Valikko Sulje

Ilmanvaihdon merkitys koronaviruksen torjumisessa

Asunnon ilmanvaihdon tulee toimia koko ajan, myös koronakaranteenin aikana!

Luonnossa on yksi tärkeä laki: Kaikki elävä pyrkii lisääntymään. Niin tekevät myös virukset, mikrobit, useat lahottajasienet, homeitiöt ja monet muut sisäilmaan epäpuhtauksia tuottavat eliöt. Yksi näistä epäpuhtauksista on koronavirus COVID-19. Tämän viruksen takia koko maailma on nyt myös polvillaan. Kuinka kauan? Ja montako kertaa sama tai jokin muu samankaltainen virus palaa mullistamaan maailmanmenoa?

Tämän seurauksena myös Suomen hallitus on asettanut erilaisia karanteeneja viruksen leviämisen hidastamiseksi. Karanteenit tarkoittavat väistämättä sitä, että oleskelet sisätiloissa merkittävän osan päivästäsi, minkä vuoksi kotisi sisäilman laatu ja ilmanvaihdon toimivuus korostuu entisestään terveytesi kannalta.

Paneudutaan tarkemmin, miten koronavirus ja ilmanvaihto liittyvät toisiinsa.

Ilmanvaihdon merkitys koronaviruksen leviämisessä ja torjumisessa

Rakennuslehden artikkelissa arvioitiin ilmanvaihdon vaikutusta koronaviruksen leviämiseen ja torjumiseen.

Koronavirus on yksi asuntojen sisäilmassa leijaileva epäpuhtaus mikrobien, radonin ja homeitiöiden lisäksi. Mikäli ilmanvaihdossasi on puutteita tai se toimii väärin, epäpuhtaudet leviävät talossasi. Tällä tavoin lisäät tahtomattasi riskiä altistua ja sairastua epäpuhtauksien aiheuttamiin sairauksiin. Tässä tapauksessa koronavirukseen.

Mikäli ilmanvaihdossasi on puutteita tai se toimii väärin, epäpuhtaudet leviävät talossasi.

Jos asut 1950-1985 rakennetussa omakoti- ja rivitalossa, niin ilmanvaihtojärjestelmäsi on suurella todennäköisyydellä painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Molemmat järjestelmät ovat turvallisia ja tehokkaita, mikäli ilmanvaihtojärjestelmä toimii tällä hetkellä oikein. Remonttien ja arjen muutosten myötä useissa 80-luvun ja sitä vanhemmissa taloissa ilmanvaihto toimii puutteellisesti, mikä on turha riski.

Tässä suora lainaus Hengitysliiton sivuilta:

Ilmanvaihdon tarkoitus on tuoda rakennukseen puhdasta ilmaa ja poistaa sisäilmasta epäpuhtauksia sekä kosteutta. Näin ollen myös sisäilmassa mahdollisesti olevaa viruspitoisuutta voidaan laimentaa tehokkaan ilmanvaihdon avulla. Tarkoituksenmukaisesti toimiva ilmanvaihto siis todennäköisesti vähentää riskiä altistua koronavirukselle.

Oikein toimiva ilmanvaihto siis hyvin todennäköisesti vähentää riskiä koronavirustartunnalle.

Tiesitkö nämä 9 tärkeää kohtaa, että…

 1. Ilmanvaihdon tehtävä on tuoda puhdasta ilmaa hengitettäväksi ja poistaa likainen ilma, epäpuhtaudet sekä kosteus rakennuksesta
 2. Ilman tulisi vaihtua pientalossa vähintään kerran kahdessa tunnissa
 3. Ilmanvaihdon tulee olla aina päällä
 4. Väärin tai huonosti toimiva ilmanvaihto aiheuttaa huonon sisäilman lisäksi rakenteiden kostumista, vaurioita ja hajuhaittoja
 5. Puutteellinen ilmanvaihto voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin kosteus- ja homevauriot
 6. Ilmanvaihto on ensisijainen keino torjua terveydelle haitallista radonia ja muita epäpuhtauksia kodin sisäilmassa
 7. Painovoimainen ilmanvaihto on ilmanvaihtojärjestelmä, joka toimiakseen vaatii toimivat korvausilma-, siirtoilma- ja poistoilmaventtiilit
 8. Painovoimainen ilmanvaihto on erittäin paljon keleistä riippuvainen järjestelmä: Talvella toimii paremmin ja kesällä heikommin
 9. Koneellinen poistoilmanvaihto on toimiva iv-järjestelmä vain silloin, kun poistoilmaventtiilit on säädetty oikein ja moottorille on toimiva säädin. Korvausilman merkitys korostuu tässä järjestelmässä.

Raikas sisäilma tekee olostasi kevyen. Kun kotisi ilmanvaihto toimii tehokkaasti, ihmiset voivat paremmin. Puhdas sisäilma tekee olosta virkeän ja parantaa unen laatua. Saat puhtia päivän askareisiin, työnteko on tehokkaampaa ja olo tuntuu kevyemmältä.

Kun pohdit ilmanvaihtoratkaisua, on oleellista huomioida mm. rakennuksen kerrosluku ja rakenteet, jotka vaikuttavat oleellisesti ilmanvaihdon toimintaan. Vanhojen talojen ilmanvaihdon tehostamiseen on markkinoilla useita erilaisia menetelmiä ja laitteita, jotka eivät sovellu kotiisi lainkaan. Tämän asian kanssa on oltava erityisen tarkkana, kun harkitset parannustoimenpiteitä. Pahimmillaan korjaustoimenpiteet muuttavat ilmanvaihdon toimintaa väärällä tavalla, esim. olemassa olevien poistojen toiminta häiriintyy, jolloin ilmanvaihto heikkenee entisestään.

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksissa on määritelty, että asuinrakennuksen ilmanvaihto tulee olla koko ajan päällä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös korvausilmaventtiileitä tulee pitää auki sekä kesä- että talviaikana. Poistoilmalaitteet tulee olla päällä (vähintään pienellä teholla) koneellisessa poistoilmavaihdossa koko ajan myös talviaikaan. Oikein säädetyt ja suunnitellut iv-järjestelmät vähentävät vedon tunnetta merkittävästi ja parhaimmillaan poistavat sen kokonaan.

Jos harkitset ilmanvaihtosi tehostamista, niin pyydä meiltä maksuton kartoituskäynti. Voimme hoitaa kartoituksen halutessasi myös kokonaan etänä puhelimen välityksellä!

Miten vastaisit seuraaviin kysymyksiin? Tunnista huono sisäilma:

 • Tuntuuko sisäilma tunkkaiselta, kun saavut kotiin?
 • Löytyykö kodistasi korvausilmaventtiilit, jotka tuovat sisälle raikasta suodatettua ulkoilmaa?
 • Onko korvausilmaventtiileitä riittävästi ja toimivatko ne oikein?
 • Vetävätkö kotisi poistoilmaventtiilit heikosti? Wc-paperinpalasen pitäisi pysyä venttiilissä kiinni.
 • Onko makuuhuoneen ilma tunkkainen yön jälkeen?
 • Huurtuvatko ikkunat ajoittain?
 • Onko kodissasi vedon tunnetta?
 • Onko kodissasi tehty ikkuna- tai oviremontti?
 • Onko talosi yli 30 vuotta vanha?
 • Tunnetko olosi väsyneeksi?
 • Vaivaako sinua jatkuvasti nuha tai tukkoisuus?
 • Onko kodissasi mitattu kohonneita radon arvoja?
 • Onko kodistasi mitattu raja-arvot ylittäviä hiilidioksipitoisuuksia?
 • Onko kodissasi alkuperäinen painovoimainen ilmanvaihto?
 • Onko kodissasi vanhan talon hajua?
 • Epäiletkö sisäilma ongelmaa tai onko joku tuttavasi maininnut

Täsmäsikö jokin kohta? Kaikki nämä viittaavat siihen, että ilmanvaihtosi ei toimi oikein. Kysymykset ovat yleisiä ilmanvaihdon kartoituksilla esiin tulevia ongelmia, joihin asukkaat hakevat ratkaisuja! Ilmanvaihdon kartoituksen yhteydessä suunnittelemme asuntosi ilmanvaihdon tehostamisen parhaiten juuri sinulle soveltuvilla menetelmillä. Suunnittelun lähtökohtana on ensisijaisesti olemassa olevan ilmanvaihtojärjestelmän parantaminen, ei iv-järjestelmän muuttaminen toiseksi järjestelmäksi. Sen ansiosta säästät ison kasan rahaa.

Lähtökohtana on esim. säilyttää painovoimainen ilmanvaihto painovoimaisesti toimivana myös remontin jälkeen.

Jo pienillä toimilla saamme aikaan merkittäviä parannuksia kotisi sisäilmaan. Iv-remontteja voidaan tehdä monenlaisella budjetilla ja korjaustoimenpiteet voidaan räätälöidä myös käytössäsi olevan budjetin mukaisesti. Ilmanvaihdon tehostaminen on ensisijainen keino parantaa sisäilman laatua ja estää epäpuhtauksien leviäminen asunnossa. Tehostamisen lopputulos on aina sama: kotisi sisäilmasta tulee ihanan raikasta, kun ilmanvaihtosi toimii oikein.

Ilmanvaihdon kartoitukset korona-aikana

Teemme kartoituksia korona-aikaan erityisen tarkalla vastuullisuudella ja huolellisuudella. Noudatamme hallituksen antamia ohjeistuksia ja vältämme osaltamme tarpeetonta liikkumista. Jos kuulut riskiryhmään tai olet karanteenissa, niin siirrämme kartoituskäynnin myöhemmälle ajankohdalle. Halutessasi voimme tehdä kartoituksen kokonaan etänä puhelimen välityksellä.

Huolet kodin sisäilmasta nousevat esille yhä useammassa kodissa, koska koronaepidemian aikana ihmiset viettävät aikaansa merkittävästi enemmän kotona.

Huolet kodin sisäilmasta nousevat esille yhä useammassa kodissa, koska koronaepidemian aikana ihmiset viettävät aikaansa merkittävästi enemmän kotona. Siksi suorittamme ilmanvaihdon kartoituksia myös korona-aikana karanteenirajoitukset ja asianmukainen suojautuminen huomioiden.

Otamme tilanteen yhtä suurella varovaisuudella kuin sinäkin ja toivomme tilanteen normalisoitumista yhtä paljon kuin sinäkin. Siksi voit olla varma, että noudatamme kartoituskäynneillämme äärimmäistä huolellisuutta, emmekä tee niitä, jos sinulla tai meillä ilmenee pienimpiäkään flunssan oireita.

Elämä jatkuu ja yhdessä me tästä selviämme!

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus kotiisi! Teemme niitä nyt myös etänä puhelimen välityksellä!

Huomioi nämä, kun tilaat maksuttoman ilmanvaihdon kartoituksen

Emme suorita kartoitusta koronarajoitusten aikana seuraavissa tilanteissa:

 • Korona-karanteenissa olevalle asukkaalle
 • Riskiryhmään kuuluvalle asukkaalle (esim. yli 70v)
 • Asuntoon, jonka asukkaalla on tai on ollut viimeisen kuukauden aikana koronavirustartunta
 • Asukkaalle, jolla on epäily koronavirustartunnasta
 • Asukkaalle, jolla on kuume- tai influenssaoireita
 • Ilmakkaan henkilöstö työskentelee vain terveenä
  • kiinnitämme erityistä huomiota käsihygieniaan
  • emme kättele
  • vältämme tarpeettomia kontakteja
  • olemme lisänneet kartoituksia puhelimitse
  • asennukset siirretään tarvittaessa karanteenien jälkeiseen aikaan

Tilaa maksuton ilmanvaihdon kartoitus kotiisi!

Tietyissä tapauksissa voimme tehdä ilmanvaihdon kartoituksen myös puhelimitse. Soittele Joonakselle ja kysy etäkartoituksesta tarkemmin!

Joonas Sivula, 044 7677177