Valikko Sulje

Ilmanvaihdon kohtaamisia – Joonas Sivula

Joonas Sivula, sisäilma-asiantuntija
ILMAKAS OY

 

Sain kerran puhelun asiakkaalta, että voisinko tulla tarkistamaan heidän painovoimaisen kesäasuntonsa ilmanvaihtoa. Mieleeni jäi tämän asiakkaan lausahdus:

’’Lueskelin sivuiltamme teidän artikkeleita ja en voinut olla soittamatta.’’

Tuumasta toimeen

Sovimme asiakkaan kanssa sisäilmakartoituksen kesäasunnolle sellaiselle päivälle, jolloin hän pystyi yhdessä puolisonsa kanssa olemaan paikalla. Näin molemmat puolisot pystyivät esittämään kartoituksen aikana minulle kysymyksiä ja ajatuksia siitä, mitä asioita he halusivat ilmanvaihdossa parantaa.

Asiakkaiden kokema konkreettinen ongelma oli tunkkainen haju, joka tarttui vaatteisiin. Töihin suoraan kesäasunnolta lähteminen tuotti hankaluuksia. He olivat joutuneet pitämään vaihtovaatteita autossa, ettei haju tarttunut niihinkin. Ne piti pukea joko auton vieressä tai työpaikalla. Työpaikan sosiaalitiloihin mennessä oli riski, että joku kollega tulee vastaan mahdollisesti kiinnittäen huomiota hajuun – Se vasta olisi kiusallista, puhumattakaan että hän siitä jotain mainitsisi.

Hyvin yleinen tilanne

Kyseessä oli vanhahko kahdessa osassa rakennettu mökki. Kartoitin tilanteen, ja esiin tulleet ilmanvaihdon puuteet olivat varsin selkeät. Asunnossa ei ollut mitään jatkuvasti toimivaa ilman poistoa ja se vähä mitä ilmaa poistui, joutui tulemaan rakenteiden läpi. Olohuoneessa oli takka, jossa viilenevinä iltoina tykättiin tulta pitää. Tätäkin mökkiä rakentaessa oli ilmeisesti ollut ajatus, että ikkunoita voidaan kesällä käyttäessä pitää auki. Voidaanhan niitä pitää ja monissa mökeissä onkin tätä kautta koko kesän tuuletus. Vastaavia tilanteita tulee varsin usein vastaan.

Mökissä oli alun perin ollut kantovesi. Nykyään juokseva vesi ja suihku. Kosteustuoton lisääntymistä ei ollut huomioitu ilmanvaihdossa juurikaan. Hajujen muodostumiseen liittyy asioita, joita ei ole tiedetty taikka osattu huomioida rakennettaessa vuosikymmeniä sitten.

Samoja virheitä toistetaan ikään kuin perimätietona myös uudemmissa mökeissä.

Etenkin kylmillään olevissa mökeissä ei ole juuri lämpötilaeroa sisä- ja ulkoilman välillä. Lisäksi monet mökit ovat yksi kerroksisia. Tällaisessa tilanteessa mökkikauden ulkopuolella, kun ovet ja ikkunat ovat kiinni, ei ilmaa vaihdu riittävästi. Ilmassa on aina jonkin verran kosteutta. Kun ilma on paikallaan, alkavat tavalliset ilmassa olevat bakteerit kehittyä. Tämä ei yleensä johda rakennevaurioihin, mutta hajuja voi muodostua riesaksi. Epäpuhtaudet voivat toki aiheuttaa myös terveydellisiä oireita.

Lisäksi mökin rakenteiden läpi tulevat ilmat voivat kuljettaa rakenteiden epäpuhtauksia tai riippuen rakennustavasta jopa maaperän epäpuhtauksia sisäilmaan. Monella aineella on itsessään haju. Kovasti yleistäen kaikki orgaanien aines alkaa otollisissa olosuhteissa kehittämään hajuja. Hajut liikkuvat ilman kosteuteen liuenneina ja tarttuvat herkästi esimerkiksi tekstiileihin. Hyvä ilmanvaihto ja rakennuksen lämpimänä pitäminen pitävä olosuhteet sellaisina, ettei hajuja ala helposti muodostumaan.

Helppo ja vaivaton ratkaisu

Asiakkaat olivat tilanteessa kärvistelleet useita kesiä. Kartoituskäynnillä suunniteltiin niin kesäasunnon kuin asiakkaiden tarpeisiin sopivat ratkaisut ja toimenpiteet, joilla ilmanvaihto saatiin täydennettyä riittäväksi nykypäivän käyttöä vastaamaan. Ilmakkaan sisäilmaremontit toimitetaan aina avaimet käteen -periaatteella, joka on asiakkaan kannalta erittäin helppo ja vaivaton ratkaisu.

Tietyllä tavalla hassua asiassa oli, että parannustoimet maksoivat noin prosentin mökin arvosta. Ilman sen suurempia remontteja ja toimia saatiin ilmanlaatuun ja mökin käyttömukavuuteen merkittävä parannus. Jatkossa mökissä vaihtuu ilma läpi vuoden.

Ilmakas tarjoaa kokonaisvaltaiset ilmanvaihtoselvitykset

Vanhan talon ilmanvaihdon parantaminen hoituu kaikista helpoiten tehostamalla nykyistä ilmanvaihtojärjestelmää. Sisäilman laatu kannattaa tutkituttaa jos se vähänkään huolestuttaa, toimi silloin näin:

  1. Tilaa maksuton ilmanvaihdon kuntokartoitus
  2. Sovitaan kartoituskäynnille aika
  3. Tulemme kartoituskäynnille ja selvitämme ilmanvaihtosi kunnon perusteellisesti
  4. Saat kiinteähintaisen tarjouksen, jota voit miettiä rauhassa
  5. Soitellaan muutaman päivän kuluttua ja päätetään, aloitetaanko ilmanvaihdon tehostaminen.
  6. Teemme projektin valmiiksi sovitussa aikataulussa, sovitulla hinnalla ja pitkillä takuilla!