Valikko Sulje

1950-1980 rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen

Mikäli asut 1950-1980 rakennetussa talossa, niin kodissasi on todennäköisesti painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Kotisi on rintamamiestalo, matala harjakattoinen puutalo tai tiiliverhoiltu tasakattotalo. Tämän ikäisten talojen rakenteet ovat useinmiten puurankarakenteisia ja lattian rakennettiin tyypillisesti maanvaraisina. 1950-luvun rintamamies talot on rakennettu usein kahteen tai kolmeen kerrokseen ja alimmainen kellarikerros on säästöbetonirakenteinen.

Energiakriisin aikaan 1970-luvulla taloista rakennettiin hyvin matalia ja lattia valettiin hyvin lähelle maanpintaa. Näissä rakenteissa puhutaan ns. valesokkelirakenteista, mistä usein tulee epäpuhtauksia sisäilmaan puutteellisen ilmanvaihdon seurauksena.

Etenkin menneiden vuosien energiakriisin aikana talojen lämmöneristystä lisättiin ja poistohormistoja tulpattiin virheellisesti.

Näinä aikakausina rakennettaessa talojen ilmatiiviyteen ei kiinnitetty juurikaan huomiota ja tämän aikakauden talot ovat tyypillisesti hyvin epätiiviitä. Tämä mahdollistaa sen, että rakenteista pääsee ilmavirtausten mukana epäpuhtauksia ja mikrobeita sisäilmaan asukkaiden hengitettäväksi.

Näistä syistä myös tämän ikäisten talojen ilmanvaihdon toiminnalla on aivan ratkaiseva merkitys asukkaiden asumisterveyden ja viihtyvyyden kannalta.

Mikäli olet huomannut viitteitä kotisi ilmanvaihdon heikkenemisestä, niin sivuiltamme löytyy paljon laadukkaita artikkeleita, missä kerrotaan ilmanvaihdon merkityksestä ja asumisterveydestä tarkemmin. Kerromme myös, kuinka ilmanvaihtoa voi lähteä korjaamaan.

Kotisi ilmanvaihto on todennäköisesti heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita arjestasi:

  • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
  • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
  • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
  • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
  • Pyykit kuivuvat hitaasti
  • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
  • Takkatuli on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
  • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
  • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Ilmanvaihdon heikkenemiseen on kolme syytä, joista kaksi ensimmäistä koskee sekä painovoimaista että koneellista poistoilmanvaihtoa. Kolmas koskee ainoastaan jälkimmäistä.

Jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto:

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä vuosien 1950–1980 elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin paljon useammin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää. Myös talvet olivat kylmempiä ja kuivempia. Tulipesä toimii ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilmaa tulee ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Kolmas syy, joka koskee vain koneellista poistoilmanvaihtoa. Kotisi korvausilmaventtiilit saattavat sulkeutua termostaattien avulla automaattisesti talvella tai asukkaat sulkevat, kun niistä tulee kylmää ilmaa. Jos ilma ei pääse sisälle korvausilmaventtiileistä, mutta huippuimuri imee ilmaa jatkuvasti sisältä ulos, niin korvausilma tulee sisälle talon rakenteiden välistä. Tällöin huoneilmaan pääsee mikrobeja ja epäpuhtauksia, jotka tekevät huoneilmasta tunkkaisen. Siksi ilmanvaihtoa tulee säätää ja tehostaa. Usein etenkin vanhemmat huippuimurit voivat olla väärin mitoitettu kyseiseen taloon. Imuteho voi olla merkittävästä liian suuri tai imutehoa ei ole riittävästi, vaikka huippuimuria pidettäisiin päällä täydellä teholla.

Toimi näin jos epäilet huonoa sisäilmaa:

Ota meihin yhteyttä

Tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa. Voit myös soittaa meille, puh. 044 767 7177.
 

Sovimme kartoituskäynnille ajankohdan

Kartoituskäynti kestää 1-2h. Sen aikana selvitämme millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin. Lähtökohtanamme on tarjota kuhunkin kotiin parhaiten soveltuva ratkaisu, jossa on huomioitu talon erityispiirteet.
 

Saat tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta

Saat meiltä aina kiinteähintaisen tarjouksen, minkä ansiosta sinun on helppo hankkia remontille rahoitus. Yhteistyökumppaneitamme ovat Nordea ja OP. Autamme sinua mielellämme rahoituksen hakemisessa.
 

Aloitamme työt sovittuna päivänä ja sovitulla hinnalla

Teemme työt aina sopimuksen mukaisella aikataululla ja sovitulla hinnalla. Kotisi sisäilma raikastuu välittömästi remontin valmistuttua. 
 

Saat raikkaan ja puhtaan sisäilman välittömästi

Remonttimme kestää tyypillisesti 1-3 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä.  Opastamme sinulle myxaös laitteiden käytön ja huollon. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät Ilmakas™-ilmanvaihtoremontin. 
 

Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi

Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme.
 
 

Nämä artikkelit voisivat kiinnostaa sinua:

 
Huono sisäilma

Näin painovoimainen ja koneellinen poistoilmanvaihto saadaan
toimimaan paremmin

Ilmakas™-ilmanvaihtorremontti on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, jolla raikastat kotisi sisäilman ilman suuria ja kalliita ilmanvaihtoremontteja.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihtoremontit avaimet käteen – periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt- ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Ilmakas on arvostettu ja luotettu toimija

TILAA ILMANVAIHTOSUODATIN

Säilytä puhdas ja raikas sisäilma vaihtamanna tuloilmalaitteen suodatin 2 kertaa vuodessa (kevät/syksy).

Toimiva ja varma ratkaisu parempaan ilmanvaihtoon

Toimiva

Ilmakas™ ei vaadi suuria remontteja eikä kallista investointia. Hinta on noin kolmannes koneellisen ilmanvaihdon kustannuksista. Ilmakas™ on edullinen myös käyttää ja ylläpitää.

Turvallinen

Ilmakas™ on ammattitaidolla kehitetty ja testattu, turvallinen tapa tehostaa kotisi ilmanvaihtoa. Ilmakas™ toimii myös kesällä, vaikka sisä- ja ulkolämpötila eivät eroa toisistaan.

Luotettava

Olemme tehneet yli 10 000 ilmanvaihdon kartoituskäyntiä, joten tietopääomamme on valtava. Kartoitamme kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja sen erityispiirteet, olipa kotisi millainen hyvänsä.

Tilaa kartoitus

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus. Kartoituksen jälkeen tiedät varmasti, toimiiko kotisi ilmanvaihto.

Lataa opas

Lataa maksuton ilmanvaihto-oppaamme ja lue miten turvallinen ja tehokas ilmanvaihto toimii.

Maksa osissa

Rahoituksen avulla maksat remontin joustavasti osissa alkaen 50 €/kk. Muista myös kotitalousvähennys!