Valikko Sulje

1980-2000 rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen

1980-luvun alkupuolella koneelliset ilmanvaihdot yleistyivät nopeasti. 1980-2000 rakennetussa talossa on todennäköisesti koneellinen poistoilmanvaihto, mutta myös koneellisia tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmiä asennettiin etenkin 1990-luvun lopulla yleisesti.

2000-luvun puolella koneellinen tulo-poisto ilmavaihto lämmöntalteenotolla varustettuna on yleisin ilmanvaihtojärjestämä, mutta tämä järjestelmä ei useinkaan sovi turvallisesti vanhempiin taloihin.

1980-1990 luvun taloissa rakennuksen ilmatiiviyteen ei kiinnitetty vielä erityisemmin huomioita ja taloista rakennettiin varsin epätiiviitä. Tämä yhdistettynä koneelliseen tulo-poisto ilmanvaihtoon tulee huomioida erityisesti ilmanvaihdon säätöjä ja huoltoja tehtäessä.

Noin 20 vuotta vanhan IV-koneen tekniikka on jo varsin vanhentunutta ja niiden säädettävyys voi olla huono. Uusien IV-koneiden lämmöntalteenotto kyky on yleensä moninkertainen vanhaan IV-laitteeseen verrattuna. Lisäksi IV-kanavistoissa voi olla merkittäviä eristevikoja.

Liesituulettimet ovat usein yhdistty IV-koneeseen, mikä voi hankaloittaa niiden säätämistä ja käyttöä. Liesituulettimen kanavistot ovat usein rakennettu ns. ” hauraalla haitariputkella”, mikä on tämän päivän määräysten mukaan vaihdettava uuteen paloturvallisempaan vaihtoehtoon.

Mikäli olet huomannut viitteitä kotisi ilmanvaihdon heikkenemisestä, niin tältä sivulta saat asiaan selvyyden. Kerromme myös, kuinka ilmanvaihtoa voi lähteä korjaamaan.

Kotisi ilmanvaihto on todennäköisesti heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita arjestasi:

  • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
  • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
  • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
  • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
  • Pyykit kuivuvat hitaasti
  • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
  • Takkatuli on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
  • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
  • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Ilmanvaihdon heikkenemiseen on kolme syytä, joista kaksi ensimmäistä koskee sekä painovoimaista että koneellista poistoilmanvaihtoa. Kolmas koskee ainoastaan jälkimmäistä.

Jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto:

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä vuosien 1980-1990 elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin paljon useammin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää. Myös talvet olivat kylmempiä ja kuivempia. Tulipesä toimii ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilmaa tulee ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Kolmas syy, joka koskee vain koneellista poistoilmanvaihtoa. Kotisi korvausilmaventtiilit saattavat sulkeutua termostaattien avulla automaattisesti talvella tai asukkaat sulkevat, kun niistä tulee kylmää ilmaa. Jos ilma ei pääse sisälle korvausilmaventtiileistä, mutta huippuimuri imee ilmaa jatkuvasti sisältä ulos, niin korvausilma tulee sisälle talon rakenteiden välistä. Tällöin huoneilmaan pääsee mikrobeja ja epäpuhtauksia, jotka tekevät huoneilmasta tunkkaisen. Siksi ilmanvaihtoa tulee säätää ja tehostaa. Usein etenkin vanhemmat huippuimurit voivat olla väärin mitoitettu kyseiseen taloon. Imuteho voi olla merkittävästä liian suuri tai imutehoa ei ole riittävästi, vaikka huippuimuria pidettäisiin päällä täydellä teholla.

Tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmien yleisimpiä ongelmia ovat toimimattomat IV-koneet, eli laite ei kovasta äänestä huolimatta vaihda asunnosta riittävästi ilmaa. IV-kone voi olla myös aivan liian tehokas ja ilma vaihtoa talossa liian paljon. Silloin sisäilma kuivuu talvella tarpeettoman paljon, energiakulutus kasvaa ja vuotopaikojen kautta voi virrata suuri määrä epäpuhtauksia sisäilmaan. Vaikka IV-kone itsessään toimisi moitteettomasti, se voi olla väärin huollettu tai säädetty. Myös IV-kanavistojen eristyksissä on usein parantamisen varaa.

Toimi näin jos epäilet huonoa sisäilmaa:

Ota meihin yhteyttä

Tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa. Voit myös soittaa meille, puh. 044 767 7177.
 

Sovimme kartoituskäynnille ajankohdan

Kartoituskäynti kestää 1-2h. Sen aikana selvitämme millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin. Lähtökohtanamme on tarjota kuhunkin kotiin parhaiten soveltuva ratkaisu, jossa on huomioitu talon erityispiirteet.
 

Saat tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta

Saat meiltä aina kiinteähintaisen tarjouksen, minkä ansiosta sinun on helppo hankkia remontille rahoitus. Yhteistyökumppaneitamme ovat Nordea ja OP. Autamme sinua mielellämme rahoituksen hakemisessa.
 

Aloitamme työt sovittuna päivänä ja sovitulla hinnalla

Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja sovitulla hinnalla. Kotisi sisäilma raikastuu välittömästi remontin valmistuttua. 
 

Saat raikkaan ja puhtaan sisäilman välittömästi

Remonttimme kestää tyypillisesti 1-3 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä.  Opastamme sinulle myxaös laitteiden käytön ja huollon. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät Ilmakas™-ilmanvaihtoremontin. 
 

Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi

Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme.
 
 

Nämä artikkelit voisivat kiinnostaa sinua:

 

Näin koneellinen poistoilmanvaihto saadaan
toimimaan paremmin

Ilmakas™-ilmanvaihtorremontti on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, jolla raikastat kotisi sisäilman ilman suuria ja kalliita ilmanvaihtoremontteja.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihtoremontit avaimet käteen –periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt- ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Ilmakas on arvostettu ja luotettu toimija

TILAA ILMANVAIHTOSUODATIN

Säilytä puhdas ja raikas sisäilma vaihtamanna tuloilmalaitteen suodatin 2 kertaa vuodessa (kevät/syksy).

Toimiva ja varma ratkaisu parempaan ilmanvaihtoon

Toimiva

Ilmakas™ ei vaadi suuria remontteja eikä kallista investointia. Hinta on noin kolmannes koneellisen ilmanvaihdon kustannuksista. Ilmakas™ on edullinen myös käyttää ja ylläpitää.

Turvallinen

Ilmakas™ on ammattitaidolla kehitetty ja testattu, turvallinen tapa tehostaa kotisi ilmanvaihtoa. Ilmakas™ toimii myös kesällä, vaikka sisä- ja ulkolämpötila eivät eroa toisistaan.

Luotettava

Olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäyntiä, joten tietopääomamme on valtava. Kartoitamme kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja sen erityispiirteet, olipa kotisi millainen hyvänsä.

Tilaa kartoitus

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät varmasti, toimiiko kotisi ilmanvaihto.

Lataa opas

Lataa maksuton ilmanvaihto-oppaamme ja lue miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii.

Maksa osissa

Rahoituksen avulla maksat remontin joustavasti osissa alkaen 50 €/kk. Muista myös kotitalousvähennys!