Valikko Sulje
Ilmakas

1980–2000
LUKU

1980–2000 rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen

19801990 luvulla rakennetun talon ilmanvaihtojärjestelmä on mitä todennäköisemmin koneellinen poistoilmanvaihto, joka tarkoittaa perinteistä painovoimaista tuloilmanvaihtoa jossa poistoilmanvaihtoa on tehostettu koneellisesti esimerkiksi huippuimurilla. 

2000-luvun taitteessa puolestaan yleistyi vauhdilla koneellinen tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmä. Tämäkään järjestelmä ei ole ”ikuinen” vaan vaatii päivittämistä siinä missä mikä tahansa muukin ilmanvaihtojärjestelmä. 

19801990 luvun taloissa rakennuksen ilmatiiviyteen ei kiinnitetty vielä erityisemmin huomioita ja taloista rakennettiin varsin epätiiviitä. Tämä yhdistettynä koneelliseen tulo-poisto ilmanvaihtoon tulee huomioida erityisesti ilmanvaihdon säätöjä ja huoltoja tehtäessä.

2000-luvun taloissa koneellinen tulo-poisto ilmavaihto lämmöntalteenotolla varustettuna on yleisin ilmanvaihtojärjestämä, mutta tämä järjestelmä ei useinkaan sovi turvallisesti vanhempiin taloihin.

Noin 15–20 vuotta vanhan IV-koneen tekniikka on jo varsin vanhentunutta ja niiden säädettävyys voi olla huono. Uusien IV-koneiden lämmöntalteenotto kyky on yleensä moninkertainen vanhaan IV-laitteeseen verrattuna. Lisäksi IV-kanavistoissa voi olla merkittäviä eristevikoja.

Liesituulettimet ovat usein yhdistetty IV-koneeseen, mikä voi hankaloittaa niiden säätämistä ja käyttöä. Liesituulettimen kanavistot ovat usein rakennettu ns. ”hauraalla haitariputkella”, mikä on tämän päivän määräysten mukaan vaihdettava uuteen paloturvallisen vaihtoehtoon.

Mikäli olet huomannut viitteitä kotisi ilmanvaihdon heikkenemisestä, niin tältä sivulta saat asiaan selvyyden. Kerromme myös, kuinka ilmanvaihtoa voi lähteä korjaamaan.

Kotisi ilmanvaihto on heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita:

  • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
  • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
  • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
  • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
  • Pyykit kuivuvat hitaasti
  • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
  • Takkatulea on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
  • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
  • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin
Ilmakas

Painovoimainen ilmanvaihto toimii vain, jos kokonaisuus toimii. Ilman tuloilmaa ei poistoilmanvaihtokaan toimi.

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Miksi se ei siis toimi nyt, jos se ennen on toiminut? Ilmanvaihdon heikkenemiseen on neljä syytä, joista eritoten kolmas syy koskee koneellista poistoilmanvaihtoa ja neljäs syy koneellista tulo-poistoilmanvaihtoa.

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä vuosien 1980–1990 elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin paljon useammin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää. Myös talvet olivat kylmempiä ja kuivempia. Tulipesä toimii ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilmaa tulee ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Kolmas syy, joka koskee vain koneellista poistoilmanvaihtoa. Korvausilmaventtiilit saattavat sulkeutua termostaattien avulla automaattisesti talvella tai asukkaat sulkevat, kun niistä tulee kylmää ilmaa. Jos ilma ei pääse sisälle korvausilmaventtiileistä, mutta huippuimuri imee ilmaa jatkuvasti sisältä ulos, niin korvausilma tulee sisälle talon rakenteiden välistä. Tällöin huoneilmaan pääsee mikrobeja ja epäpuhtauksia, jotka tekevät huoneilmasta tunkkaisen. Siksi ilmanvaihtoa tulee säätää ja tehostaa. Usein etenkin vanhemmat huippuimurit voivat olla väärin mitoitettu kyseiseen taloon. Imuteho voi olla merkittävästä liian suuri tai imutehoa ei ole riittävästi, vaikka huippuimuria pidettäisiin päällä täydellä teholla.

Neljäs syy, joka koskee vain koneellista tulo-poistoilmanvaihtoa. Tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmien yleisimpiä ongelmia ovat toimimattomat IV-koneet, eli laite ei kovasta äänestä huolimatta vaihda asunnosta riittävästi ilmaa. IV-kone voi olla myös aivan liian tehokas ja ilmaa vaihtuu talossa liian paljon. Silloin sisäilma kuivuu talvella tarpeettoman paljon, energiakulutus kasvaa ja vuotopaikojen kautta voi virrata suuri määrä epäpuhtauksia sisäilmaan. Vaikka IV-kone itsessään toimisi moitteettomasti, se voi olla väärin huollettu tai säädetty. Myös IV-kanavistojen eristyksissä on usein parantamisen varaa.

Ilmakas

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on ammattitaidolla kehitetty ja testattu ratkaisu ilmanvaihto-ongelmiin, joka ei vaadi suuria remontteja eikä kalliita investointeja.

Näin koneellinen poistoilmanvaihto tai koneellinen tulo-poistoilmanvaihto saadaan toimimaan paremmin

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti tarjoaa huolellisesti suunnitellut ja edulliset ratkaisut sekä koneellisen poistoilmanvaihdon että koneellisen tulo-poistoilmanvaihdon parantamiseen.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihdon remontit ”avaimet käteen” -periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Toimi näin jos epäilet huonoa sisäilmaa!

Ota meihin yhteyttä ja tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa.

Kartoituskäynti kestää 12h. Sen aikana selvitämme miten kotisi ilmanvaihto toimii ja millaisia parannuksia ilmanvaihtoon tulisi tehdä jotta sinä ja kotisi voisitte paremmin, ja että millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin. Lähtökohtanamme on tarjota jokaiseen kotiin yksilöllisesti suunniteltu ja parhaiten soveltuva ratkaisu, jossa on huomioitu talon erityispiirteet kuten ikä ja rakenteet. Yksi ja sama malli ei sovellu jokaiseen kotiin!

Saat meiltä kiinteähintaisen tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta, minkä ansiosta sinun on helppo hankkia remontille rahoitus. Yhteistyökumppaneitamme ovat Nordea ja OP. Autamme sinua mielellämme rahoituksen hakemisessa.

Remonttimme kestää tyypillisesti 13 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä. Opastamme sinulle myös laitteiden käytön ja huollon. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät Ilmakas™-ilmanvaihtoremontin. 

Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi. Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme

Nämä artikkelit saattaisivat kiinnostaa sinua:

Asiakastarina Wickström Ilmakas

Asiakaskokemuksia

Aidosti tyytyväiset asiakkaat ovat toimintamme ehdoton kulmakivi. Lue lisää mitä asiakkaamme meistä kertovat.

Tyytyväisten
asiakkaiden
suosittelema

Yli 10 000
kuntokartoituksen
kokemuksella

Kustannustehokas
ja helppo
kokonaisratkaisu