Valikko Sulje
Ilmakas

1950–1980
LUKU

1950–1980 rakennetun talon ilmanvaihto ja sen parantaminen

Mikäli asut 19501980 rakennetussa talossa, niin kodissasi on todennäköisesti joko painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto.

Kotisi on rintamamiestalo, matala harjakattoinen puutalo tai tiiliverhoiltu tasakattotalo. Tämän ikäisten talojen rakenteet ovat useimmiten puurankarakenteisia ja lattian rakennettiin tyypillisesti maanvaraisina. 1950-luvun rintamamies talot on rakennettu usein kahteen tai kolmeen kerrokseen ja alimmainen kellarikerros on säästöbetonirakenteinen.

Energiakriisin aikaan 1970-luvulla taloista rakennettiin hyvin matalia ja lattia valettiin hyvin lähelle maanpintaa. Näissä rakenteissa puhutaan ns. valesokkelirakenteista, mistä usein tulee epäpuhtauksia sisäilmaan puutteellisen ilmanvaihdon seurauksena.

Etenkin menneiden vuosien energiakriisin aikana talojen lämmöneristystä lisättiin ja poistohormistoja tulpattiin virheellisesti.

Näinä aikakausina rakennettaessa talojen ilmatiiviyteen ei kiinnitetty juurikaan huomiota ja tämän aikakauden talot ovat tyypillisesti hyvin epätiiviitä. Tämä mahdollistaa sen, että rakenteista pääsee ilmavirtausten mukana epäpuhtauksia ja mikrobeita sisäilmaan asukkaiden hengitettäväksi.

Näistä syistä myös tämän ikäisten talojen ilmanvaihdon toiminnalla on aivan ratkaiseva merkitys asukkaiden asumisterveyden ja viihtyvyyden kannalta.

Mikäli olet huomannut viitteitä kotisi ilmanvaihdon heikkenemisestä, niin sivuiltamme löytyy paljon laadukkaita artikkeleita, missä kerrotaan ilmanvaihdon merkityksestä ja asumisterveydestä tarkemmin. Kerromme myös, kuinka ilmanvaihtoa voi lähteä parantamaan.

Kotisi ilmanvaihto on heikentynyt, jos tunnistat näitä asioita:

  • Sisäilma on tunkkaista ja seisovaa
  • Makuuhuoneen ilma on yön jälkeen paksua ja nenä menee öisin tukkoon
  • Ikkunat huurtuvat erityisesti sisältä tai ulkolasin sisäpinnasta ja helpoiten yläkerrassa
  • Lattianrajassa tai pistorasioista vetää
  • Pyykit kuivuvat hitaasti
  • Peilin huuru häviää hitaasti saunan tai suihkun jälkeen
  • Takkatulea on vaikea saada syttymään ja savun haju leviää asuntoon
  • Kotia saapuessa sisäilma ei ole raikas
  • Sisäilma haisee epämiellyttävälle ja haju mahdollisesti tarttuu esim. vaatteisiin tai hiuksiin
Ilmakas

Painovoimainen ilmanvaihto toimii vain, jos kokonaisuus toimii. Ilman tuloilmaa ei poistoilmanvaihtokaan toimi.

Mistä heikentynyt ilmanvaihto johtuu?

Moni ihmettelee, miten ilmanvaihto voi muka olla yhtäkkiä heikentynyt, jos talo on vuosikymmeniä vanha eikä ongelmia ole ollut ennenkään. Ilmanvaihdon heikkenemiseen on kolme syytä, joista kaksi ensimmäistä koskee sekä painovoimaista ilmanvaihtoa että koneellista poistoilmanvaihtoa. Kolmas koskee ainoastaan jälkimmäistä.

Ensimmäinen syy heikentymiseen on se, että kotisi ilmanvaihto on tällä hetkellä säädettynä vuosien 1950–1980 elämäntyylin mukaiseksi. Silloin takkaa ja leivinuunia käytettiin paljon useammin ja kosteusrasitus suihkusta, pyykeistä ja saunasta oli pienempää. Myös talvet olivat kylmempiä ja kuivempia. Tulipesä toimii ilmanvaihdon keuhkoina, joka vie ilmaa piipun kautta ulos, jolloin korvausilmaa tulee ulkoa venttiilien kautta sisälle tehokkaammin.

Toinen syy heikentymiseen on remontit. Jos taloon on tehty ikkuna-, ovi-, katto- tai ulkoverhousremontteja, niin ne ovat tehneet kodistasi tiiviimmän ja vähentäneet ilmavuotoja. Ilmavuodot rakenteiden välistä eivät varsinaisesti ole olleet hyvä asia, mutta ne ovat kuitenkin tuoneet enemmän korvausilmaa sisätiloihin.

Kolmas syy, joka koskee vain koneellista poistoilmanvaihtoa. Kotisi korvausilmaventtiilit saattavat sulkeutua termostaattien avulla automaattisesti talvella tai asukkaat sulkevat, kun niistä tulee kylmää ilmaa. Jos ilma ei pääse sisälle korvausilmaventtiileistä, mutta huippuimuri imee ilmaa jatkuvasti sisältä ulos, niin korvausilma tulee sisälle talon rakenteiden välistä. Tällöin huoneilmaan pääsee mikrobeja ja epäpuhtauksia, jotka tekevät huoneilmasta tunkkaisen. Siksi ilmanvaihtoa tulee säätää ja tehostaa. Usein etenkin vanhemmat huippuimurit voivat olla väärin mitoitettu kyseiseen taloon. Imuteho voi olla merkittävästä liian suuri tai imutehoa ei ole riittävästi, vaikka huippuimuria pidettäisiin päällä täydellä teholla.

Ilmakas

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on ammattitaidolla kehitetty ja testattu ratkaisu ilmanvaihto-ongelmiin, joka ei vaadi suuria remontteja eikä kalliita investointeja.

Näin painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto saadaan toimimaan paremmin

Ilmakas™-ilmanvaihtoremontti on kokonaisvaltainen ja turvallinen ratkaisu, jolla raikastat kotisi sisäilman ilman suuria ja kalliita ilmanvaihtoremontteja.

Ennen remonttia tulemme mielellämme tekemään kotiisi kartoituskäynnin, koska sen perusteella pystymme kertomaan, mitä kaikkea ilmanvaihdolle tulee tehdä. Olemme tehneet ilmanvaihdon kuntoarvion yli 10 000 kotiin. Käynnin päätteeksi saat tarjouksen ilmanvaihtoremontista, jota voit jäädä miettimään rauhassa.

Hoidamme ilmanvaihdon remontit ”avaimet käteen” -periaattella. Remonttiin sisältyy aina myös ilmanvaihdon säädöt ja mittaukset. Remontti kestää 1–3 päivää ja voit asua sen aikana kotonasi täysin normaalisti. Kun remontti on ohi, huomaat raikkaamman sisäilman välittömästi, sillä oikein toimiva ilmanvaihto kierrättää sisäilman kokonaan uuteen aina kahden tunnin välein.

Toimi näin jos epäilet huonoa sisäilmaa!

Ota meihin yhteyttä ja tilaa maksuton kuntokartoitus. Se on 1. askel kohti raikasta sisäilmaa.

Kartoituskäynti kestää 12h. Sen aikana selvitämme miten kotisi ilmanvaihto toimii ja millaisia parannuksia ilmanvaihtoon tulisi tehdä jotta sinä ja kotisi voisitte paremmin, ja että millainen ilmanvaihtoratkaisu on sinulle sekä tehokkain että edullisin. Lähtökohtanamme on tarjota jokaiseen kotiin yksilöllisesti suunniteltu ja parhaiten soveltuva ratkaisu, jossa on huomioitu talon erityispiirteet kuten ikä ja rakenteet. Yksi ja sama malli ei sovellu jokaiseen kotiin!

Saat meiltä kiinteähintaisen tarjouksen kotisi ilmanvaihdon parantamisesta, minkä ansiosta sinun on helppo hankkia remontille rahoitus. Yhteistyökumppaneitamme ovat Nordea ja OP. Autamme sinua mielellämme rahoituksen hakemisessa.

Remonttimme kestää tyypillisesti 13 päivää, minkä aikana asunnossa voi asua lähes häiriöttä. Opastamme sinulle myös laitteiden käytön ja huollon. Säädöt ja mittaukset viimeistelevät Ilmakas™-ilmanvaihtoremontin. 

Laitevalmistajien takuut sekä Ilmakkaan asennustakuu ovat turvanasi. Olemme tavoitettavissa koska tahansa myös asennuksen jälkeen, jos tarvitset apuamme

Nämä artikkelit saattaisivat kiinnostaa sinua:

Asiakastarina Wickström Ilmakas

Asiakaskokemuksia

Aidosti tyytyväiset asiakkaat ovat toimintamme ehdoton kulmakivi. Lue lisää mitä asiakkaamme meistä kertovat.

Tyytyväisten
asiakkaiden
suosittelema

Yli 10 000
kuntokartoituksen
kokemuksella

Kustannustehokas
ja helppo
kokonaisratkaisu