Valikko Sulje

Sisäilma raikastui huomattavasti ilmanvaihdon tehostamisen myötä

Juha Mutikaisen ja Jessica Alanderin perheen kotiin ILMAKAS™

Ilmakas toteutti espoolaisten Juha Mutikaisen ja Jessica Alanderin perheen kotiin ILMAKAS™-ilmanvaihtoremontin keväällä 2017, kun vuonna 1939 rakennetun talon painovoimainen ilmanvaihto kaipasi tehostamista. Remontin lopputuloksena ilma kiertää oikein ja oikeista paikoista sisään sekä ulos.

Juha Mutikainen ja Jessica Alander sekä heidän lapsensa asuvat Espoossa. Perheen koti on vuonna 1939 rakennettu kolmikerroksinen rintamamiestalon tyyppinen puutalo, jota on vuosien varrella laajennettu ja remontoitu ahkerasti. Keväällä 2017 Ilmakas toteutti taloon ilmanvaihtoremontin.

– Viimeisimmät remontit on tehty 80- ja 90-luvuilla sekä 2000-luvun taitteessa. Asuinneliöitä on yhteensä reilut 250, Juha kertoo.

– Talossa on painovoimainen ilmanvaihto. Jo tätä ostaessamme tiesimme aiempien mittauksien osoittaneen sen, että ilmavirtaukset olivat hieman heikkoja. Otimme Ilmakkaaseen yhteyttä puhtaasta mielenkiinnosta, jotta he selvittäisivät, miten ilmanvaihto oikeasti toimii. Tulosten perusteella huomasimme, että ilma kyllä vaihtui, mutta vääriä reittejä pitkin, Juha muistelee.

Jokaisesta vaiheesta vastasi alansa asiantuntija

“Työ eteni niin kuin olimme suunnitelleetkin.”

Tilanteen korjaamiseksi päätettiin tehdä ilmanvaihtoremontti. Jokaiseen asuinkerrokseen tehtiin oma ilmanvaihtonsa. Korvausilmanvaihtoa lisättiin. Sen toteutuksessa käytettiin Ilmakkaan tuloilmalaitetta, joka sekoittaa ulkoa tuotavan ja sisällä olevan ilman keskenään, jonka jälkeen ilma ohjataan katonrajaan. Tämän avulla tuloilmanvaihto saadaan toimimaan ilman vedon tunnetta. Myös poistoilmanvaihtoa tehostettiin ja samalla varmistettiin myös siirtoilmanvaihdon toiminta.

– Remontti sujui oikein hyvin. Jokaiseen hommaan oli oman alansa osaaja paikalla. Työ eteni niin kuin olimme suunnitelleetkin. Yllätyksiä ei tullut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, joka sekin päästiin kiertämään toisella ratkaisulla, Juha summaa.

– Meidän ei tarvinnut tehdä mitään muita esivalmisteluja kuin vain hieman siirrellä joitakin huonekaluja pois tieltä, Jessica sanoo.

– Itse olin henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen kaikkiin asiantuntijoihin ja erityisesti sähkömieheen. Hän hoiti kaikki asennukset niin, että johtoja jäi näkyviin mahdollisimman vähän. Se oli sellainen asia, mikä arvelutti itseäni eniten, että mitä jos johtoja menisi pitkin seiniä, Juha lisää.

”Homma sujui oikein hyvin”

Ilmanvaihtoremontilla on ollut selvästi havaittavia vaikutuksia – kosteus häviää nyt paremmin kellarissa sijaitsevista märkätiloista, pyykit kuivuvat kellarissa nopeammin ja sisäilma on muutenkin raikastunut huomattavasti. Ennen remonttia Jessica oli hieman huolissaan siitä, kuinka laitteet ja niistä tuleva ääni sointuisivat osaksi sisustusta sekä asumista.

– Näin jälkikäteen täytyy sanoa, että minulle positiivinen yllätys oli se, miten vähän ne häiritsevät. Laitteista lähtevää pientä ääntä ei enää edes huomaa, Jessica toteaa.

– Ilmakkaasta jäi kokonaisuutena positiiviset fiilikset. Homma sujui oikein hyvin, Juha kiteyttää.

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus