelen Ilmakasta muillekin. Meillä on kokemusta muista yrityksistä, mutta tämä ratkaisu vaikutti ehdottomasti parhaimmalta.”

– Susanna ja Riku Wickström, -69 rakennettu omakotitalo

Paralympiaurheilija Jouko Grip arvostaa puhdasta sisäilmaa

”Hyvästi tunkkaiselle sisäilmalle”

”Ehdottomasti suosittelen Ilmakasta! Ilmanlaatu paranee varmasti, ja siitähän on paljon kiinni juuri nämä allergiset nuhat ja muut. Niistäkin pääsee todennäköisesti suurilta osin eroon, kun sisällä hengitetään raitista ilmaa.”

– Merja ja Jouko Grip, -83 rakennettu omakotitalo

Näin koneellinen poistoilmanvaihto saadaan toimimaan paremmin 1981–1999 rakennetussa talossa

Ilmakas-remontti on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, jolla raikastat kotisi sisäilman ilman suuria ja kalliita ilmanvaihtoremontteja.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihtoremontit avaimet käteen – periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt- ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Lue täältä asiakkaidemme kokemuksia toiminnastamme.

Toimi näin, jos epäilet huonoa sisäilmaa

1) Sovitaan kartoituskäynnille ajankohta

 • Ota meihin yhteyttä, niin sovitaan 1–2 h kartoituskäynnille ajankohta. Sen aikana selvitämme, millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin.

2) Saat meiltä tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta

 • Tarjoamme ratkaisun, jolla saavutamme toiveidesi mukaisen lopputuloksen talon erityispiirteet huomioiden.

3) Aloitamme työt sovittuna päivänä ja teemme ne sovittuun hintaan

 • Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja hinnalla.

4) Kotisi sisäilma raikastuu välittömästi remontin valmistuttua.

 • Remonttimme kestää tyypillisesti 1-3 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä. Opastamme sinulle myös laitteiden käytön ja huollon.

5) Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi!

 • Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme!

 

Kartoituskäynti on sinulle täysin riskitön, koska se on ilmainen eikä sido sinua mihinkään. Toteutamme kartoituksen haluamanasi ajankohtana! Lupaamme, että saat kartoituskäynnillä vastauksen siihen, miten sisäilmastasi tulee raikkaampaa.

“Ilma on paljon raikkaampaa.”

”Ilma on paljon raikkaampaa, eikä ikkunoita tarvitse avata. Aiemmin ilma oli aika seisovaa. Pesuhuoneessakaan ei ole enää sitä tunkkaista hajua, eikä vetoisuuttakaan ole.”

– Vappu ja Jouko Ilomäki, -85 rakennettu omakotitalo